Växtporträtt : Akleja

jan 2, 2024 | Perenner, Sandborgs Trädgård, Torparträdgård, Växtporträtt

Aquilegia vulgaris – Akleja

 

Akleja, den utlimata torparperennen. Den vanliga aklejan är redan omtalad i medeltida örtaböcker, och munkarna beskriver den även som en Mariaväxt, en hyllning till jungfru Maria. Sägnen säger att aklejan växte upp i jungfru Marias fotspår. I Sverige förekommer den vanliga enkla aklejan även förvildad.

 

Akleja med fyllda blommor, Barlow-serien

Aklejan blommar i maj-juni och blir ca 40-50 cm hög. Den vill ha ett soligt läge med näringsrik, fuktig med väldränerad jord. Får den för torrt kan den få mjöldagg. Den förökas med frö. Själva bladen är rundade och ofta blågråa.

Blomman är hängande och klockformad eller som i Barlow-serien fyllda och de kan även vara tvåfärgade som i exempelvis ’Nora Barlow’ . Aklejans blommor vill man inte vara utan när försommaren startar. Den ger verkligen en fin färgklick i försommarrabatten eller i ditt woodland.

Du hittar flera färger i Barlow-serien, men man kan nog påstå att en av de mera kända är ’Black Barlow’, den svarta. Även den vita, ’White Barlow’ är mycket förtjusande.

Vi du ha en med starkare röd färg, finns ’Bordaux Barlow’ eller en svagt gammaldags rosa ’Rose Barlow’

 

Goda grannar

Ängsnävan och aklejan passar bra ihop om du har ett woodland. Det skulle också vara fint att kombinera med rosor, eftersom aklejan blommar tidigt och fyller ut rabatten innan rosorna kommer med sin blomning. Aklejan är även fint tillsammans med pioner.

Aklejan är en s.k gruppbildare, dvs att du planterar dem i grupp. Att plantera endast en akleja i rabatten gör ingen sommar, utan du bör plantera dem i grupp om minst 3 stycken eller flera.

 

 

Aklejan är verkligen en söt och näpen perenn. Ta hand om den i din trädgård. Den vanliga aklejan frösår sig villigt och kan dyka upp lite här och där. Men vad gör det? Det kanske inte gör något att en växt inte alltid är perfekt placerad? Jag tycker det är fint att släppa in det lite vilda i en trädgård. De dubbla däremot sprider sig inte enligt min erfarenhet. Jag ska så frön av Barlow-serien för jag vill ha massor av dem i min trädgård!

Vill du också odla dina egna aklejor? Just nu finns det frön av flera olika sorter av akleja i webbutiken, klicka här!

Ha den fin dag!

/Kenneth

Follow

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0