Gott Slut och Gott Nytt År

dec 30, 2020 | Krönika, Sandborgs Trädgård | 10 Kommentarer

 

ANNUS HORRIBLIS. Uttrycket blev vida känt när Drottning Elisabeth II 1992 höll ett tal och beskrev  hennes år med skilsmässor i familjen, bränder och annat hemskt. Och visst kan vi alla kalla 2020 för Annus Horribils som betyder ’hemskt år’ på latin. De flesta har fått ändra på sitt liv, vissa av oss har förlorat någon kär, blivit av med sitt jobb eller har varit tvungen att isolera sig totalt. Men rosorna som på bilden bryr sig inte om en Corona pandemi, utan blommar som vanligt, är inte det ändå fantastiskt!

I detta blogginlägg kommer jag att berätta hur mitt år var, vad jag tror om nästa år och jag kommer närmare presentera mig för alla som inte känner mig.

 

Finlandssvensk ekonom som blev trädgårdsmästare

 

 

Okej vi tar det från början: mitt namn är Kenneth och jag kommer från Finland. Jag är finlandssvensk och min hemstad är Jakobstad, en stad i Österbotten, nästan mitt emot Umeå och Skellefteå. Jag har en ekonomie magister examen från Svenska handelshögskolan, flyttade till Stockholm 1998 och jag har mesta av tiden i Sverige arbetat som banktjänsteman på Nordea och SEB.

Jag bor på Kungsholmen i Stockholm tillsammans med min sambo Daniel. Tidigare hade vi en segelbåt och var mycket ut i Stockholms skärgård, men för ca 10 år sedan slog vi till och köpte vårt älskade torp. Efter vi byggde ut torpet för 3 år sedan kan man nästan säga att vi har två hem, ett i Stockholm och ett i Sörmland.

 

Vändpunkten

 

Att jobba på bank är ett bra jobb. En trygg arbetsplats och trevliga arbetskamrater och de flesta kunder mycket trevliga. Men jag kände mig inte tillfreds med jobbet. Då hände något som skulle förändra mitt liv. Min mamma berättade att hon hade fått cancer. Igen. Och denna gång var det i magen. Innerst inne förstod vi nog alla att det här blir svårt att övervinna. Och snabbt gick det. Min mamma fick beskedet i november, i augusti dog hon.

Jag kommer så väl ihåg mitt sista ordentliga samtal med min mamma. Det var i början av juli på mobiltelefonen från Nice, Frankrike. Hon försäkrade att allt skulle bli bra, men jag hörde på rösten att den var för svag för att det skulle vara sant. Jag hann sedan hem till Jakobstad innan hon dog för ett sista farväl.

Mina tankar tog fart och nu förstod jag hur bräckligt ändå livet kan vara. Min mamma var väldigt aktiv, stark och frisk. Och ändå blev det så här. Jag tog beslutet att ta tjänstledigt från jobbet på banken och började studera till trädgårdsmästare i Enköping, ett gammal dröm och en möjlighet att utveckla mitt intresse för trädgård. Efter avslutad utbildning sade jag upp mig och fick jobb på Zetas, finsmakarens trädgård. 2020 blev det första riktiga år med min lilla firma Sandborgs Trädgård.

 

Året som gick

 

 

Trots att en pandemi fortsättningsvis härjar vårt land har trädgårdsbranschen gått väldigt bra i år. Många har stannat hemma och insett att de behöver göra något åt sin trädgård.

Under mitt första år som egenföretagare har några kunder hittat till mig och jag har hjälpt till med planering, beskärning, plantering och inköp av växter. Jag hoppas det kommer att fortsätta på samma sätt 2021. Att bygga upp sitt varumärke tar tid och kraft men ett måste. Jag driver också upp perenner, pelargoner och palettblad till försäljning och jag har även en egen liten frökollektion.

