Planera en blå fjärilsrabatt

nov 26, 2023 | Inspiration, Krönika | 3 Kommentarer

Sofiero | Sandborgs Trädgård

Den blåa fjärilsrabatten

 

Att gynna den biologiska mångfalden har blivit alltmer viktigt i dagens industriella jordbruk. Som ägare till en trädgård kan du dra ditt lilla strå till stacken och plantera en fjärils- och bivänlig rabatt genom att välja växter som de gillar.

Men hur gör man? Många vill gärna plantera fjärilsväxter, men ofta stannar det vid tanken. Det gäller förstås att hitta och kombinera växter som gillas av våra små vänner. I detta blogginlägg serverar jag en lösning; en kombination av fjärilsväxter som kan använda dig av och även senare utveckla vidare.

Mitt förslag är en perennrabatt som kommer att gå i blåa toner. Ståndorten för rabatten är soligt och relativt torrt, med en väldränerad, något mullhaltig lätt jord. Jordmånen får inte vara tung lerjord. Har du en sådan måste du bearbeta jorden genom att tillsätta organiskt material och göra den mera lucker.

 

Den blåa färgen

Den blåa färgen skapar en sval och lugn atmosfär och de blåa nyanserna riskerar aldrig att skära sig mot varandra. Blått fungerar bra i skugga men även i soliga rabatter. Att kombinera blåa växter med någon vit är en klassiker, men du kan också välja en gul nyans eller lime. Även en liten klick med rosalila är inte heller helt fel.

 

Vad ska jag tänka på

När jag väljer växter till förslaget är det flera komponenter som måste stämma:

 • Välj växter som gillas av fjärilar.
 • Växterna ska trivas i en solig rabatt.
 • Färgen ska gå i blått.
 • Växter med varierande utseende på blommorna. Om man väljer blommor med ax, platta blommor, runda blommor så får du mera variation och dynamik i rabatten.
 • Välj växter med varierande blomningstid så att du får en lång blomning i rabatten.

 

Nedan presenterar jag ett förslag på växter som du kan kombinera i en rabatt för att locka mera fjärilar och bin till din trädgård. Det finns många flera växter som skulle väl passa in i rabatten, men jag hoppas dessa förslag ske ge dig inspiration och vägledning att skapa en blommande rabatt.

 

Växtval

 

Achillea millefolium – Röllika

Röllika är en lättodlad perenn. Den har en rak och styv stjälk, stark aromatiska blad som är blågröna. Blommorna är samlade i platta, kvastlikande blomkorgar.

Jag har tagit med röllikan för att bryta av den blåa färgen i rabatten och att det händer något spännande för ögat. Jag ger dig två alternativ. Om du väljer sorten ’Walter Funke’ som blommar i en terrakottafärg använder du en kontrastfärg. Vill du att allt ska gå mera i harmoni så väljer du sorten ’Lilac Shades’ som är ljus rosa/lila.

Röllikan blir ca 50 cm hög och blommar från juni – augusti. Planteringsavstånden är 35 cm. Plantera gärna minst tre plantor ihop så att du får en rugge.

 

Agastache ’Blue Fortune’ – Anisisop

Anisisop är en aromatisk, upprättväxande perenn som blommar med lilablå långa ax. Bladen är stora och äggrunda. Anisisop blommar från juli – oktober och blir ca 75 cm hög. Lämpligt är att plantera anisisop längre bak i rabatten, gärna i grupp om minst tre så att du får en rugge direkt från början. Planteringsavstånd är ca 35 cm.

 

allium millenium | sandborgs trädgård

Allium millenium – Trädgårdskantlök

Allium millenium blev vald till Årets perenn 2021. Det är lökväxt som blommar från juli till september.  Den blommar med klotrunda blomställningar som är fantastiskt effektfulla. Bladen är långsmala, glansiga och friskt gröna.

Till skillnad från övriga allium som blommar på våren håller sig bladverket på allium millenium fräscht hela säsongen.  Med blommorna blir den ca 30 cm hög. Plantera allium millenium i grupp om minst tre eller använd den som en kantväxt. Planteringsavstånd ca 35 cm.

 

Stenkyndel | Sandborgs Trädgård

Clinopodium nepeta – Stenkyndel

Stenkyndel är en starkt doftande perenn som verkligen älskas av bin. Bladen är aromatiska och den blommar i pärlemorblått. Blommorna bildar glesa toppställda blomställningar och blomningstiden är från juni – oktober, eller tills frosten kommer.

