Perennrabattens byggstenar

jan 21, 2021 | Inspiration, Perenner, Sandborgs Trädgård, Trädgårdskonsultation

 

Att bygga en perennrabatt

 

Precis som på en arbetsplats där du har medarbetare och chefer med olika uppgifter, kan du också föreställa dig en perennrabatt. Olika typer av perenner har olika funktioner. Du kan se dem som byggstenar, eller legobitar, som ska pusslas och passas ihop. Klarar du av detta så kommer du ha en mycket varierande perennrabatt i blomning och form och som sluter sig och är vacker från vår till höst. Val av växter beror också som vanligt på ståndort; är det skugga eller sol, är det torrt eller fuktigt osv.

 

Perennrabattens byggstenar

De byggstenar du har att arbeta med är:
– marktäckare
– gruppbildare
– solitärer
– uppstickare
– vävarväxter
Den sista gruppen av växter, vävarväxter, kan mycket väl ingå i kategorin gruppbildare. Men eftersom växtsättet är så unikt för dessa tycker jag att de kan bilda sin egen lilla kategorin som kan lämnas bort om man vill det.

 

Marktäckare

 

 

Den här gruppen är mycket viktig för en perennrabatt. Marktäckarna binder ihop en rabatt och täcker snabbt naken jord och förhindrar att det kommer in fröogräs och i bästa fall de också förhindra att rotogräs etablerar sig i rabatten. För att marktäckare ska vara en effektiv marktäckare bör den vara ca 23 cm hög. Då skuggar bladverket jorden så mycket att ogräset har svårt att etablera sig. På bilden har du en riktigt bra marktäckare. Liten flocknäva, Geranium x cantabrigense, som funkar både i sol och halvskugga och som även tål torrare läge.

Andra exempel på goda marktäckare:
– flocknäva (Geranium marcrorrhizum) sol – skugga
– blodnäva (Geranium sanguineum) sol
– lammöra (Stachys byzantina) sol
– röd sockblomma (Epimedium x rubrum) halvskugga – skugga
– ormöga (Omphalodes verna) halvskugga – skugga
– kaukasisk förgätmigej (Brunnera macrophylla) halvskugga – skugga

Dessa exempel är god marktäckare som sprider sig med utlöpare och bildar med tiden fina mattor. Naturligtvis finns det många andra exempel.

 

Gruppbildare

 

 

På bilden ser ni ett fång att röda solhattar (Echinacea rubra) som är ett exempel på gruppbildare. I den här kategorin finns det massor med växter. Det är perenner som bildar en grupp, dvs du planterar minst 3 stycken av sorten så att de just bildar en liten grupp i rabatten. En växt som tillhör gruppbildarna är för liten för vara solitär och för stor för att vara marktäckare.

Exempel på gruppbildare:
– stjärnflocka (Astrantia major) sol – halvskugga
– kransveronika (Veronicastrum virginicum) sol – halvskugga
– astilbe (Astilbe japonica /Astilbe chinensis) sol halvskugga
– anisisop (Agastche) sol
– bolltistel (Echinops bannaticus) sol
– daglilja (Hemerocallis) sol – halvskugga

 

 

De flesta perenner tillhör denna grupp och exempel finns det massor. Men jag vill ändå lyfta hur viktigt det är att inte bara plantera en växt. Det kommer att se lite fattigt ut. Det är klart att med tiden kommer perennen bilda en större planta så att det blir som en grupp. Men istället för att vänta några år så planterar du flera stycken ihop så får du gruppen på en gång.

 

Vävarväxter

 

 

Här ser du mig när jag nästan sitter i ett hav av grekisk vädd (Knautia macedonica) som tillhör vävarväxterna. Läs mera här om grekisk vädd. Vävarväxterna tillhör gruppbildarna, men deras skira växtsätt gör att man kan säga att de bildar sin egen undergrupp. Det fina med dessa växter är att rabatten blir väldigt skir, nästa transparent och du kan tom plantera vävarväxter i framkanten i en rabatt utan att de skymmer växter bakom.

Exempel på vävarväxter:
– väddar (scabiosa) sol
– blodtopp (sanguisorba officinalis) sol – halvskugga
– grekisk vädd (Knautia macedonica) sol

 

Solitärer

 

 

På bilden har du två goda exempel på solitärer: pion och plymspirea (Aruncus diocus) Dessa perenner är så stora och tar plats så att du behöver bara en av dem, dvs solitär. Den naturliga platsen för solitärer i en klassisk perennrabatt är bakre delen, men om du besöker Drömparken i Enköping kommer du att märka att där låter man även solitärerna komma fram mera.

Exempel förutom plymspirean och pionen kan vara:
– höstsilverax (Actea simplex) sol – halvskugga
– septembersolros (Helianthus ’Lemon Queen’) sol
– olika prydnadsgräs som ex. tuvrör, japangräs
– fläckflockel (Eupatorium maculatum) sol – halvskugga

 

Uppstickare

 

 

På bilden ser du en typisk uppstickare; fingerborgsblomman, Digitalis purpurea. Formen på själva växten gör att den hör till till denna grupp. Som ett utropstecken strävar den uppåt. Du kan plantera dem i grupp men också lite här och där så att du får en spännande rabatt med utropstecken som dyker upp.

Exempel på uppstickare:
– allium sol – halvskugga
– fingerborgsblomma (Digitalis purpurea) sol
– trädgårdsiris (Iris germanica-gruppen) sol

När du komponerar en rabatt är det flera saker du ska komma ihåg. Först ska du använda olika byggstenar som jag har gått igenom här. Sen ska du välja färg och om du ska välja kontrastfärger eller färger i harmoni. Formen på själva blomman är viktigt och även bladverket. Men det var vi en annan gång.

Ha en fin dag!

/Kenneth

 

 

 

Follow

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0