Trädgårdsmästarens årskrönika

dec 21, 2021 | Krönika | 8 Kommentarer

God Jul och Gott Nytt År alla vänner!

 

Trädgårdsmästare Kenneth Nordling | Sandborgs Trädgård

 

Det är dags att summera året 2021, vad hände egentligen? Ytterligare ett år med corona-pandemi, men nu har de flesta av oss i alla fall fått vaccin och ett skydd mot denna sjukdom som aldrig verkar mattas av. Visst är vi alla trötta på restriktioner och inte kunna leva och ha full frihet som tidigare. Men det finns hopp om framtiden. Med vaccin och sunt förnuft ska vi nog tillsammans tas oss igenom detta.

För min egen del tycker jag efter omständigheterna att året varit bra. Jag fyllde 50 år, vår bygglovsansökan blev äntligen beviljad och min lilla firma utvecklades vidare. Här nedan kommer jag summera vad som hände under året i min lilla firma och på torpet.

 

Vi mötte våren i Skåne

Jag hade stora planer på att fira min 50-års dag i Italien på Amalfikusten. Men så blev inte. Corona-pandemin satte brutalt stopp för mina storstilade planer. Och i april som detta skedde hade väldigt få fått vaccin och pga restriktionerna var det inte tal om att ha ett 50-års fest för släkt och vänner. Man kan säga att min födelsedag blev nog en av historiens lugnaste födelsedagar.

 

 

Vi tog vårt pick och pack och åkte ner till Skåne istället. Och jag är väldigt glad att vi gjorde det. Skåne är fantastiskt och det finns så mycket att se och göra. Själva födelsedagen firades på Mollbergs hotell i Helsingborg. Mycket trevligt hotell, kan rekommenderas varmt. Tyvärr var Norrvikens trädgårdar i Båstad stängt, Sofiero var också stängt pga av stormvarning. Så jag har all anledning att åka tillbaka.

 

Skåne | Sandborgs Trädgård

 

Vi hann även med Österlen och stannade till på många fina ställen. Karl-Fredrik på Eklaholm var ett av de många ställen vi besökte. Amalfikusten finns kvar, och kanske jag kan fira min 51-års dag där? Vi får se.

 

Äntligen bygglov!

 

oragneri | Sandborgs Trädgård

 

Ni som följer mig på sociala medier kanske vet att vi har planerat för att bygga ett kombinerat orangeri och garage på torpet. Planerna för detta bygge började redan i januari 2021 med kontakt med arkitekt och byggare. Efter att ritningarna blev klara ansökte vi om bygglov, och där tog processen stopp i flera månader. Torpet ligger vid en sjö och vi var tvungna att söka dispens från strandskyddet, vilket är en rätt långdragen process.

Kommunen gick på vår linje, dock  kan länsstyrelsen häva beslutet som de har en annan åsikt. Lyckligtvis gjorde de inte det och ett beviljat bygglov damp ner i brevlådan i början av december. Fantastiskt! Och bygget kommer såklart vara den största planen för 2022. Ni kommer med all säkerhet få följa med bygget under året.

 

Öppna Trädgårdar och webbutik

 

Öppen Trädgård | Sandborgs Trädgård

 

Trots att tidningen Land ställde in sitt evenemang Öppen Trädgård bestämde vi att köra i egen regi och i år hade vi Öppen Trädgård två gånger, en i maj och en i mitten av juli. Evenemanget i juli drog publikrekord och stundtals var det svårt att hitta parkering. Fikat tog slut alldeles för tidigt denna vackra julidag. Vi har nu lärt oss att vi måste baka mera! Nästan alla växter som jag drivit upp tog slut. Jag tycker att det väldigt roligt att det finns intresse för närodlade perenner, pelargoner och palettblad. Både antalet växter och sortimentet utökas hela tiden.

i nästa år 2022 kommer vi att fortsätta med våra Öppna Trädgårdar, men då kan det vara risk att en del av trädgården är en byggarbetsplats pga av orangeribygget.

