Pelargon australe

feb 12, 2021 | Krukväxter, Sandborgs Trädgård, Växtporträtt | 2 Kommentarer

 

Pelargon australe är en helt annorlunda pelargon. Den är inte alls som en zonalpelargon som blommar med massor av stora blommor. Nej, den här skönheten är mera diskret. Det vackra bladverket med de rödaktiga stjälkarna har en underbar doft som närmast kan beskrivas som Hubba Bubba doft (tuggummidoft för de som inte känner till Hubba Bubba). Även de små blommorna doftar ljuvligt, om du får den att blomma vill säga.

 

 

Vildpelargon

Australe tillhör släkten vildpelargoner. Den får små vita blommor med rosa markeringar som ni ser på bilden ovan. Bladen är hjärtformade på långa stjälkar som är rödaktiga. Pelargon australe ska placeras i sol eller lätt skugga. Håll jorden lätt fuktigt, lite torrare än blöt. Precis som andra pelargoner vill den ha näring regelbundet.

 

 

Som namnet avslöjar härstammar denna pelargon från Australien. Det finns flera  sorters vildartspelargoner därifrån som har olika ståndorter, från torrt ökenlandskap till de fuktiga kusttrakterna.

 

Sticklingar av Pelargon australe

 

 

Pelargon australe växer med en stam uppåt och ju äldre den blir dessto längre blir stammen. Jag brukar klippa av stammen och rensa bort de flesta av bladen och jag lämnar kvar endast ett par blad på toppen. Och så har jag fått en stickling av pelargon australe.

Pelargon australe kommer att finnas i Trädgårdsmästeriet denna säsong, men redan nu kan du köpa sticklingar av pelargon australe i webbutien. Klicka här så kommer du direkt till sticklingarna.  Detta är en pelargon för finsmakare!

Ha en fin dag!

/Kenneth

Follow

Handla här!

2 Kommentarer

 1. Ingegerd Hamrer

  Får ni in p.australe igen inom en snar framtid .Ingegerd

  • Kenneth

   Hej,
   jag driver upp själv småskaligt pelargoner och pelargon australe är nu slut för säsongen.
   mvh
   Kenneth

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0