Växtporträtt: Blodormrot

nov 24, 2020 | Perenner, Sandborgs Trädgård, Torparträdgård, Växtporträtt | 3 Kommentarer

Bistorta amplexicaulis – Blodormrot

 

Jag kommer ihåg när jag såg blodormroten för första gången. Det var i Drömparken i Enköping under min trädgårdsmästarutbildning. Att se ett stort parti med denna perenn var imponerande och tanken slog mig, att den här vill jag ha i min torparträdgård.

 

En perenn som tar plats

Namnet ormrot kommer från att roten är vriden S-formad som en orm. Perennen har en kraftig jordstam och kan sprida sig och ta plats. Dock är Bistorta officinalis  (Stor ormrot)  mycket mera aggressiv i sin spridning än Bistorta amplexicaulis – blodormroten. Men den är fantastisk. Den skänker en lummighet i rabatten med sitt bladverk och de röd axen lyser verkligen upp. Jag har en sort som heter ’Firetail’ och den blommar från juli-september med en klarröd färg och blir ca 80 cm hög. Bäst trivs den i sol – halvskugga och vill inte ha för torrt. Förökning sker lättast med delning.

 

Goda grannar

Blodormroten är väldigt snygg med prydnadsgräs, som ex tuvrör eller ett japanskt prydnadsgräs (Miscanthus). Samplantering med hosta är också fint. Jag har planterat den tillsammans  med höstanemon och med trolldruva. Båda dessa är starka perenner och kan hålla emot Blodormrotens framfart i rabatten. Det blir en fin kombination i rött och rosa.

Min erfarenhet är också att rådjuren brukar lämna blodormroten i fred, vilket är en stor fördel.  Har du plats med denna perenn, tycker jag definitivt att du ska testa denna.

 

/Kenneth

Follow

 

Handla här!

3 Kommentarer

 1. Charlie

  Tror du att det skulle fungera att samplantera stor ormrot med allium eller blir lökarna kvävda?

  • Kenneth

   Hej!
   Jag tror att det är en bra kombo faktiskt. Först kommer allium upp och blommar, men samtidigt som allium blommar börjar deras bladverk vissna. Om du samplanterar med stor ormrot kommer den att täcka de vissna bladen och det enda du ser är alliums blomma. Jag tror inte ormroten kväver lökarna, eftersom ormroten är relativt sen på våren.
   Ha en bra dag!
   /Kenneth

   • Charlie

    Tack för att du tog dig tid att svara 🙂 Ha en fin dag!

Läs mera här!

En trädgård växer fram

En trädgård växer fram

Att utveckla en trädgård   Ni som har följt mig på bloggen och på instagram vet redan att vi...

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0