Växtporträtt: Höstaster

okt 12, 2023 | Perenner, Växtporträtt

höstaster | Sandborgs Trädgård

Symphyotrichum novi-belgii – Höstaster

 

Är din ambition att fixa till en vacker hösträdgård, då tycker jag att du måste plantera höstaster. Denna busklika, rikblommande perenn sätter verkligen färg i din trädgård tillsammans med buskar och träd i lysande höstfärger.

Vetenskapligt är just släktet aster lite knepig. Den har nämligen flera latinska namn beroende på vilken aster vi pratar om. Vi reder ut begreppen här så att alla vet!

Vetenskapliga namn på aster:
Aster (ex aster amellus – brittsommarasster)
Eurybia (ex eurybia divaricata – skogsaster)
Symphyotrichum ( ex höstaster)

 

Trädgårdens finalväxt

Höstastern är som sagt en riktigt fin perenn att plantera som ett komplement till trädgårdens övriga höstfärger. De blålila eller rosa nyanserna som höstastern har passar väl in den senblommande trädgården. Goda kompisar är olika prydnadsgräs, exempelvis miscanthusgräs som också blommar sent. Men också kärleksört eller solhattar passar bra till höstastern.

Enkla blommor, halvfyllda till fyllda blommor. Höstastern kommer i många varianter. Den är också mycket omtyckt av humlor och bin, en viktig växt för våra kära pollinatörer med andra ord.

Höstastern blommar i september-oktober. Höjden kan variera från 70 cm upp till hela 150 cm beroende på sort. Den vill gärna stå i soligt – till halvsoligt läge. Dock vill höstastern inte stå för torrt, då kan den drabbas av mjöldagg. Försök undvika att plantera höstastern så att den står i gassande eftermiddagssol. Det gillar den inte.

Helst vill höstastern stå i fuktig men väldränerad trädgårdsjord, men den klarar även lerjord.

 

Aster little carlow | Sandborgs trädgård

Hjärtaster – Symphyotrichum cordifolium

En annan vacker aster, nämnligen hjärtaster ’Little Carlow’ måste jag också ta upp här.  Den här sorten gillar jag mycket!

Den får små blommor, ca 2-3 cm stora, men den blommar rikligt så att de små blommorna bildar bildar en blå sky av lysande små tefat. Denna aster blommar också i september-oktober och blir ca 80 cm hög. Växtsättet buskligt.

Mera aster till folket!

/Kenneth

 

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0