Trädgårdens blomsterkarameller

okt 28, 2021 | Frösådd, Inspiration, Perenner, Sandborgs Trädgård, Sommarblommor

Linnetagetes | Sandborgs Trädgård

Vackra blomsterkarameller

 

Vad är en blomsterkaramell? En godis som jag kan gå och snaska på? Jo, lite så är det, men i stället för att gå och snaska på karamellen, är detta en karamell för ögat.

Den gemensamma nämnaren är att en blomsterkaramell har en otrolig rik blomning eller att själva blomman verkligen ser ut som en godisbit. De blommor jag tar upp som exempel är Linnétagetes, trädgårdssolbrud och akleja ’Nora Barlow’ samt historien varför jag tycker så mycket om dem och när jag kom kontakt med dem för första gången. Du kanske har dina egna blomsterkarameller? Berätta gärna vilka!

 

Linnétagetes

 

Linnetagates | Sandborgs Trädgåd

 

Jag ska vara helt ärlig. Tagetes har aldrig varit min favorit. Jag har förknippat den med tråkiga planteringar, den gula färgen och oinspirerande sommarblomma.. Men så kom min väg att korsas av Linnétagetes. Växtsättet är inte alls som de andra tagetes och färgen skiljer sig åt med den roströda varma nyansen med gul mitt.

Jag köpte frön av denna sommarblomma från en gammal kollega från min tid på Zetas och drev upp egna plantor. Det är tacksamt lätt att driva upp tagetes, du kan inte misslyckas. De gror snabbt så du behöver inte förgro dem så tidigt. Växtsättet är buskigt, så den skapar en lummighet på din terrass, balkong eller uteplats om du odlar den i stora krukor. När den väl börjar blomma så kommer att blomma hela sommaren och långt in på hösten.

Det sägs att Linnétagetes härstammar från Carl von Linnés trädgård. Jag tycker det är spännande att odla upp växter med en historia, Tänk om just denna tagetes även var Carls favorit? Vem vet, det kanske står antecknat någonstans?

 

Trädgårdssolbrud

 

Trädgårdssolbrud | Sandborgs Trädgård

 

Du kan inte låta bli att le och bli glad när du ser massor med trädgårdssolbrudar i blom. Bilden är från Drömparken i Enköping när jag var där en vacker augustidag för att leta inspiration.  För det är just på sensommaren som solbrudarna slår ut och börjar blomma.

Den första kontakten med solbruden var just i Drömparken när jag studerade till trädgårdsmästare. Men då lämnade den inte något intryck. Uppenbarligen såg jag den inte när den blommade för fullt. Nej, min aha-upplevelse kom flera år senare när jag besökte en trädgårdsvän och kollega i hennes vackra radhusträdgård. Och där stod de, solbrudarna! De lyste upp hela rabatten och det var kopiöst med blommor. Där och då bestämde jag mig att jag trädgårdssolbrudar ska jag har i min torparträdgård. Idag har en en rabatt med massor med solbrudar. Och även hos mig har de blommat kopiöst mycket.

Är du nyfiken att veta mera om trädgårdssolbrudar? Läs mitt växtporträtt här!

 

Akleja ’Nora Barlow

 

Akleja 'Nora Barlow' | Sandborgs Trädgård

 

Visst påminner akleja ’Nora Barlow’ om en polkagris? Men sin fyllda blomma i rött och vitt lyser den upp rabatten som en glasburk med polkagrisar lyser upp godisbutiken. Jag tycker den är helt fantastisk!

De första aklejorna du oftast kommer kontakt med är de enkla vars blomma kan beskrivas som en nickande klocka i rosa eller blått och som du hittar i gamla trädgårdar. Första gången jag verkligen fick uppleva de fyllda aklejorna var på mitt dåvarande jobb på en handelsträdgård där vi hade väldigt många olika sorter av aklejor. Men just denna, ’Nora Barlow’ stack ut och fastnade i minnet.

Nu har jag själv drivit upp massor av ’Nora Barlow’ och även planterat ut i trädgården så förhoppningsvis kommer de blomma fantastiskt i nästa år. Aklejor hör verkligen till en torparträdgård och just ’Nora Barlow’ höjer försommarrabatten till en ny nivå.

Vil du veta mera om aklejor? Läs mitt tidigare växtporträtt här!

 

Fröpaket Blomsterkarameller

Just nu kan du köpa fröer av dessa blomsterkarameller till ett julspecialpris i min webbutik.  Passa på och odla upp dina egna blommor! Så dina egna perenner och sommarblommor så får du massor med växter till en mindre peng!

Klicka här så kommer du direkt till fröpaketet!

Ta hand om er!

/Kenneth

 

Follow

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0