jättevallmo | sandborgs trädgård

Papaver – vallmo

 

Poppy I love you! Finns det något mera romantiskt än vallmo. Denna skira blomma med sina pappersliknande kronblad är ju bara förtjusande. De skänker ett lugn i trädgården och du måste stanna upp en stund för att bara njuta.

Jag har flera sorters vallmo i min trädgård, både fleråriga (perenna) och ettåriga. Om du mixar fleråriga och ettåriga vallmon får du en längre blomning i din trädgård. De perenna vallmon blommar rätt tidigt, i början av juni och de ettåriga skulle jag säga i juli – augusti. Nedan presenterar jag de olika sorters vallmon som jag har i min trädgård.

 

Historien om vallmo

Vallmo är en mycket mytomspunnen växt där praktiskt taget nästan alla kulturer har sina historier om hur vallmon kom till. I den grekiska mytologin finns en sägen om att vallmon skapades av den grekiska sömnguden Hypnos när han skulle lugna Demeter (fruktbarhets- och skördegudinna) vars dotter hade blivit bortrövad av Hades, dödsrikets gud.

Hypnos gjorde ett avkok på vallmon och gav det till Demeter för att dricka och hon lugnade ner sig. Vallmon är också en symbol för fruktbarhet, eftersom dess frön har en hög grobarhet och oftast är mycket enkle att odla och få att gro.

 

Vallmo och läkemedel

Den mest betydelsefulla medicinskt och historiskt är Papaver somniferum, och den är än idag en viktig medicinalväxt. Vallmosaften från de omogna frökapslarna innehåller ett 20-tal alkaloider med medicinsk användning där morfin, kodein, tebain, noskapin och papaverin är de viktigaste.

I torkade vallmonfrön finns det inget gift och därför kan dessa frön användas som exempelvis dekoration på bröd och frallor.

 

Trädgårdsjättevallmo – Papaver orientale-gruppen

 

jättevallmo queen alexandra | Sandborgs Trädgård

 

Trädgårdsjättevallmon är en populär perenn och den finns i många olika färger. Det typiska är att den har stora papperslika blommor ca 10-15 cm i diameter.  Höjden kan variera något på de olika sorterna, med jag skulle säga att de blir ca 80-100 cm höga och blommar i maj-juli beroende på läget och var i Sverige man bor.

Jättevallmon är en solälskande växt och är mycket torktålig. Den har nämligen en pålrot och klarar därför av längre torkperioder. När den har blommat färdigt vissnar bladverket senare på sommaren och skapar ett tomrum i rabatten. Därför ska man alltid samplantera jättevallmon med en annan växt. På hösten kommer en ny bladrosett.

Min min trädgård har jag två sorters trädgårdsjättevallmo:
– Queen Alexandra, blommar i rosa (bild ovan)
– Royal Wedding, blommar i vitt (bild nedan)
– Beauty of Livermere, blommar i rött

 

 

Rådjuren gillar inte jättevallmo så den får stå ifred och det tackar vi för. Du förökar jättevallmo med frö eller med rotsticklingar. Du tar helt enkelt en bit av roten så kommer det en planta. Du kommer att märka om du vill flytta på jättevallmon i din rabatt så är det svårt. Om du inte får upp hela pålroten så kommer det att komma en ny planta.

Samplantera jättevallmon med andra solälskande växter, tex kantnepeta, alliumlökar, trädgårdsiris, stenkyndel, bolltistlar eller varför inte med rosor.

 

 

Papaver somniferum  (Paeoniflorum-gr) – pionvallmo (ettårig)

 

Pionvallmo | Sandborgs Trädgård

 

Jag älskar pionvallmo! En fyllig ettårig vallmo som får enormt med knoppar och blommor. Själva blomningen per blomma är inte lång, ett par dagar, men att det kommer så många blommor gör att den blommar ändå rätt ett par tre veckor.

själva blomman är dubbel och mycket tät och påminner om en pion. I min trädgård har jag en sort som är rosa, som du ser på bilden ovan. Den är väldigt effektfull med sina fluffiga blommor. Även frökapslarna är mycket dekorativa som du kan torka och använda i blombuketter.

