Växtporträtt: Krollilja

dec 14, 2022 | Växtporträtt

Lilium martagon | Sandborgs Trädgård

Lilium martagon – Krollilja

 

Jag lämnar perennerna denna gång och vi ska i stället kika närmare på en lökväxt, nämligen krolliljan. Detta är en mycket gammal trädgårdsväxt och som i vissa områden i Sverige blivit förvildad. Man vet att den odlades i Norden redan på mitten av 1600-talet.

 

En vacker uppstickare

När du ska planera en perennrabatt är det med fördel att tänka på perennrabattens byggstenar för att få en intressant design. Vill du läsa mera om perennrabattens byggstenar, klicka här! Att hitta uppstickare till rabatten kan vara lite knepigt. Då kan du i stället använda dig av lökväxter och just krolliljan är ett jättebra alternativ. Den trivs i soliga till halvskuggiga rabatter. Den är också riktigt fin i rabatt med lundkaraktär.

Blomningen sker från juni in till augusti beroende hur soligt den står och var i landet du planterar den. Själva blomman är hängande, doftande (vissa säger att den luktar) violetta/mörkröda med mörkare fläckar. Blommorna är placerade upp efter en kraftig stjälk och det kan vara upp till 50 blommor på en stjälk. Dock är kring 10 blommor på en stjälk mera vanligt. Även en vit sort finns också (Lilium martagon var. album)

Höjden på krolliljan kan variera, från 40 -150 cm, mycket beroende på jordmånen, fukten och hur mycket sol den får.

 

Krollilja | Sandborgs Trädgård

Själva löken är gulaktigt och äggformad. Du planterar den på hösten men ibland kan du hitta den uppdriven i krukor på handelsträdgårdar. Om något fjäll från löken lossnar; plantera också detta. Det kommer med tiden en ny krollilja från fjället.

Krolliljan sprider sig genom att utveckla sidolökar. Det sprider sig också med frön. Du får räkna med ca 4-5 år för att krolliljan ska blomma från en frösådd. Bilderna visar krolliljor från min egen trädgård och dessa är uppdrivna från frön. Inte alls svårt, men du behöver en stor portion tålamod. Jag sådde dem i krukor för att hålla bättre koll på dem.

Krolliljan är mycket härdig, lättodlad och anpassningsbar. Därför klarar den de flesta jordar, men bäst trivs den i mullrik, lätt fuktighetshållande och väldränerad jord. Men den klarar även lerjord, som vi har i vår trädgård i Sörmland.

Jag tycker definitivt att du ska prova på att odla krolliljor. Om du har en gammal trädgård är de ett självklart alternativ. Den vita sorten (som också är en dyrare sort) är otroligt vacker i lundkaraktär där den lyser upp i den sirliga skuggan.

 

Liljebaggen

Se upp liljebaggen! Detta lilla kryp går på liljor och även förstås på krolliljan. Själva baggen är lätta att se, den är lysande orange. Men min erfarenhet är att larverna är glupskare. De hittar du på undersidan av bladen täckta med sitt eget bajs som skydd. Lättast att ta död på rackarna är manuellt, dvs att du plockar bort dem för hand. Kan rekommenderas att ha handske på sig om det är larverna du ska plocka bort!

/Kenneth

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0