Det är början av februari. Något tidigt tycker jag att börja ta pelargonsticklingar. Helst skulle jag vänta till mitten/slutet av februari men min pelargon tomentosum är så kraftig och yvig att det är dags att klippa ner den. Den är väldigt vacker just nu, men klipper jag inte, kommer den bli stort som ett monster till sommaren.

 

Pelargon tomentosum

Pelargon tomentosum tillhör grupperna Doftpelargonerna, vilda arter. Bladen är mjuka som lenaste sammet och doftar mint. Ibland kan man se att denna pelargon kallas för pepparmintpelargon. Blommorna  är rätt oansenliga  och vita. Växtsättet är annorlunda jämfört med andra pelargoner. Den kan bli upp till en meter hög och lika bred och den har ett yvigt växtsätt.

Den här sorter trivs bäst i ett skuggigare läge. Den vill inte ha så mycket sol som de traditionella pelargonerna. Jag tycker det är bra, för då har jag ett alternativ till de mera skuggiga platserna i trädgården.

 

Sticklingstid

Jag klipper ner min tomentosum hårt. Jag vet att den svarar bra på beskärning och behöver inte vara rädd att den ska ta skada. Denna gång får jag en rätt stor knippe med sticklingar.

 

 

Det är viktigt att sticklingen har ett par noder, dvs där bladen har kommit. Det är tillväxtpunkter, så det behöver du. Försök också ta bort de flesta bladen. Eftersom sticklingen inte har några rötter kan den inte försörja ett stort bladverk. Har du för mycket blad kommer de bara att vissna.

 

 

Jag använder mig av torvbriketter. Jag tycker det är behändigt och risken för övervattning är minimal. Om du använder jord, använd gärna såjord som är porös och näringsfattig. Du måste vara försiktig med vattningen. Den största risken för att misslyckas med sticklingar är att de blir övervattnade och då ruttnar de.

 

Om du använder såjord, sterilisera den gärna i ugn. Du bakar såjorden i ca 125 grader i 30 minuter. På så sätt tar du död på exempelvis eventuella sorgmyggeägg/larver som annars skulle äta upp de späda rötterna.

 

 

Ja, så här ser den ut nu, nyfriserad pelargon tomentosum. Det blev många sticklingar i år, och denna raritet kommer att dyka upp i Trädgårdsmästeriet och finnas på Öppen Trädgård.

jag har funderat på att eventuellt skicka småplantor på posten om någon av er är intresserade och inte kan komma och besöka oss, dvs som en liten e-handel? Skulle det vara intressant? I så fall kommentera gärna så att jag vet att det finns ett intresse. Jag kommer att presentera även de andra pelargonsorterna i ett senare inlägg.

Ha en fin dag!

/Kenneth

 

 

 

Follow