Perenner förstärker din trädgårdsdesign

jan 26, 2024 | Inspiration, Perenner

 

Trädgårdsdesign och trädgårdsplanering

 

Precis som perennrabatten har sina byggstenar (läs mera här om perennrabattens byggstenar) så har även själva trädgården sina byggstenar.  Man brukar prata om att en trädgård består av golv, väggar och tak.

Golvet är det som vi kan gå på; gräsmatta, grusgångar och stenytor, trädäck osv.

Väggarna i en trädgård kan vara häckar, buskar men också spaljéer, plank, staket.

Taket i trädgården är såklart våra träd som bildar en krona över våra huvuden. Men även en pergola kan betraktas som ett tak i trädgården och större buskar som sträcker sig mot himlen.

Det blir väldigt grönt om du bara har dessa komponenter. För att få en mera varierande grönska väljer du buskar och träd med annan bladfärg än grönt, exempelvis rödbladiga buskar/träd (se bild rödbladig perukbuske) eller varför inte växter med variegerat eller silvrigt bladverk. Försök också att hitta växter med fin höstfärg så att du även har en vacker hösträdgård.

 

 

Vill du förstärka uttrycket i din trädgård eller vill ha mera färg och blomning över hela säsongen, då planterar du perenner!

 

Måla din trädgård med perenner

Jag tror att nästan alla vill ha en blommande trädgård med massor med färg där fjärilar och bin surrar runt. Med perenner kan du lätt välja vilken färgskala din trädgård ska ha. Många vill ha en trädgård som går i harmoni, dvs färger som inte krockar med varandra utan färgerna glider in i varandra, tex blått-rosa-vitt. Det blir lugnt för ögat.

Ett annat sätt att använda färger är använda sig av kontraster, dvs motsatta färger. Det kan vara blålila mot orangerött. Då får du en annat uttryck som ögat gärna söker sig till.

Du kan också välja att bara använda dig av en enda färg. Ett exempel på detta är den vita trädgården som först presterades på Sissinghurst som sedan spred sig och blev en trädgårdstrend. (Här kan du läsa mera om den vita trädgården.)

 

Förstärk din trädgårdsdesign med perenner

Perenner kan förstärka känslan som du vill uppnå i din trädgård om kompletterar dina buskar och träd. Vi tar ett par exempel:

Du vill gärna ha en trädgård som är inspirerad av asien och Japan och planterar exempelvis lönnar, japanska lönnar, körsbärsträd, rododendron, azaleor och kanske en och annan kornell och varför inte ginkgo och katsura.

Genom att komplettera med perenner så som olika sorter av hostor, prydnadsgräs som hakonegräs, japanskt prydnadsgräs, lönnbräcka, hasselört, saxifragor, sorter av aklejor, ormbunkar, atilbe, anemoner,  förstärker du det asiatiska intrycket.

 

Norrvikens Trädgårdar | Sandborgs Trädgårdar

 

Ett par syrénbuskar gör ingen mormorsträdgård. Det behövs perenner för att få till den känslan. Här kompletterar du med perenner med mycket blomning och som är gamla traditionella trotjänare. Med ex dagliljor, pioner, plymspiera, riddarsporrar, aklejor, stormhattar, fingerborgsblommor, vallmo osv förstärker du känslan som du vill uppnå.

 

 

Förstärk årstidsdynamiken med perenner

Man vill gärna att det ska hända något i trädgården från tidig vår till sen höst och här kan du ta hjälp av perenner. Det finns buskar som är mycket tidigt blommande, exempelvis forsythia, men komplettera gärna med tidigt blommande vivor, julrosor, och även olika löksorter. På samma sätt kan du komplettera med exempelvis höstaster, höstsilverax, septembersolros för att få en vacker senhöstträdgård.

 

 

Flytta och göra om 

När du väljer växter ska du såklart gå efter den ståndort du har i din trädgård. Har du en skuggig trädgård väljer du växter som klarar av skugga, har en en solig trädgård väljer du växter som vill stå soligt. Det här kan ändras och du exempelvis tar bort stora träd som tidigare gav skugga och plötsligt blir trädgården mycket soligare. Eller andra vägen; de små träden och buskarna växer upp och ger mer skugga än de tidigare gjorde.

Du märker snabbt på perennerna att deras förutsättningar har förändrats och då är det läge att flytta dem till en mer lämplig plats. Man ska inte vara rädd att flytta perenner. Men gör det gärna på våren eller hösten när det är fuktigare i marken. Det är också den tiden du delar dem.

 

Plantera med rätt avstånd

Sist men inte minst så försök plantera perenner med rätt avstånd till varandra. Vilket avstånd det ska vara brukar stå på växtinformationsskyltarna, det s.k c/c-avståndet. Många tycker att det ser för glest ut och planterar tätare. Men perenner växer och fyller ut, så du måste ha lite tålamod när du bygger upp en trädgård. Planterar du för tätt kommer du få problem senare.

 

norrviken | sandborgs trädgård

 

Nu finns tid att planera och skaffa inspiration så att du är redo när trädgårdssäsongen kommer. För den riktiga perennfantasten kan man också fröså perenner. Då får du många perenner till en billig peng och dessutom kan komma åt sorter som inte finns i handelsträdgårdarna. Jag har skapat en egen frökollektion med mestadels perennfrön, kolla gärna in i webbutiken.

 

odla perenner | Sandborgs trädgård

Ha en fin dag!

/Kenneth

 

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0