Bistorta amplexicaulis – Blodormrot

 

Jag kommer ihåg när jag såg blodormroten för första gången. Det var i Drömparken i Enköping under min trädgårdsmästarutbildning. Att se ett stort parti med denna perenn var imponerande och tanken slog mig, att den här vill jag ha i min torparträdgård.

 

En perenn som tar plats

Namnet ormrot kommer från att roten är vriden S-formad som en orm. Perennen har en kraftig jordstam och kan sprida sig och ta plats. Dock är Bistorta officinalis  (Stor ormrot)  mycket mera aggressiv i sin spridning än Bistorta amplexicaulis – blodormroten. Men den är fantastisk. Den skänker en lummighet i rabatten med sitt bladverk och de röd axen lyser verkligen upp. Jag har en sort som heter ’Firetail’ och den blommar från juli-september med en klarröd färg och blir ca 80 cm hög. Bäst trivs den i sol – halvskugga och vill inte ha för torrt. Förökning sker lättast med delning.

 

Goda grannar

Blodormroten är väldigt snygg med prydnadsgräs, som ex tuvrör eller ett japanskt prydnadsgräs (Miscanthus). Samplantering med hosta är också fint. Jag har planterat den tillsammans  med höstanemon och med trolldruva. Båda dessa är starka perenner och kan hålla emot Blodormrotens framfart i rabatten. Det blir en fin kombination i rött och rosa.

Min erfarenhet är också att rådjuren brukar lämna blodormroten i fred, vilket är en stor fördel.  Har du plats med denna perenn, tycker jag definitivt att du ska testa denna.

 

/Kenneth

Follow