Vi bygger orangeri, del 1

mar 26, 2022 | Inspiration, Krönika, Orangeri

orangeribygge | Sandborgs Trädgård

Vår dröm om ett eget orangeri börjar nu förverkligas. Vi har kommit en bit på väg och det känns jättebra. Men vägen hit har inte alltid varit lätt. Följ med oss i vårt orangeribygge, och du som själv tänker på att bygga ett kanske kan hämta lite inspiration från oss. I detta avsnitt har jag samlat lite bilder och jag visar hur långt vi har kommit, dvs att grunden är nu färdig och det är snart klart att fortsätta bygga uppåt.

 

Bygglov och ritning

 

orangeriritning | Sandborgs trädgård

 

Så här kommer byggnaden att se ut när den är klar. Själva byggnaden är 44 kvm stort, ena sidan blir ett garage och andra sidan med utsikt över sjön blir ett orangeri på 20 kvm. Jag kallar det till orangeri för att alla väggar blir inte bara glas utan även två putsade väggar. Till först tänkte vi tegelväggar men vi har nu ändrat oss, dvs att det blir billigare med putsade väggar och dels att det är svårt att få tag på gammal tegel.

Taket blir heller inte i glas, och det skiljer sig också från ett växthus. Det ska bli året runt varmt, och vi drar också in vatten. För att höja mysfaktorn installerar vi också en gjutjärnskamin.

På ritningen ser ni att sockeln blir mycket hög. Vår tomt är mycket sluttande och det finns inte en rak yta på den. Vi har frångått ritningen här och gjort det på ett annat sätt som förenklat kan förklaras att vi har fyllt upp med grus istället. Ett trädäck kommer att byggas runt orangeriet som kommer att dölja det mesta av gruset.

 

Förberedelser

 

orangeribygge | Sandborgs Trädgård

 

Vi har mycket gamla äppelträd i vår torparträdgård som tyvärr måste tas bort. Men så är det ibland, vill man ha något nytt måste man offra något annat. Två stycken äppelträd togs bort och ett par granar och en halv häck.

 

Gräva och bryta bort berg

 

orangeribygge | Sandborgs Trädgård

 

Vi har massor med berg på vår tomt och vi var beredda på att byggarna skulle vara tvungna att spränga bort berg. Att spränga är dyrt och du måste också informera grannarna och deras hus måste besiktas efter en sprängning. Nu var det så lite berg som skulle bort så vi kunde bryta loss det som skulle tas bort. Men det blev en rejäl hög ändå. Stenarna hade varit perfekt till en mur, men de blev till fyllnadsmassa istället.

 

Bygga grund

 

orangeribygge | Sandborgs Trädgård

Grus, grus och åter grus fylldes på och packades hårt och därefter kunde en ram som skall bli grunden byggas. Detta material är rätt nytt på marknaden. Det består av frigolit som är behandlar med betongyta på yttersidan.

orangeribygge | Sandborgs Trädgård

Här är ramen färdigbyggd och fylld med frigolit och armeringsjärn. Även alla rör för elledningar och vattenledningar är på plats.

 

Gjutning av grunden

 

orangeribygge | Sandborgs Trädgård

 

Och så kom dagen är grunden skulle gjutas. Två betongbilar behövdes. Allt gick bra och smidigt. Betongen slipades tre gånger och golvet är praktiskt taget klart i garagedelen. I orangeriet kommer det även blir betonggolv, men här ska det slipas ytterligare. Hur ytan slutligen ska se ut är något som vi inte har beslutat om ännu, men vi har gått om tid att fundera över det.

Nu kommer bygget att stanna av ett tag och påbörjas igen när själva byggmästaren har tid och hans nuvarande arbeten är klara.

Fortsättning följer!

Allt gott!
/Kenneth

 

 

Follow

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0