Sticklingar av Pelargon tomentosum

feb 4, 2021 | Krukväxter, Växtporträtt | 23 Kommentarer

 

Det är början av februari. Något tidigt tycker jag att börja ta pelargonsticklingar. Helst skulle jag vänta till mitten/slutet av februari men min pelargon tomentosum är så kraftig och yvig att det är dags att klippa ner den. Den är väldigt vacker just nu, men klipper jag inte, kommer den bli stort som ett monster till sommaren.

 

Pelargon tomentosum

Pelargon tomentosum tillhör grupperna Doftpelargonerna, vilda arter. Bladen är mjuka som lenaste sammet och doftar mint. Ibland kan man se att denna pelargon kallas för pepparmintpelargon. Blommorna  är rätt oansenliga  och vita. Växtsättet är annorlunda jämfört med andra pelargoner. Den kan bli upp till en meter hög och lika bred och den har ett yvigt växtsätt.

Den här sorter trivs bäst i ett skuggigare läge. Den vill inte ha så mycket sol som de traditionella pelargonerna. Jag tycker det är bra, för då har jag ett alternativ till de mera skuggiga platserna i trädgården.

 

Sticklingstid

Jag klipper ner min tomentosum hårt. Jag vet att den svarar bra på beskärning och behöver inte vara rädd att den ska ta skada. Denna gång får jag en rätt stor knippe med sticklingar.

 

 

Det är viktigt att sticklingen har ett par noder, dvs där bladen har kommit. Det är tillväxtpunkter, så det behöver du. Försök också ta bort de flesta bladen. Eftersom sticklingen inte har några rötter kan den inte försörja ett stort bladverk. Har du för mycket blad kommer de bara att vissna.

 

 

Jag använder mig av torvbriketter. Jag tycker det är behändigt och risken för övervattning är minimal. Om du använder jord, använd gärna såjord som är porös och näringsfattig. Du måste vara försiktig med vattningen. Den största risken för att misslyckas med sticklingar är att de blir övervattnade och då ruttnar de.

 

Om du använder såjord, sterilisera den gärna i ugn. Du bakar såjorden i ca 125 grader i 30 minuter. På så sätt tar du död på exempelvis eventuella sorgmyggeägg/larver som annars skulle äta upp de späda rötterna.

 

 

Ja, så här ser den ut nu, nyfriserad pelargon tomentosum. Det blev många sticklingar i år, och denna raritet kommer att dyka upp i Trädgårdsmästeriet och finnas på Öppen Trädgård.

jag har funderat på att eventuellt skicka småplantor på posten om någon av er är intresserade och inte kan komma och besöka oss, dvs som en liten e-handel? Skulle det vara intressant? I så fall kommentera gärna så att jag vet att det finns ett intresse. Jag kommer att presentera även de andra pelargonsorterna i ett senare inlägg.

Ha en fin dag!

/Kenneth

 

 

 

Follow

Handla här!

23 Kommentarer

 1. Bea

  Hi Kenneth

  Would you send the pelargonium cuttings all the way to Belgium?

  Thanks
  Bea

  • Kenneth

   Hi Bea,
   thank for showing interest in pelargonium tomentosum. I am sorry, I sell them in a POP-up store, and send the only in Sweden.
   Kind regards
   Kenneth

   • Erika Grönlund

    Hej ! Jag vill gärna köpa en stickling om du har kvar 🌱🙂

 2. Sara

  Hej! Skulle gärna köpa sticklingar!

  • Kenneth

   Hej,
   vad roligt! Ni är flera nu som visat intresse. Jag återkommer till er senare när det är varmare och sticklingarna är rotade. Jag måste först undersöka hur det blir med frakt osv.
   ha en söndag,
   /Kenneth

   • Marie

    Jag är lite sugen på stickling av denna.

