Planera din trädgård i tid

okt 15, 2023 | Sandborgs Trädgård, Trädgårdskonsultation

trädgårdsplanering | Sandborgs Trädgård

 

När höstlöven färgas i sprakande kulörer och när kvällarna blir allt längre, då är det perfekt tid att planera sin trädgård för nästa säsong. Hösten och vintern är en perfekt tid att reflektera över sin trädgård. Vad är det vi saknar? Behöver vi en ny uteplats? Vad ska vi göra med entrén så att den ser mera inbjudande ut? Frågorna kan variera i storlek och svårigheter. Många frågor klara du säkert av själv, men ibland kan det vara skönt att ha ett professionellt bollplank att ställa frågor till och få en annan synvinkel på sitt problem eller frågeställning.

Som trädgårdsmästare kan jag erbjuda olika tjänster för att du ska lyckas med din trädgård.

 

Trädgårdskonsultation

 

Den enklaste hjälpen som kan vara så värdefull för dig, är en trädgårdskonsultation. Jag kommer hem till dig och vi går runt i trädgården i ca 11/2-2 timmar och du ställer frågor vad du vill ha hjälp med. Det kan vara allt möjligt! Exempel på frågor kan vara; hur ska jag klippa buskarna/äppelträden/rosorna. Jag behöver hjälp med att komponera nya rabatter, har du förslag på växter? Vi ska anlägga en ny trädgård, var ska jag börja? Vi behöver renovera vår gamla trädgård, ska spara något eller kapa ner allt och börja om från början?

Ja frågorna kan variera väldigt mycket, och därför är en trädgårdskonsultation ett mycket roligt möte. Ett möte är inte ett annat likt.  Dock är det önskvärt att till mötet har du som kund tänkt igenom vad du vill ha ut av mötet. I bästa av världar också tagit fram en tomtkarta som du kan ha som underlag till anteckningar.

Vill du läsa mera om trädgårdskonsultation, klicka här!

 

Trädgårdsplanering

 

För många är en trädgårdskonsultation tillräckligt, men ibland behöver du ytterligare hjälp för att förverkliga din drömträdgård. Då går man vidare med en trädgårdsplanering och gör ritningar. Och här finns det förstås också olika nivåer på hjälp.

Jag brukar rita i skala 1:100 eller 1:200 beroende på storlek. I bland är det en skiss över rabatter, framsida av hus eller hela trädgården. Jag är lite gammalmodig av mig så jag ritar för hand. Jag tycker att det är ett avkopplande och kreativt arbete som jag kombinerar med andra arbete med trädgårdskötsel, Gårdsbutiken och odling av perenner.

 

Trädgårdsplanering | Sandborgs Trädgård

 

En illustrationsplan visar hur din trädgård kan bli indelad i olika funktioner och rum. Här ritas perennplanteringar ut, var buskar och träd kan bli placerade, var hårda ytor är placerade, sittytor, uteplatser m.m. Någon växtlista och hur många växter som behövs ingår inte i denna ritning, utan endast förslag på några växter för att förstå stämningen i trädgården.

Det kan räcka med en illustrationsplan, men vill du även ha hjälp med att få förslag på växtersorter och antal växter går man till nästa steg och gör även en planteringsplan. På den kan du se exakt var varje växt ska placeras och med vilket avstånd. Att jag ger förslag på växter och hur många som ska köpas in är mycket vanligt. Men i många fall är jag med och planterar och då brukar en utförligt planteringsplan inte behövas.

Såklart hjälper jag till med att beställa och köpa in växter till trädgård och få dem levererade direkt hem till dig. 

Vilka växter som väljs beror förstås på vilken sorts stil du vill ha i din trädgård. Ett klassiskt val av stil på trädgården är att trädgården ska vara en förlängning av huset. Men idag pratar man också om att trädgården ska vara en förlängning av naturen runt omkring.

Vill du läsa mera om tjänsten trädgårdsplanering, klicka här!

 

 

Kom ihåg!

Här kommer några punkter att fasta på när du ska planera din trädgård:

  1. Börja i tid! Vill du ha en vacker trädgård till våren ska planera den på hösten och vintern så att du är redo att planera när våren kommer.
  2. Ha tålamod! Att skapa en drömträdgård tar tid så skynda långsamt. Du arbetar också med ett levande material och det tar tid för växter att bli stora.
  3. Tänk nytt och våga! Ibland kan det vara bra att tänka utanför boxen och våga prova nytt i din trädgården. Mitt vinnande koncept brukar vara att jag använder mig av säkra kort och kryddar upp det med lite nyheter.
  4. Glöm inte funktionen! En trädgård ska vara vacker, men också funktionell. Tänk på exempelvis ett träd kan ska rum men också en skuggplats.
  5. Tänk på helheten! Försök skapa en röd tråd i din trädgård, där växterna kompletterar varandra och att du även skapar en årstidsdynamik så att trädgården är vacker alla säsonger.

 

Lycka till!
/Kenneth

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0