Växtporträtt: Pipört

mar 24, 2021 | Perenner, Sandborgs Trädgård, Växtporträtt | 2 Kommentarer

 

Centranthus ruber – Pipört

Jag har sagt det tidigare, och jag säger det igen. Pipörten är en framtidens perenn; med sin pålrot är den torktålig, fjärilar och bin verkar gillar den och rådjuren är inte så förtjusta i den. OCH den har en mycket lång blomning. Den blommar långt in på hösten.

Jag lärde känna pipörten när jag jobbade på perennavdelningen på Zetas. Min dåvarande chef talade varmt om pipörten och jag förstod inte riktigt varför hon berömde den så. Pipörten ser verkligen inte ut för mycket när den står i en trång kruka. Den har växtsättet emot sig för att vara i kruka; grenarna går av och snärjer in sig på det trånga utrymmet. Och väldigt få köpte den stackars pipörten.

Men som en perennintresserad trädgårdsmästare måste jag ju förstås provodla. Jag köpte några plantor till mig själv och vilken skillnad det blev när den kom ner i jorden. Nu fick den bre ut sig i all sin prakt och började blomma konstant till sena hösten.

 

Goda grannar

Pipörten blir ca 60 – 90 cm hög och blommar från juni – oktober med hallonröda blommor. Eftersom pipörten har en pålrot är det svårt att dela den, men det är rätt lätt att odla upp den från frö. Jag måste säga en gång till, att pipörten har skänkt mycket glädje till trädgården. Andra växter börjar och slutar blommar, medan pipörten bara fortsätter och fortsätter.

Med sitt uppåtböjda växtsätt passar pipörten väldigt fint in i en grusträdgård, tillsammans med ex lammöra eller varför inte borstnejlika. Pipörten vill ha full sol och passar bra med andra solälskande växter som bolltistlar, anisisop eller varför inte ett vitt flor från en brudslöja. Själv har jag den planterad tillsammans med rosor och borstnejlika så att det blir fem nyanser i rött.

Dagens läxa är att inte bli förskräckta över hur en växt ser ut i en trång kruka på en handelsträdgård. Nej den kommer att ta sig och bli ett praktexemplar när den väl är planterad och etablerad!

NYHET! Nu kan du odla dina egna pipört från frö. Det finns både den vita och den hallonröda att välja mellan, eller varför inte båda!

Fröer pipört, hallonröd, handla här!

Fröer pipört,vit, handla här!

Ha en fin dag!

/Kenneth

 

 

 

Follow

Handla här!

2 Kommentarer

 1. Hillevi Hedin

  Jag har haft pipört i 20 år, men jag vill gärna se den växa i en lång rabatt ute på pensionärsgården Habo i Lomma. Hur många går det åt per meter?

  • Kenneth

   Hej Hillevi,
   planteringsavståndet när du planterar pipörten är ca 35 cm från centrum till centrum på plantorna. Det betyder att det blir ca 3 stycken per meter.

   /Kenneth

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0