I september blev äntligen min lilla webbutik klar med betallösning och allt. I webbutiken säljs framför allt min frökollektion som har växt ytterligare. Intresset för mina frön har ökat enormt, över 200% ökning! Tänk om man hade såna siffror varje år! Grundtanken till frökollektionen är att erbjuda frön av typiska torparväxter och även fjärilsväxter, både perenner och sommarblommor. I webbutiken erbjuds också botaniska blad, egna kort och digitala guider av trädgårdsdesign. Jag tycker att det väldigt roligt med en liten webbutik och jag kommer att utveckla den vidare.

Mitt nyhetsbrev hade premiär i mars och jag försöker publicera ett varje månad med aktuell information om nyheter från torpet, webbutiken och tips vad du kan göra i trädgården just nu.

Jag fick många nya kunder i min trädgårdsfirma, och jag tackar så mycket för förtroendet att få komma till era trädgårdar och hjälpa er. Jag hoppas att jag får besöka och hjälpa ännu flera i nästa år.

 

Vad händer under 2022?

Jag kan inte se in i framtiden men jag hoppas och tror att dessa saker kommer att hända:
– Orangeribygget blir av och att vi kan ha en invigningsfest!
– Flera Öppna Trädgårdar och kanske en liten adventsevenemang om orangeriet är på plats
– I webbutiken ska jag försöka erbjuda pelargonsticklingar av udda sorter
– Ni kommer att kunna läsa om torpet i tidningen Härligt Hemma någon gång under 2022. Fotografen Cici Möller Kirschsteiger var hemma hos oss och fotade i somras. Det blev en av de roligaste dagarna i somras!
– En helt ny bloggserie ’Trädgårdskalendern’ kommer att lanseras i början av januari och kommer att hålla på hela året. Följ gärna det!

Naturligtvis vill jag att corona-pandemin äntligen är över under 2022. Och att det blir en liten resa till Amalfikusten i Italien.

De sista dagarna i 2021 tillbringas uppe i Åre hos goda vänner och nyåret skålas in bland Åres fjälltoppar.

TACK alla ni som följer mig på sociala medier och läser min blogg. Och TACK till alla mina kunder som gett mig förtroende att hjälpa till i deras trädgårdar och alla som handlat fröpåsar och växter av mig. TACK för alla fina hejarop och stöttning. Jag hoppas vi ses och hörs mycket i nästa år.

God Jul och Gott nytt År kära vänner!

kram
Kenneth

 

Handla här!

8 Kommentarer

 1. Anna

  Jättefin årskrönika, spännande att få läsa om ditt år och jag hoppas allt du önskar dig för 2022 slår in!

  • Kenneth

   Tack kära du!
   Ja vi får hoppas på ett gott 2022. Ett år där det blir fritt fram för kramar och att umgås som förr!

 2. mallasalster

  Trevlig årskrönika och alltid trevligt att hänga med dig på Instagram!
  Jag ser fram emot ert orangeribygge, ska bli spännande att följa!

  • Kenneth

   Tack Malin! 🙂 Ja vi ser också fram emot orangeribygget. Det ska bli spännande och utmanande. Jag lovar att dokumentera när det väl kommer igång.
   Ha en skön julhelg!

 3. Cecilia Möller Kirchsteiger

  Så kul med en årskrönika! Ser fram mot att se reportaget i tryck nästa år och att njuta av ett orangeribygge på avstånd. Gott nytt år!

  • Kenneth

   Tack kära du! Orangeribygget blir en utmaning, men det ska bli otroligt roligt att inreda det, när det är väl på plats.
   Gott nytt år till dig med! 🙂

 4. Katalin

  Härligt att läsa. Nu blickar vi mot 2022. Gott Nytt År!

  • Kenneth

   Fridfull jul och Gott Nytt År till dig Katalin! 🙂

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0