Växtporträtt : Tuvrör

mar 17, 2021 | Perenner, Prydnadsgräs, Växtporträtt | 2 Kommentarer

 

Calamagrostis x acutiflora – Tuvrör

Prydnadsgräs är något som alla borde ha i sin trädgård. De tillför något extra som inte många andra växter har. En böljande rörelse uppkommer när vinden tar tag i gräset och det bildas en skön rörelse i trädgården. Ju flera prydnadsgräs, desto större rörelse. Tuvröret är trädgårdsdesigners älsklingsgräs som de gärna ritar in i trädgårdsplanen. Och jag förstår varför. I det här blogginlägget kommer jag att ta upp många av fördelarna med tuvröret.

 

Vackert från vår till vinter

Generellt är prydnadsgräsen trögstartade på våren. Tuvröret är dock ett undantag. Det är ett ett prydnadsgräs som kommer igång tidigt på våren. Och planterar du tuvröret i en planteringslåda är det ett stor fördel. Redan till ungefär midsommar blommar det med transparanta vippor som efter blomning drar ihop sig till lejongula ax. En verklig prydnad i sensommar- och höstträdgården.

 

 

Under vintern behåller tuvröret sin struktur och det klarar av att stå ståndaktigt även om det kommer en hel del snö. På våren klipper du ner allt det gamla och sen börjar den om igen.

Tuvröret har ett stramt och upprätt växtsätt till skillnad från exempelvis japangräsen som har en fontänliknande siluett. Planteringsavståndet skulle jag säga är ca 70 cm, och då behåller du tuvrören ett och ett om du planterar flera tillsammans. Minskar du avståndet till ca 50 cm så kommer de växa ihop och du får ett annat uttryck i din plantering.

Tuvröret är tuvbildande, dvs det sprider sig inte med utlöpare utan gräsruggen blir större och större. Efter några år börjar gräset dö i mitten och kvar är en ring. Då är det dags att föryngra tuvröret och det gör man enklast på våren genom att helt enkelt dela på plantan i ex 3 eller 4 delar. Tuvröret blir ca 150 cm hög med axen och vill ha sol-halvskugga och trivs på de flesta jordar. En mycket härdigt gräs som kan planteras i kruka (som bör vara isolerad och stå skyddad under vintern).

 

Goda grannar

Det finns två populära sorter av tuvrör:
– Karl Foerster, grönt bladverk
– Overdam, variegerat bladverk

Det är lätt att hitta goda grannar till ett tuvrör. Du kan använda tuvröret som en fin solitär i en rabatt eller så kan du plantera många i rad eller grupp och gör en modern och stram plantering.

Jag tycker att prärieväxter är fina till gräset som exempelvis solhattar, temynta, men också blodtoppen och olika väddar är väldigt vacker med tuvröret. Även bolltistlar och solbrudar är fina tillsammans med ett tuvrör. På bilden ovan är tuvröret planterat tillsammans med aster ’Little Carlow’.

Planterar du tuvröret i en planteringslåda är liten kärleksört en oslagbar kombination.

Alla prydnadsgräs är också rådjurssäkra vilket är en stor fördel.

Så gå ut i trädgården och ta en fundering på var någonstans du skulle kunna plantera ett tuvrör. Du kommer inte ångra dig!

Ha en fin dag,

/Kenneth

 

 

Follow

Handla här!

2 Kommentarer

 1. Charlotte Ljungblad

  Hej,
  Föreslår att ni tar bort att anmälan till nyhetsbrevet visas så fort man klickar runt på er webbsida. Det är störande och synd på en så fin sida.

  • Kenneth

   Hej,
   Och tack för din synpunkt. Det kommer att ändras här på våren angående nyhetsbrevet.
   mvh
   Kenneth

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0