Papaver orientale | Sandborgs Trädgård

Papaver – vallmo

 

Poppy I love you! Finns det något mera romantiskt än vallmo. Denna skira blomma med sina pappersliknande kronblad är ju bara förtjusande. De skänker ett lugn i trädgården och du måste stanna upp en stund för att bara njuta.

Jag har flera sorters vallmo i min trädgård, både fleråriga (perenna) och ettåriga. Om du mixar fleråriga och ettåriga vallmon får du en längre blomning i din trädgård. De perenna vallmon blommar rätt tidigt, i början av juni och de ettåriga skulle jag säga i juli – augusti. Nedan presenterar jag de olika sorters vallmon som jag har i min trädgård.

 

Historien om vallmo

Vallmo är en mycket mytomspunnen växt där praktiskt taget nästan alla kulturer har sina historier om hur vallmon kom till. I den grekiska mytologin finns en sägen om att vallmon skapades av den grekiska sömnguden Hypnos när han skulle lugna Demeter (fruktbarhets- och skördegudinna) vars dotter hade blivit bortrövad av Hades, dödsrikets gud.

Hypnos gjorde ett avkok på vallmon och gav det till Demeter för att dricka och hon lugnade ner sig. Vallmon är också en symbol för fruktbarhet, eftersom dess frön har en hög grobarhet och oftast är mycket enkle att odla och få att gro.

 

Vallmo och läkemedel

Den mest betydelsefulla medicinskt och historiskt är Papaver somniferum, och den är än idag en viktig medicinalväxt. Vallmosaften från de omogna frökapslarna innehåller ett 20-tal alkaloider med medicinsk användning där morfin, kodein, tebain, noskapin och papaverin är de viktigaste.

I torkade vallmonfrön finns det inget gift och därför kan dessa frön användas som exempelvis dekoration på bröd och frallor.

 

Trädgårdsjättevallmo – Papaver orientale-gruppen

 

Papaver orientale | Sandborgs Trädgård

 

Trädgårdsjättevallmon är en populär perenn och den finns i många olika färger. Det typiska är att den har stora papperslika blommor ca 10-15 cm i diameter.  Höjden kan variera något på de olika sorterna, med jag skulle säga att de blir ca 80-100 cm höga och blommar i maj-juli beroende på läget och var i Sverige man bor.

Jättevallmon är en solälskande växt och är mycket torktålig. Den har nämligen en pålrot och klarar därför av längre torkperioder. När den har blommat färdigt vissnar bladverket senare på sommaren och skapar ett tomrum i rabatten. Därför ska man alltid samplantera jättevallmon med en annan växt. På hösten kommer en ny bladrosett.

Min min trädgård har jag två sorters trädgårdsjättevallmo:
– Queen Alexandra, blommar i rosa
– Royal Wedding, blommar i vitt
– Beauty of Livermere, blommar i rött

Jättevallmo 'Beauty of Livermere'

Rådjuren gillar inte jättevallmo så den får stå ifred och det tackar vi för. Du förökar jättevallmo med frö eller med rotsticklingar. Du tar helt enkelt en bit av roten så kommer det en planta. Du kommer att märka om du vill flytta på jättevallmon i din rabatt så är det svårt. Om du inte får upp hela pålroten så kommer det att komma en ny planta.

Samplantera jättevallmon med andra solälskande växter, tex kantnepeta, alliumlökar, trädgårdsiris, stenkyndel, bolltistlar eller varför inte med rosor.

 

Papaver somniferum  (Paeoniflorum-gr) – pionvallmo (ettårig)

 

Pionvallmo | Sandborgs Trädgård

 

Jag älskar pionvallmo! En fyllig ettårig vallmo som får enormt med knoppar och blommor. Själva blomningen per blomma är inte lång, ett par dagar, men att det kommer så många blommor gör att den blommar ändå rätt ett par tre veckor.

själva blomman är dubbel och mycket tät och påminner om en pion. I min trädgård har jag en sort som är rosa, som du ser på bilden ovan. Den är väldigt effektfull med sina fluffiga blommor. Även frökapslarna är mycket dekorativa som du kan torka och använda i blombuketter.

De ettåriga vallmon är giftiga, och det betyder ju också att även dessa får vara ifred från rådjuren. De är mycket enkla att fröså. För en tidigare blomning kan du så den på hösten, annars sår du dem på våren när tjälen gått ur jorden och solen börjar värma jorden i din rabatt.

 

Papaver rhoeas – kornvallmo (ettårig)

 

 

Denna sharlakansröda enkla vallmo hittar du på Öland och i Skåne i stora fält som färgas röda av blomman. Den blir ca 80 cm hög och blommar juni till augusti. Den är väldigt vacker i mera förvildade områden i din trädgård. Den är ettårig men frösår sig villigt så den kommer med största sannolikhet finns fortsättningsvis i din trädgård.

I det brittiska samväldet är kornvallmo en symbol till minne av de stupade i första världskriget.

 

Vallmofrön i webbutiken

I min webbutik hittar du sorterna som nämns i texten och som du kan inhandla om du själv är sugen att odla upp denna vackra romantiska blomma.

Sorterna som finns är:
-Jättevallmo ’Beauty of Livermere’, röd och perenn
-Jättevallmo ’Queen Alexandra’, ros och perenn
-Pionvallmo, rosa och ettårig
-Kornvallmo, röd och ettårig

Just nu har vi vallmovecka i webbutiken. Med kampanjkoden ’vallmo10’ erhåller du 10% rabatt på på alla vallmofrön, gäller t.o.m 20:e januari eller tills lagret tar slut. Av vissa sorter finns det inte många fröpåsar kvar.  Passa på och handla och odla dina egna vallmon och skapa din romantiska trädgård. En annan blomma som du lätt skapar den romantiska känslan med är rosenskäran, den finns också i webbutiken.

Klicka här så kommer du till webbutiken och till frökollektionen!

Ha en fin dag!

/Kenneth

 

Follow

Handla här!

5 Kommentarer

 1. Anneli

  Åh, så vackert! Pioner och vallmo är nog mina favoriter. Längtar till sommaren!

  Svara
  • Kenneth

   Ja verkligen! Pioner och vallmo hör till den svenska trädgården och sommaren! 🙂

   Svara
   • Sonja Andriakena

    Älskar vallmo i alla former och hade många ettåriga på G i våras. Men i min trädgård gillar sniglarna små fina vallmoplantor och tuggade glupsk i sig det mesta. Endast en svart pionvallmo överlevde. Så ljuvlig. Ger inte upp dock, ska så till våren igen. 💥🤪

    Svara
    • Sonja Andriakena

     Och har dessutom köpt dina pionvallmofrön, de ser jag särskilt fram emot. 🙏🏼

     Svara
    • Kenneth

     Vad tråkigt med sniglarna! Men ge inte upp, lyckas man får man en bra belöning! 🙂 Och pionvallmon från mig är helt fantastisk tycker jag. Jag hoppas det går bra för dig!

     Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mera här!

Växtporträtt: Höstaster

Växtporträtt: Höstaster

Symphyotrichum novi-belgii - Höstaster   Är din ambition att fixa till en vacker hösträdgård,...

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0