Så frösår du dina rosenskäror

nov 16, 2021 | Frösådd, Sommarblommor, Torparträdgård

 

Rosenskära | Sandborgs Trädgård

Så lyckas du med dina rosenskäror

 

Att fröså rosenskäror är roligt och relativt lätt. I ett tidigare blogginlägg som du kan läsa här, skrev jag ett växtporträtt på rosenskäran, men här får du tips och råd hur du frösår rosenskäran så att du får en blommande trädgård till sommaren.

 

Varför rosenskära?

Men innan vi går in på hur man sår, kan vi ändå konstatera att rosenskäran har många fina egenskaper och är värd att ha i sin trädgård:
– Rik blomning
– En mycket bra fjärils- och biväxt
– Tålig blomma och motståndskraftig mot sjukdomar
– Utmärkt snittblomma, speciellt de högre sorterna
– Lätt att odla
– Bladverket liknar dill och är mycket effektfullt kombinerat med andra växter

 

När ska jag så?

Du kan så rosenskära på våren slutet av februari/ i mars i krukor/såtråg inomhus eller i växthus eller senare i maj direkt på växtplatsen. Dock bra att notera, är att om du sår direkt på platsen så kommer rosenskäran blomma senare.

Om du sår inomhus börja med att fylla krukor/såtråg med 2/3 planteringsjord och den sista delen toppas med såjord. Vattna igenom jorden och lägg fröna på jorden och täck med lite såjord på toppen så att fröna knappt blir täckta. Täck med klarplast med hål. Använd gärna växtlampa och vämematta så gror de bättre och snabbare.

Om du sår utomhus i maj; förbered platsen där du ska så dem med att luckra upp och  vattna igenom och sedan strö ut fröna, mylla ner dem ca 1 cm i jorden. Håll jorden fuktig hela tiden tills de gror.

 

Skola om och toppa

När plantorna börjar växa och fått sina hjärtblad och början till sina riktiga blad, skola om dem till större/egna krukor. Här kan du använda mer näringsrik jord uppblandad med lite såjord så får du en mera lucker jord. När plantorna stabiliserats och växt tills sig i den nya krukan kan du även toppa plantan. Toppa över ett parblad (över ett parblad med de riktiga bladen, ej hjärtbladen). På så sätt kommer du få en buskigare planta som blommar ännu mera.

Direktsår du på plats är det viktigt att du gallrar plantorna om de växer för tätt. Ett tips är att klippa ner dem så kommer de självdö. Om du drar upp dem kan de plantor du vill ha kvar komma med i misstag.

Rosenskära | Sandborgs Trädgård

 

Utplantering

Efter avhärdning (dvs vänja vid uteklimat) och att frostrisken är över kan du plantera ut dem i rabatt eller i stora utplanteringskrukor. Att avhärda plantorna är viktigt, annars kommer de att brännas av den starka solen. Börja med att ta ut plantorna några timmar åt gången och ha dem i skugga. Utöka tiden hela tiden och börjar även ha dem i halvsol. Du kan även använda dig av fiberduk för att avhärda plantorna.

 

Rosenskära nyhet i webbutiken

Jag kommer att ha två sorter av rosenskära i webbutiken. Två sorter som är halvfyllda och passar mycket väl till snittblomma eftersom de är av den högre sorten. De blir ca 100 cm höga. Dessa passar lika bra i torparträdgården som i den tuffa moderna trädgården, i rabatt eller i stora krukor.

Sorterna som jag har i webbutiken heter:
Cosmos bipinnatus ’Fizzy White’, handla här!
Cosmos bipinnatus ’Fizzy Rose Picotee’, handla här!

 

Rosenskära | Sandborgs Trädgård

Efter luktärtor och dahlior, tror jag att rosenskära kommer att bli den stora trenden. Inte undra på; en riktblommande och tålig sommarblomma vill väl alla ha i sin trädgård.  

Lycka till!

/Kenneth

 

 

Follow

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0