Växtporträtt: Grekvädd

jan 11, 2021 | Perenner, Sandborgs Trädgård, Torparträdgård, Växtporträtt

 

Knautia macedonica – Grekvädd

Det surrar i rabatten. Humlor och fjärilar är som galna. Grekvädden har börjat blomma och insekterna slåss om blommorna.

 

Den fjärilsvänliga vävarväxten

 

Grekvädden är verkligen en trevlig perenn. Den tillhör gruppen som man brukar kalla för vävarväxter.  Det betyder att grekvädden är en skir och transparent växt som vill ha stöd av andra växter och som väver sig in hos sina grannar och skapar en fin helhet. Eftersom den är transparent kan du plantera den även i framkant i en rabatt trots att den har en höjd på ca 80-100 cm.

 

 

Blomningen är lång och rik. Den blommar med bordeauxfärgade blommor från juli till september. Den vill ha soligt läge och torrare, näringsrik och väldränerad jord. En bra växt med andra ord för våra torrare somrar. Du förökar grekvädden genom delning och med frö.

 

Goda grannar

 

Grekvädden är mycket fin tillsammans med rosor, och olika salvior, men också med prydnadsgräs. Den unika färgen gör att grekvädden verkligen lyser upp i rabatten. Vill man ha en lägre sort av grekvädden ska man satsa på sorten ’Mars Midget’ som bara blir ca 40 cm hög.

Ge fjärilar, humlor och bin en vacker blomma, plantera grekvädd. Och just det! Rådjuren visar inget större intresse för grekvädden!
Grekvädden finns till salu i Trädgårdsmästeriet senare i år.

Ha en fin dag!

/Kenneth

 

Follow

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0