Växtporträtt: Vit skogsaster

jun 14, 2023 | Perenner, Växtporträtt | 2 Kommentarer

vit skogsaster | Sandborgs Trädgård

 

Eurybia divaricata – Vit skogsaster

 

Den vita skogsastern är en vacker perenn. En överlevare. Den funkar bra även i lite torrare läge. Så inte konstigt att den blev vald till Årets perenn 2015.

Den vita skogsastern blommar från juli in till augusti/september. Blommorna som är vita stjärnlika bildar vita skyar som följs av gråvitulliga fröställningar. Bladverket är friskt grönt.

Vit Skogsastern trivs bäst i sol till halvskugga. Den blir ca 50-70 cm hög. Goda kompisar till den vita skogsastern är t.e.x höstanemoner, höga prydnadsgräs eller ormbunkar. Skogsastern passar bäst i woodland men också i rabatter fungerar den väl. Den tar plats, så det måste man komma ihåg när man planterar den. De vita stjärnlika blommorna lyser verkligen upp woodlandet eller rabatten i skymningen.

Skogsastern är en tålig perenn, och brukar funka i trädgårdens tuffaste hörn. Kanske tillsammans med ormbunken träjon som också är en tuffing. Den vita skogsastern är en problemfri perenn. Dock kan den drabbas av mjöldagg. Rådjuren ratar denna perenn, vilket är ett lyckokast. Fjärilar och bin gillar perennen och småfåglar äter gärna av fröställningarna.

Just nu finns den Vita skogsastern som en nyhet i Gårdsbutiken på Sandborgs Trädgård. Passa på och skaffa din egen till trädgården!

Ha det så fint!
/Kenneth

 

Handla här!

2 Kommentarer

 1. Lennart

  Vi har ett par bestånd som vi ursprungligen frösådde för bra många år sedan. De växer i den mest ogästvänliga miljö man kan tänka sig. Norrvänt, skuggigt och torrt under tallar… Naturligtvis växer de även i bättre jord men då sprider de sig som en matta. Fantastisk växt!

  • Kenneth

   Tack för kommentar! Ja, skogsastern är en riktigt tuffing, det är också min erfarenhet. Det finns inte så många växter som denna. Träjon är en annan tuffing. 🙂
   mvh
   Kenneth

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0