Växtporträtt: Sköldpaddsört

jan 18, 2021 | Perenner, Sandborgs Trädgård, Torparträdgård, Växtporträtt | 1 kommentar

 

Chleone obliqua – Sköldpaddsört

 

Chleone, som betyder sköldpadda på latin, syftar på blommans utseende. Med lite fantasi kan man tycka att den liknar just detta långsamma djur. Sköldpaddsörten blev utsedd till ’Årets Perenn’ 2004. Ett mycket bra val tycker jag. Denna perenn har mycket fina egenskaper och förtjänar en plats i trädgården.

 

Den stadiga perennen

 

Sköldpaddsörten är en stadig perenn. Den blir ca 80 cm hög och vill ha något fuktig och näringsrik jord i soligt till halvsoligt läge. Du behöver inte ge den stöd, den är stadig i sig själv, och skulle den bli torr indikerar den med att topparna nickar. I litteraturen står det att den är en utmärkt perenn vid kanten av en damm, då den vill ha fuktigt. Min erfarenhet är att den klarar av torrare läge. Jag har haft sköldpaddsörten nu rätt många år och platsen är rätt torr och halvskuggig. Den blir något lägre, men den blommar och är stadig!

 

 

Sköldpaddsörtens blommor är rosa och sitter i täta ax. Kuriosa är att den blommar nerifrån upp. Blomningstiden sker mot höstkanten, augusti – september. Det finns också en vit sköldpaddsört, Chleone glabra. Bladverket är mörkgrönt, friskt och glansigt. Det här är en lättodlad perenn som är frisk från sjukdomar.

 

Goda grannar

 

Sköldpaddsörten är mycket vacker med andra perenner som tycker om lite fuktig jord som exempelvis astilbe och hosta. Även dagliljor är mycket vackra med sköldpaddsörten. Jag har som sagt en torrare trädgård och den klarar av även detta. Hos mig är den planterad tillsammans med höstaster och heuchera.

Jag krukar alltid varje år in ett antal sköldpaddsört till försäljning och har du vägarna förbi oss på torpet på en Öppen Trädgård kommer den finns där i vårt sortiment.

Ha en fin dag

/Kenneth

 

Follow

Handla här!

1 kommentar

  1. Camilla Dahl

    Tack för de fina och informativa växtporträtten. Jag kände inte till att det finns en vit sort, den låter spännande. 😄

Läs mera här!

En trädgård växer fram

En trädgård växer fram

Att utveckla en trädgård   Ni som har följt mig på bloggen och på instagram vet redan att vi...

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0