Aquilegia vulgaris var stellata ’Christa Barlow’

 

Aquilegia vulgaris var. stellata plena ’Barlow-serien’ – Akleja

 

Akleja, den utlimata torparperennen. Den vanliga aklejan är redan omtalad i medeltida örtaböcker, och munkarna beskriver den även som en Mariaväxt, en hyllning till jungfru Maria. Sägnen säger att aklejan växte upp i jungfru Marias fotspår. I Sverige förekommer den vanliga enkla aklejan även förvildad. I detta växtporträtt tittar vi närmare på den dubbla/fyllda aklejan från Barlow-serien.

Akleja med fyllda blommor

Aklejan blommar i maj-juni och blir ca 40-50 cm hög. Den vill ha ett soligt läge med näringsrik, fuktig med väldränerad jord. Får den för torrt kan den få mjöldagg. Den förökas med frö. Själva bladen är rundade och ofta blågråa.

Aquilegia vulgaris var stellata ’Nora Barlow’

 

Blomman är hängande och klockformad eller som i Barlow-serien fyllda och de kan även vara tvåfärgade som i ’Nora Barlow’ och ’Christa Barlow’. Aklejans blommor vill man inte vara utan när försommaren startar. Den ger verkligen en fin färgklick i försommarrabatten eller i ditt woodland.

 

Aquilgegia vulgaris var stellata ’Black Barlow’

 

Du kan också skapa dramatik med aklejan genom att använda de mörka sorterna som den svarta eller varför inte den bordeauxröda?

 

Aquilegia vulgaris var stellata ’Bordeaux Barlow’

 

Goda grannar

Ängsnävan och aklejan passar bra ihop om du har ett woodland. Det skulle också vara fint att kombinera med rosor, eftersom aklejan blommar tidigt och fyller ut rabatten innan rosorna kommer med sin blomning. Aklejan är även fint tillsammans med pioner.

Aquilegia vulgaris var stellata ’Blue Barlow’

 

Aklejan är verkligen en söt och näpen perenn. Ta hand om den i din trädgård. Den vanliga aklejan frösår sig villigt och kan dyka upp lite här och där. Men vad gör det? Det kanske inte gör något att en växt inte alltid är perfekt placerad? Jag tycker det är fint att släppa in det lite vilda i en trädgård. De dubbla däremot sprider sig inte enligt min erfarenhet. Jag ska så frön av Barlow-serien för jag vill ha massor av dem i min trädgård!

Vill du också odla dina egna aklejor? Just nu finns det frön av flera olika sorter av akleja i webbutiken, klicka här!

Ha den fin dag!

/Kenneth

Follow