Odla perenner vs sommarblommor

jan 11, 2024 | Frösådd, Krönika, Sandborgs Trädgård

Odla perenner och sommarblommor | sandborgs trädgård

 

Odlingssäsongen börjar komma igång och vi matas dagligen med reklam om fröer. Vi charmas av fröpåsarnas vackra bilder på färggranna blommor och längtar till sommarens fägring i trädgård och kruka. Det finns fröer för sommarblommor och för perenner. Men är det någon skillnad att odla dessa? Och är det skillnad på hur du sköter om sommarblommor vs perenner?

I detta blogginlägg benar jag ut skillnader men också likheter mellan sommarblommor och perenner som ni kanske inte har tänkt på. Vi tar det från början.

 

Perenner och annueller

Om man vet vad orden perenner och annueller betyder förstår man direkt att det är en skillnad mellan dessa växtgrupper. Perenner betyder flerårig, dvs växten övervintrar i din trädgård och kommer tillbaka år efter år. Sommarblommor eller som vi säger vetenskapligt, annueller är ettåriga. Deras livscykel är endast en säsong.

 

Blomning

Man kan säga att en sommarblomma har bråttom med att hinna med allt på en säsong. Den ska gro, blomma och sedan bilda fröer innan frosten kommer och tar den. Eftersom den inte överlever vintern är det livsavgörande att den producerar fröer så att det kommer nya plantor nästa år. Sommarblommor blommar hela sommaren.

 

sommarblommor | sandborgs trädgård

Nemesia och tvillingsporre

Perenner har inte lika bråttom, eftersom de har år på sig att växa. Det finns perenner vars frön gror snabbt, men även de som tar längre tid på sig, upp till månader. Därför blommar perenner inte första sommaren om du har odlat dem från frö. Undantag finns naturligtvis, ex anissiop och stäppsalvia. Även solbrud har blommat första året när jag odlat från frö.

Perenner har sin blomningsperiod, ex vårblommande, högsommarblommande, höstblommande. Men ex stenkyndel och pipört är mycket långblommande och blommar ända tills frosten kommer.

 

anisisop | sandborgs trädgård

Anisisop ’Golden jubilé blommar redan första året

Vissa kan bli besvikna över att perenner inte blommar första året. Men det ska ni inte vara! Buskar, träd och perenner behöver tid att växa och bli adulta för att komma i stadiet att blomma. Och som jag tidigare har skrivit: en trädgårdsmästares bästa egenskap är tålamod. 

Man ska ju också komma ihåg att perenner förökar sig inte endast via frö, plantan växer och blir större och sprider sig med sitt rotsystem, och ett annat sätt att föröka perenner är att dela och ta rotsticklingar.

 

Skötsel

När det gäller skötsel av sommarblommor och perenner är det en rätt stor skillnad. Det är utan tvekan mera jobb med sommarblommor. De kräver mera vattning och gödsel så att de orkar blomma hela sommaren, extra viktigt om du planterar dem i kruka.

Du måste också putsa/klippa bort överblommade blommor så att de inte bildar frökapslar, för då minskar blomningen och kan sluta helt och hållet. Plocka buketter! Ju mera du plockar, dessto mera blomning. Med rätt skötsel har du sommarblommor som blommar hela sommaren ända tills frosten kommer.

 

dahlia | sandborgs trädgård

’Deadheada’ eller klipp bort överblommade dahlior är ett måste!

När perenner är väletablerade är det inte så mycket jobb. Du behöver städa upp perennrabatten under våren, ge dem näring och putsa dem då och då under säsong. De klarar också torka bättre, men har vi en torr sommar behöver de förstås extra vattning.

 

bolltistel | sandborgs trädgård

Bolltistel – Echinops ’Blue Glow’

 

Odla från frö

Det är en viss skillnad att odla sommarblommor och perenner från frö. Den största skillnaden är NÄR du kan odla. En bra period att börja så sommarblommor brukar vara i mars för odling inomhus. Då hinner de gro och växa till små plantor så att du kan få en tidigare blomning.

Vissa sommarblommor, ex pionvallmo, jungfrun i det grön, sömntuta, är bättre att direktså när jorden har blivit tillräckligt varm. Det brukar vara i början av maj.

 

rosenskära | sandborgs trädgård

Inkrukade rosenskäror

Perenner kan du odla nästan hela året, från januari/februari till hösten. Under vårvintern inomhus och under andra tider på säsongen i krukor. Eftersom sådderna ska hålla en jämn fukt kan högsommar vara utmanande. Men är du noggrann och duktig att hålla koll går det att sätta frön då med.

 

Buketter från trädgården

Det är ju något extra att kunna plocka sina egna buketter från trädgården. Och odlar du sommarblommar kommer du få massor! Mina favoriter är absolut rosenskära och luktärter. Även frökapslarna från pionvallmo och jungfrun i det gröna (Nigella) är mycket dekorativa i blombuketten.

Men glöm inte att även perenner är vackra i buketter. Astilbe med sina vara plymer, martorn och bolltistel, kransveronika, septembersolrol. Många exempel finns det. Extra fint tycker jag att det blir med fluffiga finnslide och yviga blodtoppen. Även strån från prydnadsgräsen är mycket dekorativa.

 

bukett | sandborgs trädgård

Bukett av sommarblommor och perenner. Septembersolros, linnétagetes, prydnadsgräs och vippslide.

Blanda sommarblommor och perenner i en sommarbukett och du kommer att få många komplimanger!

 

Odling till Gårdsbutiken

 

Gårdsbutiken | sandborgs trädgård

 

Jag odlar varje år perenner till Gårdsbutiken och förstås till min egen trädgård, men även vissa sommarblommor. Det brukar vara mycket uppskattat. Har ni vägarna förbi eller vill göra en utflykt i sommar är ni mycket välkomna. Vill du testa odla själv hittar du fröer i min webbutiken, klicka här!

Ha en fin dag!
/Kenneth

 

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0