Rosenskära | Sandborgs Trädgård

Cosmos bipinnatus – Rosenskära

 

Jag går utanför min box och gör denna gång ett växtporträtt av en sommarblomma. De som läser mina växtporträtt vet att jag skriver mestadels om perenner. Men den här gången får vackra rosenskäran vara i centrum.

 

Jag blev kär i rosenskäran

Under den senaste trädgårdssäsongen har jag planterat mycket sommarblommor hos mina kunder. En återkommande blomma som de har efterfrågat är rosenskäran. Och planteringarna har blivit så fina! Så det är klart att jag vill presentera min nya förälskelse till er. Och nu har jag även hittat fröer av ett par sorter som bara skriker WOW! Jag tycker de är helt fantastiska och de kommer jag att fröså i nästa år. Kanske du också?

 

En vacker och romantisk fjärils- och biväxt

Rosenskäran är en korgblommig växt som härstammar från sydvästra USA och Mexiko. Med sina öppna blommor har den blivit en favorit hos våra små vänner fjärilar och bin. Enkla, halvfyllda eller dubbla blommor finns att välja emellan. Och flera olika färger också förstås. Rosenskäran har en rik blomning och du blir väl belönad om du frösår dina egna eller köper färdiga plantor. Om du sår dina egna kan du hitta många fina och ovanliga sorter som inte brukar finnas att köpa uppdrivna i handeln.

Rosenskäran är en frisk sort som sällan får sjukdomar. Dock behöver man se upp för sniglar, och så är fallet med många sorter av sommarblommor. Rosenskäras bladverk är effektfullt och luftigt och liknar lite dill, så den fyller bra ut din rabatt eller planteringskärl.

 

Rosenskära i webbutiken

Två sorter av rosenskära finns i webbutiken. Den vita halvfyllda ’Fizzy White’, som ni ser på bilden ovan och även ’Fizzy Rose Picotee’ som ni ser på bilden under. Båda är halvfyllda, ca 100 cm höga och blommar fantastiskt. ’Fizzy Rose Picotee’ är dessutom en ny sort. De är inte så vanliga, och kan vara svåra att hitta i handeln.

 

 

Det är lätt att driva upp rosenskära från frö. I slutet av februari eller i mars kan du börja fröså dessa skönheter, och plantera ut sedan när du har avhärdat dem och frostrisken är förbi. På så sätt får du också en tidigare blomning.

Rosenskäran har blivit en riktig trendblomma, precis som luktärterna också har blivit. Man förknippade tidigare rosenskäran med traditionella torparträdgårdar och mormorsrabatter, men faktum är att den passar lika bra i den moderna trädgården eller i moderna planteringskärl av cortenstål.

Rosenskäran är även bra snittblomma. Och eftersom den har en rik blomning blir det även många buketter från rosenskäran!

Klicka här så kommer du till frökollektionen!

Ha en fin dag!

/Kenneth

 

 

Follow

Handla här!

2 Kommentarer

 1. Camilla Dahl

  Tack för den fina informationen!

  • Kenneth

   Tack själv Camilla! Nu är det bara att börja fundera på vad jag ska fröså!
   Trevlig dag!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0