De ettåriga vallmon är giftiga, och det betyder ju också att även dessa får vara ifred från rådjuren. De är mycket enkla att fröså. För en tidigare blomning kan du så den på hösten, annars sår du dem på våren när tjälen gått ur jorden och solen börjar värma jorden i din rabatt.

 

Hur lyckas jag bäst med mina vallmon?

Så tillbaka till rubrikens frågeställning; hur man bäst lyckas med vallmo i sin trädgård. Vallmo är en mycket odlingsvärd växt. Den är anspråkslös och kräver inte mycket. För att lyckas bör du ändå tänka på:

Vallmo är en solälskande och torktålig växt. Har du en skuggig trädgård kommer vallmo inte att trivas. Så plantera den i din soliga rabatt. När den är väletablerad klarar den torka väldigt bra.

Vallmo vill ha en väldränerad jord. Normal trädgårdsjord till lite sandig går alldeles ypperligt. Har du lerjord kan du blanda upp jorden med trädgårdsjord. Min erfarenhet är att vallmo klarar av även lerjord om du bearbetar den och tillsätter trädgårdsjord.

Vallmon vissnar ner mot slutet av sommaren, vilket är helt normal. Många tror att den håller på att dö. Den går bara i vila. På hösten börjar den bilda nya bladrosetter för nästa år. Samplantera vallmo med andra perenner så att rabatten inte blir tom när den vissnar ner.

Jag skulle rekommendera att plantera vallmon in något vindskyddat läge. Då är risken mindre att blommorna blåser sönder.

Har du jättevallmo redan och vill ha flera: ta rotsticklingar!

Det är lätt att fröså vallmo. Grobarheten brukar vara hög. Fröså inomhus redan under vårvintern och plantera ut sedan när frostrisken är över.

Den ettåriga vallmon frösår du på plats när jorden börjar bli varm. Håll jämn fukt och vattna fröna tills de börjar gro.

 

Vallmofrön i webbutiken

I min webbutik hittar frön om du blev sugen att odla dina egna vallmo och skapa en mera romantisk känsla in i din trädgård. Klicka på namnen så kommer du direkt till fröpåsen:

Sorterna som finns är:
Jättevallmo ’Beauty of Livermere’, röd och perenn
Jättevallmo ’Queen Alexandra’, ros och perenn
Pionvallmo, rosa fylld och ettårig
Kornvallmo, röd enkel och ettårig

 

Klicka här så kommer du till webbutiken och till frökollektionen!

Ha en fin dag!

/Kenneth

 

Follow

Handla här!

5 Kommentarer

 1. Anneli

  Åh, så vackert! Pioner och vallmo är nog mina favoriter. Längtar till sommaren!

  • Kenneth

   Ja verkligen! Pioner och vallmo hör till den svenska trädgården och sommaren! 🙂

   • Sonja Andriakena

    Älskar vallmo i alla former och hade många ettåriga på G i våras. Men i min trädgård gillar sniglarna små fina vallmoplantor och tuggade glupsk i sig det mesta. Endast en svart pionvallmo överlevde. Så ljuvlig. Ger inte upp dock, ska så till våren igen. 💥🤪

    • Sonja Andriakena

     Och har dessutom köpt dina pionvallmofrön, de ser jag särskilt fram emot. 🙏🏼

    • Kenneth

     Vad tråkigt med sniglarna! Men ge inte upp, lyckas man får man en bra belöning! 🙂 Och pionvallmon från mig är helt fantastisk tycker jag. Jag hoppas det går bra för dig!

Läs mera här!

En trädgård växer fram

En trädgård växer fram

Att utveckla en trädgård   Ni som har följt mig på bloggen och på instagram vet redan att vi...

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0