En trädgård växer fram

jan 9, 2024 | Krönika, Sandborgs Trädgård, Torparträdgård

visningsträdgård | Sandborgs trädgård

Att utveckla en trädgård

 

Ni som har följt mig på bloggen och på instagram vet redan att vi har ett torp mitt i Sörmland, precis mellan Gnesta och Flen i en ort som heter Stjärnhov. Vi köpte stället för ca 12 år sedan. Hur det ser ut nu ser ni på bilden ovan. Men hur har det utvecklats? Hur såg torpet och trädgården ut när vi köpte det?

I detta inlägg gör jag en tillbakablick hur det såg ut då och hur det ser ut nu. Jag vill påpeka att en trädgård blir aldrig riktigt klar, utan den utvecklas hela tiden. Redan nu har jag redan planerar hur jag ska utveckla trädgården under kommande trädgårdssäsong.

 

Allt har sin början

 

torp | sandborgs trädgård

 

En vacker vårdag i maj vi åkte ut till Sörmland på visning av ett torp. Vi hade bestämt att nu vill vi köpa ett lantställe. Vi hade tidigare seglat runt i Stockholms skärgård, men kände att säsongen för segling att rätt kort och det vore roligt att ha ett ställe vi kunde åka till hela året. Dock ville vi gärna ha ett ställe vid vattnet, eftersom en vy över sjö eller hav ville vi inte riktigt släppa.

När vi kom till torpet som senare blev vårt slogs vi av den underbara vyn över sjön. Torpet var ett helt vanligt torp som säljarna hade renoverat och moderniserat. Själva trädgården bestod av några fruktträd och en stor gräsmatta som sträckte sig ner ända till sjön.

 

torp | sandborgs trädgård

 

Själva tomten är på ca 3300 kvm och mestadels av tomten är gräsmatta. Det är mycket! Under de första åren förändrade vi inte mycket, det blev en rabatt i en slänt som var för brant att kunna klippas med gräsklippare. Men vi funderade och planerade mycket. Torpet kändes också efter ett tag lite litet. Det blev trångt när vi hade gäster och ett bättre kök drömmer väl alla om.

När vi köpte stället arbetade jag som privatrådgivare på en av storbankerna. Jag tog tjänstledigt och utbildade om mig till trädgårdsmästare. Och då tog det fart i trädgården.

 

torp i sörmland | sandborgs trädgård

 

Det nya torpet

Torpet byggdes ut. Det blev en ny glasveranda och rum ovanför. En liten tillbyggnad på sidan som blev den nya entrén. Äntligen fick vi också en vacker vy inifrån torpet över sjö och trädgård.

Trädgården utvecklades också i rask takt. Det började ofta med ett planterat träd/ buske som senare svällde ut till större en plantering med perenner i alla dess färger och former.

Själva växtvalet är typiska torparväxter blandat med moderna växtval. Eftersom jag jobbar som trädgårdsmästare behöver jag ett ställe där jag kan testa växter innan jag rekommenderar till kunder så blir det en blandning mellan tradtionellt och modernt. Något som också avgör växtvalet är om rådjuren gillar växterna och hur torktåliga växterna är.

När en trädgård är nyplanterat kan det kännas lite futtigt. Buskar och träd är rätt små. Men det tar tid att bygga upp en trädgård. Nu efter 6-7 år börjar jag känna att trädgårdens former börjar komma i och med att buskar och träd växer sig större.

 

torp i sörmland | sandborgs trädgård

 

Att bygga portal och pergola är ett enkelt sätt att få höjd i trädgården så länge du väntar på att träd och buskar ska bre ut sig. Portalen här på bilden bildar också en inofficiell entré till den nedre delen av trädgården. Klematis ’White Swan’ klättra på portalen. Den vackra blommande busken bredvid är en rödbladig perukbuske ’Grace’.

 

torp i sörmland | Sandborgs trädgård

 

Att ha en fin utsikt över sjön medför tyvärr också att trädgården är inte så skyddad för vind. Vissa tider på året, främst försommar, kan det vara blåsig. Det måste man ta i beaktande när man väljer växter. Vissa växter vill stå mera skyddat. En annan nackdel är att vinden torkar ut trädgården. Det var ett stort problem innan. I dag kan vi vattna trädgården med vatten från sjön med hjälp av en pump.

 

visningsträdgård | sandborgs trädgård

Jag är extra förtjust i böjda former i trädgården. Planteringarna är runda, njurformade eller som här i en halvcirkel. Vintergröna gröna växter hör hemma i en trädgård, även här. Dock vill jag plantera ytterligare några vintergröna växter. De tillför mycket i trädgården i sina former, men också att trädgården ser mera tilltalande ut på våren och vintern.

Prydnadsgräs är också något som finns i trädgården. De tillför ytterligare en komponent; rörelse. När vinden vajar i prydnadsgräsen skapas en riktigt härlig känsla.

 

Och till sist: Orangeriet

 

orangeri | sandborgs trädgård

 

Som alla trädgårdsintresserade har jag också länge drömt om ett eget växthus. Vi har länge planerat för detta men hade svårt att placera i trädgården. Vi hade också funderat på ett garage. Varför inte göra en kombination? Lösningen blev ett nytt hus med garage och orangeri. Växthuset blev ett orangeri som är uppvärmt året om och perfekt förvaringsplats på vintern för pelargoner och medelhavsväxter och odling på våren/sommaren.

Under trädgårdssäsongen från maj och framåt har vi en Gårdsbutik i orangeriet där jag säljer mina egenodlade perenner och pelargoner samt trädgårdsrelaterade inredningsartiklar. Även ett trädgårdscafé med hembakt finns. Visningsträdgården är öppen så att du kan fika eller titta runt i den. Guidade turer anordnas och flera trädgårdsföreningar har varit till oss och tittat. Det är otroligt roligt att ni hittar hit och visar intresse för vår trädgård och Gårdsbutik.

Att anlägga en trädgård tar tid och tålamod är en trädgårdsmästares bästa egenskap. Man måste också sköta om sin trädgård. Det räcker inte med att plantera, du måste vårda också, annars förfaller trädgården snabbt.

Nu har ni fått se lite från vår trädgård och torp. Vill ni se mera, välkomna till oss! Är ni ett större sällskap kan ni boka en visning, annars ta en utflykt till Sörmland och Sandborgs Trädgård. Behöver ni hjälp i er egen trädgård? Då kan ni höra av er till mig! Skriv en rad i så fall till kenneth@sandborgstradgard.se

Ha det fint,
/Kenneth

 

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0