Ni som följer mig på sociala medier och läst mina tidigare blogginlägg vet säkert att jag vurmar extra för perenner – odla från frö och dela på perenner som finns i trädgården.
Häromdagen presenterade jag även mina nyheter i min frökollektion; nya sorter som jag har valt ut noga med tanke på odling, tålighet och hur lätt det är att kombinera dem med andra växter.
Glädjande också är att Klimatklubben har valt fröpåsen som årets medvetna julklapp! Så passa på och handla till dig själv eller någon trädgårdsvän. Om du vill läsa mera och klimatklubben och deras motivering, gå in på klimatklubben.se.
Nyheterna i frökollektionen
Låt mig få presentera frönyheterna innan jag går in på fallgroparna:
Akleja ’Ruby Port’: en välkänd sort som härstammar ändå från 1500-talet. Rubinröda fyllda blommor. Aklejan är även rådjurssäker och brukar få stå ifred även för sniglar. KLICKA HÄR för att handla.
Röllika ’Cassis’: denna sort har mörkt körsbärsröda blommor som sitter i en korg. Röllika är en lättodlad perenn som brukar blomma redan första året vid frösådd. Ratas av rådjur och sniglar. En mycket bra samplanteringsperenn. KLICKA HÄR för att handla.
Röllika ’Cerise Queen’: ytterligare en röllika. Den här sorten har en djupt rosa färg med antydan till lila. En elegant sort som lätt kan bli ett blickfång i rabatten. KLICKA HÄR för att handla.
Blodtopp; en gammal medicinalväxt som idag används som en vacker perenn i rabatten. Blodtoppen blommar med korta oxblodsröda ax och är mycket användbar i trädgården. Den lägre sorten ’Tanna’ blev dessutom vald till årets perenn 2025. Denna frösort är den högre varianten som jag nästan gillar bättre då den kan väva in sina blommor med andra växter. KLICKA HÄR för att handla.
Tovsippa; en mycket vacker och näpen försommarblommande perenn. Blommorna är vita, påminner om höstanemonens och bladverket om vitsippans. En rätt låg perenn som som klarar av torka. Efter blomning från tovsippan dekorativa frökapslar som påminner om en bomullstuss. KLICKA HÄR för att handla.
Odla – men undvik dessa fallgropar
Det är en glädje att odla och se att fröna gror och de små plantorna växer sig starka. Men ibland går det inte som man vill. Det händer mig också. Det finns fallgropar, och den första är jorden. Använd inte en jord som är full med näring. Näringen kan faktiskt bränna sönder de späda rötterna på en liten fröplanta. Använd en näringsfattig jord, ex planteringsjord. Packa inte jorden! Jorden ska vara porös så att luft finns i den. Att bland perlit i jorden är ett bra knep att hålla jorden porös.
Fukt: ett litet uttjatat uttryck – lagom är bäst – passar utmärkt i detta sammanhang. Fröna behöver fukt, men inte för mycket och inte för lite. Du bör titta till dem varje dag för att kolla fukten så att de inte torkar. En sprejflaska är ett bra hjälpmedel. Täck sådden med plast så torkar inte sådden ut.
Planteringsdjup: huvudregeln är att små frön sås grunt/på ytan av jorden, större frön täcks med jord. Planterar du små frön för djupt kan reslutatet bli att de inte gror.
Brist på värme och ljus: frön behöver värme för att gro. Jorden bör få en temperatur lite över 20 grader. Om du har en värmematta är det lätt fixat. Och du kommer att se hur snabbt fröna gror med värmematta. När fröna väl har grott behövs inte värmemattan mera och då kan du koppla ifrån den. Har du ingen värmematta, kan du testa placera frösådden på golvvärme eller över ett element.
Större frön, ex bolltistelfrön är värmegroende (de täcks med lite tunt lager jord) medan små frön är även ljusgroende (ex fingerborgsblommar). Så även en växtlampa är bra att införskaffa. Brist på ljus kan vara en orsak till att fröna inte gror.
Så porös jord, jämn fukt, ljus och värme är komponenterna som gör att du lyckas. Ibland skyller man på själva fröna att de har dålig grobarhet. Men det är den minst sannolika orsaken. Frön håller länge och grobarheten minskar försumbart med tiden.
Har man inte värmematta eller extra ljus, så kan du så perennfrön även på sommaren. Undvik dock mitt i högsommaren om du inte kan hålla koll på dina sådder dagligen, eftersom sådden torkar mycket snabbt när det är varmt.
Kom även ihåg att perennfrön kan ta längre tid på sig att gro än sommarblommor. Vissa kan bli otåliga och tro att de misslyckats. Plötsligt så händer det och frön börjar gro.
När de väl har grott och du får massor med plantor, så har du fina växter för en lång tid framöver till din trädgård!
Lycka till!
/Trädgårdsmästaren
0 kommentarer