    • Kenneth

     Hej,
     jag kommer att återkomma när det blir aktuellt. Först måste sticklingarna växa lite och rota sig och jag måste kolla hur jag bäst kan skicka.
     Så håll ögonen öppna, info kommer att komma på instagram, bloggen och i nyhetesbrevet.
     /Kenneth

 3. Karin Kilman

  Jag vill gärna köpa. Jag lyckades inte övervintra min. Nu vill jag göra nytt försök. Var så fantastisk stor o fin.

  • AnnChristine Danielsson

   Hej Kennet
   Vad roligt att du kan sälja av denna fina doftpelargon.
   Om jag inte är för sent ute önskar jag att köpa en stickling.

   Mvh
   Ann-Christine Danielsson

   • Kenneth

    Hej Ann-Christine,
    vad roligt att du är intresserad av pelargon tomentosum. Några sticklingar har jag tyvärr inte kvar, utan de få som finns kvar har vuxit till små plantor och de kommer att finnas till salu på nästa Öppen Trädgård som anordnas på torpet i mitten av juli,
    mvh
    Kenneth

 4. Sofia Löfgren

  Hej!

  Jag är intresserad av sticklingar. Har du några över? 😀

  Fick en liten planta av svärmor och blev förälskad 😍

  • Kenneth

   Hej,
   några sticklingar finns tyvärr inte kvar. Men det finns ett par mindre plantor av tomentosum kvar. Jag säljer plantor på torpet på trädgårdsdagar/Öppen trädgård.
   mvh
   Kenneth

 5. Maarit Modlitba

  Har du möjligen Tomentosumpelargon så här års?

  • Kenneth

   Hej Maarit,
   tyvärr, det är slut för säsongen. Men det kommer att komma igen till våren.
   mvh
   Kenneth

 6. Åsa Gustafsson

  Hej! Jättefin tomentosum, fick upp denna när jag sökte på beskärning av tomentosum. Får jag fråga var den fina terrakotta-krukan kommer ifrån? Mvh Åsa

  • Kenneth

   Hej Åsa,
   krukan är från Rosendals Trädgård som finns på Djurgården i Stockholm. Och min tomentosum har jag lyckats övervintra nu i säkert 6 vintrar.
   mvh
   Kenneth

 7. Anna Rudolfsson

  Fin!
  Jag tog en stickling av en vän i somras och HOPPAS att jag ska kunna övervintra den. Hur gör jag bäst? Mvh, Anna

  • Kenneth

   Hej Anna,
   jag tycker att doftpelargonerna är lättare att övervintra än vanliga zonalpelargoner. Försök ställ den så ljust som möjligt i ett fönster på söder. Om det går även svalt, åtminstone undvik att ha den över ett värmeelement. Vattna sparsamt. En vanlig orsak till att de inte överlever är att pelargoner blir övervattnade på vintern. Den kanske ser lite trådig ut under vintern, men den tar sig när solljuset återkommer tillbaka,

   Lycka till!
   mvh
   Kenneth

 8. jeanette

  Köpte en i Juli, och den har växt sig megahög, har även växt ut en egen liten bebis längst ner.
  Många intresserade att köpa, kan du inte maila mig, tänker om du kanske inte har sticklngar till alla osv.=) …..anske ….

 9. Mimi

  Hej! Har du en stickling redo för frakt inom Sverige? Hör gärna av dig till mig isf!

  • Kenneth

   Hej! Just nu finns det bara större plantor av tomentosum men skickar jag inte på posten. Risken är stor att det bryt. Normalt finns sticklingar på våren, men det är möjligt om jag hinner att ta lite sticklingar nu i augusti. Jag återkommer i så fall.
   mvh
   Kenneth

 10. Johanna

  Hej Kenneth!

  Jag skulle gärna vilja köpa en stickling. Är det möjligt? Vad kostar de?

  Vänligen, Johanna

  • Kenneth

   Hej Johanna,
   för närvarande har jag inga sticklingar, de har växt till sig och man kan kalla dem mindre plantor. Dessa skickar jag inte tyvärr, risken är för stor att de bryts.
   Däremot kan du såklart handla i Gårdsbutiken om du finns i närheten av Stjärnhov i Sörmland.
   mvh
   Kenneth

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0