Stenkyndel är mycket torktålig. Den blir ca 30 – 40 cm hög. Planteringsavstånd ca 35 cm.  Plantera stenkyndel i grupp om minst tre. Färgen som kan på avstånd uppfattas som nästan vit bryter av det blåa i rabatten.

 

 

bolltistel | Sandborgs trädgård

Echinops bannaticus – Bolltistel

Bolltisteln är en tistelliknande växt som blommar med decimeter stora runda huvuden och bladen är stora, flikiga och torniga. Blomningstiden är mellan juli – oktober och den blommar i metallskimrande blått. Den blir ca 90 – 100 cm hög och planteras med fördel i bakre delen av rabatten, gärna i grupp om tre. I en mindre rabatt kan du använda bolltistel som en solitär, dvs du planterar endast en av denna. Planteringsavståndet är ca 35 cm.

 

temynta | Sandborgs Trädgård

Monarada – trädgårdstemynta

Temyntan är en av mina absoluta favoriter i trädgården och passar väl i en fjärilsrabatt eftersom den älskas av dem. Temyntan finns i flera olika färger, men på bilden ser ni sorten ’Prärienahct’ som är mot det lila hållet och harmoniserar väl med de blåa färgerna. Vill man att temyntan ska sticka ut, välj då en annan färg, exempelvis ’Gardenview Scarlet’ som är intensivt röd.

Temyntan blir ca 70-100 cm hög, planteringsavstånd 35 cm, vill ha full sol och blommar i jul – september. Temyntan placeras i rabattens bakre kant. Vill du ha en rugge snabbt så planterar du tre stycken. Temyntan sprider sig dock snabbt, och planterar du bara 1 exemplar så har du en fin rugge om ett par år.

 

lavandula angustifolia | Sandborgs Trädgård

Lavandula angustifolia – Lavendel

Lavendel känner de flesta till. Det är en aromatisk halvbuske som du klipper på våren, ungefär i samma tid som du klipper dina rosor och det brukar vara när björken får sina löv. Lavendel får massor med blommor som sitter i ax från juli – augusti. Den blir ca 40 cm hög. Bladen är lansettlika och blågröna. Planteringsavstånd ca 25 cm. Du kan plantera lavendel som en kantväxt eller plantera den i grupp om tre så att du få ordentliga ruggar. Placera lavendel i främre delen av rabatten.

 

veronica spicata incana silberteppich | Sandborgs Trädgård

Veronica spicata subsp. incana ’Silberteppich’ – Silververonika

En mattbildande perenn som passar bra för torra och soliga lägen. Blomningen sker i juni – juli, höjd ca 40 cm. Planteringsavståndet är ca 40 cm.

Sliververonikan har helt silverfärgade håriga blad med blåa blommor i ax. Mycket dekorativ och vacker. Du planterar silververonikan i rabattens framkant, snyggast i grupper om 3.

 

Kompletteringsplantera med vårlök

För att du även ska få en fin rabatt tidigt på våren kan du komplettera din perennrabatt med vårlök. Det finns en uppsjö av sorter men mina favoriter är allium-lökar och påskliljor. De är säkra kort och som dessutom ratas av rådjur.

 

Odla dina egna fjärilsväxter

Det är roligt att odla sina egna perenner. Då kan du med stolthet visa upp en rabatt som är helt skapad av dig själv. Från frö! Dessutom är det mycket kostnadseffektivt att odla sina egna växter. I min egen frökollektion har jag flera sorter av frön av fjärils- och biväxter.

Klicka här så kommer du till fröna.

Julklappstips! Just nu finns det ett specialfröpaket även med fjärilsväxter. Klicka här!

 

Lycka till!

/Kenneth

 

 

 

Handla här!

3 Kommentarer

 1. Emmeli Franzén

  Så härligt och inspirerande! Vet du var man kan få tag på röllekan lilac?

  • Kenneth

   Hej,
   och tack! 🙂
   Den rosa röllekan brukar finnas på välsorterade handelsträdgårdar. I Stockholm exempelvis Ulriksdals handelsträdgård eller Zetas.
   Kan finnas även på ex Plantagen eller Blomsterlandet om man har tur!

 2. Camilla Dahl

  Tack för inspirationen till fjärilsrabatt!
  Silververonika var in ny bekantskap som jag måste skaffa, 🙂

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0