Vi bygger orangeri, del 2

dec 8, 2022 | Inspiration, Krönika, Orangeri | 4 Kommentarer

Orangeri | Sandborgs Trädgård

 

Vi fortsätter vårt orangeribygge! Ni som missade del 1 kan läsa den genom att klicka här!

Grunden blev klar redan i mars, och därefter stod bygget rätt länge stilla, ända in i augusti. Men så började hända saker! Stommen kom på plats mycket snabbt och vi kunde se hur formen skulle bli.

 

Orangeri | Sandborgs Trädgård

 

Totalt blir byggnaden 44 kvm uppdelats på orangeriet på 20 kvm och garaget 24 kvm.

 

Orangeri | Sandborgs Trädgård

 

Vi valde tegelpannor som tak. På det sättet kommer den nya byggnaden harmonisera med torpet som också har tegelpannor på taket. Övrigt blir byggnaden helt i rött; falurött och dörrar och fönster även röda.

 

Orangeri | Sandborgs Trädgård

 

Här ser ni garagedörren där vi valde helt traditionell med vinklad panel. Även panelen på byggnaden är på plats och allt är målat i rött.

 

Orangeri | Sandborgs Trädgård

 

Här ser ni att orangeriets fönster är på plats och även dessa är rödmålade både på utsidan och insidan. Vissa av dem är öppningsbara för att kunna vädra i orangeriet. Det brukar bli rätt varmt orangeribyggnader så möjlighet att skapa korsdrag är ett måste. Vi installerar också en fläkt i taket där vi har  möjlighet att släppa ut varm luft från orangeriet.

Fönstren och dörren är specialbeställda och på så sätt får du dem precis som du vill ha dem. Och visst, fönster är dyra, det måste man vara medveten om. Men de är också en mycket viktig del av byggnaden så det är svårt att spara in pengar på dem.

 

Orangeri | Sandborgs Trädgård

 

Nu börjar man se hur byggnaden kommer att se ut! Men det är mycket kvar att göra och vintern närmar sig med stormsteg. All målning inomhus, golven ska behandlas (det blev ett enkelt men snyggt betonggolv), luftvärmepumpar ska installeras, även vattnet ska kopplas på…..Men visst blev det vackert med alla fönster?

 

Orangeri | Sandborgs Trädgård

 

Ytterligare ett steg närmare slutet, trädäcket runt orangeriet är nu på plats. Och det blev jättebra. Vi tog i ordentligt på delen framför orangeriet. Och vilken utsikt vi får därifrån; en helt underbar vy över sjön.

 

Orangeri | Sandborgs Trädgård

en vy inifrån orangeriet ut mot trädgården och sjön. Jag tror att här kan jag sitta och njuta i all evighet och det ska bli så roligt att börja så och och odla och samtidigt ha denna fina utsikt.

 

Orangeri | Sandborgs Trädgård

 

I ett av hörnen har vi installerat en gjutjärnskamin, en liten Jötul, både får hemtrevnad och mysfaktor men också för att hjälpa till med uppvärmning av orangeriet. Vi har installerat luftvärmepump och den kommer att gå på minimum så att orangeriet håller ca 10 grader. Växterna vill ha svalt på vintern. På våren kommer solen att värma upp och då behövs uppvärmning endast under kyliga nätter.

I nästa avsnitt del 3 av Vi bygger orangeri kommer vi visa mera av inredningen. Hoppas detta inspirerar er att kanske bygga eget orangeri eller att komma på besök i nästa sommar. Vår lilla plan är att försöka hålla öppet en liten gårdsbutik en gång i månaden men växter och fika till salu. Kanske vi ses då?

/Kenneth

 

Handla här!

4 Kommentarer

 1. Cici MK

  DEt blir så galet fint! Vilken utsikt! Nu är jag riktigt avis.

  • Kenneth

   Tackar! Vi har längtat till denna dag när ni kan börja inreda. Allt tar sin tid när man bygger, oftast mera tid! Men nu får äntligen julefriden sänka sig även över vårt orangeri!

 2. Åsa

  Så otroligt fint, vilken dröm att ha det så där man kan låta vissa växter som kräver det att få övervintra!

  • Kenneth

   Tack för de fina orden! Ja, det ska bli en sanna gjädje att börja använda orangeriet.

Läs mera här!

En trädgård växer fram

En trädgård växer fram

Att utveckla en trädgård   Ni som har följt mig på bloggen och på instagram vet redan att vi...

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0