Växtporträtt: Trädgårdssolbrud

sep 12, 2021 | Perenner, Sandborgs Trädgård, Växtporträtt

 

Helenium autumnale-gruppen – Trädgårdssolbrud

 

Den här perennen är helt klart en ny favorit hos mig. Trädgårdssolbruden är en rätt ny växt i min trädgård; den planterades i en nygjord rabatt förra hösten för nästan exakt ett år sedan. Och det var en lyckoträff! Nu i höst har den fullkomligt exploderat i färg och blommar kopiöst. Så vill du ha mycket och färgstarkt blomning i sensommarträdgården ska du allvarligt fundera på trädgårdssolbrud.

 

Sensommarperenn

Trädgårdsolbrudar blommar på sensommaren från slutet av juli – oktober med prästkragsliknande blommor.  Den vill stå i soligt läge och trivs i all trädgårdsjord. Blir det dock för torrt måste den vattnas. Bäst utveckling av perennen får man i humusrik och väldränerad jord. Det finns många olika sorter av trädgårdssolbrudar och höjden varierar på dessa från 50 – 120 cm.

 


Sorten ’Rubinzweg’ finns i min trädgård.

 

Olika sorter som du hittar i handeln:
Helena Red Shades, brunröda stora blommor
Moerheim Beauty, brunröda blommor
Rubinzwerg, rödbruna blommor.
The Bishop, lejongula blommor

Vill du föröka trädgårdssolbrudar från från frö finns sorten Helena Red Shades in min frökollektion och du kan köpa den här.

 

Goda grannar

Med fördel planterar du flera trädgårdssolbrudar i grupp så att du får en masseffekt. Jag planterade 5 stycken tillsammans. Att samplantera med ett grydnadsgräs, ex ett miscanthus-gräs är mycket snyggt. Jag har samplanterat med bolltistlar vilket blir en spännande kombination med färg och form. Jag kan tänka mig en matchande färg av kransveronika skulle vara fint. Även olika sorter av gula euphorbia.

Trädgårdsolbrudar förökas med frö, sticklingar eller att du delar på plantan, vilket rekommenderas att du gör ca var 4:e år. Perennen är en bra snittblomma och fjärilar och bin gillar den. Däremot har jag hört att sniglar kan vara ett problem. Hur det är med rådjuren vet jag ej, men mina solbrudar har inte blivit uppätna av dem i år i alla fall.

Söker du en vacker stabil perenn som har en enorm blomning kan solbruden vara det du söker. Spana in den nästa gång du är i en handelsträdgård, eller beställ en fröpåse och odla upp den själv.

Ta han om er!

/Kenneth

 

 

 

Follow

Handla här!

Läs mera här!

En trädgård växer fram

En trädgård växer fram

Att utveckla en trädgård   Ni som har följt mig på bloggen och på instagram vet redan att vi...

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0