Höjdpunkten var ändå Öppen Trädgård som vi genomförde på bästa Corona säkra sätt. Mycket folk kom det. Fikat tog slut, perenner tog slut och palettbladen och pelargonerna tog slut. Succé med andra ord. Öppen Trädgård var riktigt roligt! Och det kommer jag att göra igen. Med hjälp av goda vänner så blev dagen mycket lyckad och jag hoppas att besökarna tycker det också.

Men annars har 2020 varit ett lugnt år. Inga resor. Väldigt få middagar med vänner. Det har blivit tid till annat. Julen och nu nyåret firas på torpet detta år isolerat.

 

Planer för 2021

 

 

Bilden får symbolisera planer för 2021. En ny byggnad ska planeras och förhoppningsvis också börja byggas och helst också bli klar under 2021. Åtminstone till odlingsåret 2022. En byggnad som ska rymma garage och ett orangeri. Visst låter det spännande. Då får jag äntligen utrymme att jobba med mina sticklingar och frösådder.

Det kommer också att bli flera Öppna Trädgårdar, kanske någon på våren och sen på sommaren. Planerna är inte riktigt satta ännu.

Frökollektionen kommer att bli större. Jag har redan planerat förändringar i trädgården och nya rabatter ska komma till.

Kontakt med en kommunikationsbyrån är tagen och exempelvis ny uppdaterad logga är på gång! Spännande tycker jag!

Planer för en liten webshop finns.

Att erbjuda trädgårdstjänster som planering, plantering, beskärning och skötsel fortsätter och jag hoppas jag hittar till flera trädgårdar under 2021.

Sist men inte minst; jag fyller 50 år. Min dröm är att åka till Amalfikusten i Italien. Jag fyller år i slutet av april, en perfekt tid att åka dit och se på vackra trädgårdar, äta gott och bo lyxigt. Men en resa dit känns lite osäkert just nu pga Corona. Kanske det blir en liten tur till Skåne i stället och se på vackra trädgårdar i vårskrud. Vi får se hur det blir. Men fyller år gör jag.

Tack alla vänner! Gott slut och Gott Nytt År till er alla,

kram!

/Kenneth

 

Follow

Handla här!

10 Kommentarer

 1. Hanna

  Roligt att läsa om din resa! 🙂 Tack

  • Kenneth

   Vad glad jag blir att du tycker det! Gott slut och Gott nytt år till dig och din familj! 🙂

 2. Ann-Kristin

  Det var en skön läsning. Så varmt förtröstansfull på något sätt, så jag vill gärna fortsätta att följa dig på din resa.
  Jag önskar er ett gott slut på det här året och med hopp om att 2021 kommer att bli så mycket bättre 💕

  • Kenneth

   Vad glad jag blir! Gott slut och gott nytt år till dig och de dina så går vi in i 2021 med hopp! 🙂

 3. Liv Kristiansen

  Vad fint att läsa Kenneth, låter som ett bra val att bli trädgårdamästare, -inspirerande!

  • Kenneth

   Vad glad jag blir att höra från dig Liv! Jag mycket har hänt sedan vi satt och administrerade emissioner och utdelningar, och nu är det trädgård som gäller för mig. Ett gott nytt år till dig Liv!

 4. Malin

  Gokväll i stugan!
  Vilken fin resa du har gjort, jag är så glad att jag hittade dig på Instagram, alltid trevligt och intressant och trevligt bemötande.
  Önskar dig ett Fint Nytt År!
  Mvh
  Malin/ mallasalster

  • Kenneth

   Vad glad jag blir för dina fina ord! Ett gott slut och ett fint nytt år till dig! 🙂

 5. Katalin Hortobagyi

  Vilket trevligt blogginlägg. Och vad modig du har varit och är. Hur många vågar förverkliga sina drömmar, inte många. 2021 kommer med största sannolik att bli ännu ett lyckoår för din verksamhet och även jag ser fram emot fler Öppna trädgårdar. Jag kommer!

  • Kenneth

   Tack kära du för dina fina ord. Ja vi hoppas på ett bättre 2021. Och du är alltid välkommen till torpet! Gott nytt år! 🙂

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0