Växtporträtt: Glansmiskantus

sep 23, 2022 | Perenner, Prydnadsgräs, Växtporträtt

miscanthus sinensis | Sandborgs Trädgård

 

Miscanthus sinensis – Glansmiskantus

 

Nu ska vi prata om prydnadsgräs! och inte vilket som helst! Glansmiskantus borde vara det mest odlade prydnadsgräset som vi har i Sverige. Och det förstår man. Ett ståtligt, högt gräs med maffiiga plymer gör att det är mycket användbart. Ja t.o.m med på vintern!

 

Ett gräs för soligt läge

För att miskantusgräset ska blomma fullt ut måste det stå i soligt läge. Visst klarar det något skuggigt, men då får du räkna med mindre blomning och  att det inte blir lika högt. Härdigheten  pendlar mellan B-C, beroende på vilken sort av gräs du väljer. Men helt klart är att det är något kinkigare med härdigheten jämfört med tuvröret, ett annat fint gräs. Och ska du välja ett högt gräs att ha i kruka, jag då skulle jag nog välja tuvröret. Läs mera om tuvröret här!

Glansmiskantus blommar sent på säsongen från augusti – september, så man kan säga att det tillhör de höstblommande växterna. Men härligheten är inte slut här. Gräset är mycket vackert i trädgården även vintertid. Glansmiskantus är ett mycket stabilt gräs och klarar av tyngden av snön. Tänk dig frostiga dagar då miskantusgräsets plymer gnistrar i vintersolen. Det finns sorter av gräset som inte hinner blomma i Sverige, men där är bladverket så otroligt vackert att det ändå är värt att plantera.

 

Goda grannar

 

miscanthus sinensis | Sandborgs Trädgård

 

Det är lätt att kombinera andra växter med miskantusgräset. Du kan använda det som en solitär i rabatten eller plantera den i grupp ensam i en rabatt. tänke en rundel i gräsmattan med bara glansmiskantus! Vill du läsa mera om perennrabattens byggstenar, klicka här!

Men sin fontänliknande siluett är den vacker tillsammans med en stram formklippt form av ex boxbum, liguster eller idegran. Den är också mycket fin att kombinera röd solhatt, blodtopp eller varför inte bolltistel eller kransveronika. Höstanemoner är också riktigt fint med gräset. Ja, ni märker att det mesta går att kombinera.

Eftersom glansmiskantus är ett tuvbildande gräs och inte smiter iväg och sprider sig är det ett tacksamt gräs som hålls på plats. Tuvan blir naturligtvis större med åren, och efter ca 5 år är det dags att dela på den. Om tuvan börjar dö i mitten ser du att nu är det dags att dela.

 

Många sorter

På bilderna ovan ser du sorter ’Malepartus’. Det är en av de vanligaste sorterna och har en bra härdighet. Den får vinröda plymer och blir ca 170/200 cm hög. Men det finns andra sorter. Nedan listar jag några som jag känner till, men det finns många många fler:

’Dronning Ingrid’ – rödaktiga plymer, ca 110/140 cm
’Ferner Osten’ – rödaktiga plymer, ca 100/120 cm
’Gracillimus’ – blommar ej, men mycket vacker fontänform med skirt bladverk
’Kleine Fontäne’ – Silverrosa plymer, ca 120/140 cm
’Morning Light’ – blommar ej, ca 100-150 cm
’Silberfeder’ – silvriga plymer, ca 180/200 cm
’Strictus’ – blommar ej, 170 cm. Grönt bladverk med gula tvärstreck

Ta hand om er!

/Kenneth

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0