Växtporträtt: Strandtrift

maj 29, 2023 | Växtporträtt

Armeria maritima | Sandborgs Trädgård

Armeria maritima – Strandtrift

 

På torpet har vi anlagt ett stenparti mitt i gruset. Efter bygget av orangeriet blev det kvar en begsknall som vi nu gör om till något blommande. Vi har planterat flera olika torktåliga stenpartiväxter som jag kommer att berätta mera om senare. Men först ut är den bedårande strandtriften som har fått plats i vår nya trädgårdsdel.

 

Vildväxande i Sverige

Förra sommaren när vi hälsade på en god vän i Karlskrona skärgård kunde man se hur strandtriften växte efter vägrenen. Strandtriften är vildväxande efter kusterna i torra och sandiga lägen. Den bildar små mörkgröna gräsliknande tuvor med blommorna svävande ovanför tuvorna.

 

En torktålig stenpartiväxt

Strandtiften vill ha full sol, gärna sandig jord eller t.o,m grus. Jorden måste vara väldränerad annars kan den lätt angripas av rotsvamp. Strandtriften är mycket torktålig, vilket gör att den är en växt som kommer att passa flera och flera trädgårdar i och med våra klimatförändringar. Den blommar under maj-juni och gillas av fjärilar och bin. Däremot gillas den inte av sniglar eller rådjur. Strandtriften är en liten perenn – höjden är ca 10-20 cm beroende på var den växer.

Du samplanterar strandtriften med andra torktåliga somälskande stenpartiväxter, som t.e.x kattfot, bergnejlika, sandnejlika eller backnejlika. krypmalörten är också fin tillsammans med strandtriften.

På bilden ser du sorten ’Armada Rose’, en klarrosa variant som blir ca 15 cm hög. Det finns många sorter av strandtrift med varierande färgnyanser i vitt, rosa och mörkrosa blommor.

Du förökar strandtriften genom delning på våren eller med basalsticklingar. Även fröförökning går bra.

Ha en fin dag!

/Kenneth

 

 

 

 

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0