6 odlingsvärda klätterväxter

mar 8, 2023 | Växtporträtt

clematis summer snow | Sandborgs trädgård

Klätterväxter för solig läge

 

Låt mig presentera klätterväxter som du hittar i min torparträdgård! Jag frångår mitt ämne perenner och botaniserar i en annan växtgrupp denna gång. Men jag kommer ändå smyga in en perenn även i detta sammanhang! Läser du vidare så kommer du få veta mera!

Jag anser att de klätterväxter som jag tar upp är odlingsvärda, dvs inte så kinkiga och funkar även om du har ett svårt läge. De vill gärna ha sol, men inte för torrt. Låt oss börja!

 

Klematis Paul Farges (syn. Summer Snow)

Bilden ovan visar blomning på klematis Summer Snow. Blomningen brukar börja kring midsommartid och då översållas den av små doftande stjärnlika gräddvita blommor. Trivs den bra kan den blomma i perioder ända in till hösten.

Den här sorten är mycket kraftigväxande och trivs den riktigt bra kan den bli upp till 7 m hög. Den har bra härdighet och är lättskött. Mullrik och näringsrik jord vill den har, den vill inte stå för torrt, men äldre exemplar klarar lite torka under korta perioder. Summer snow tillhör gruppen vitalba-klematis.

 

Klematis White Swan

Denna klematis är helt ny för mig och därför har jag ingen bild på den idag. White Swan tillhör Atragene-gruppen. Till skillnad från Summer Snow så har White Swan stora vita nickande dubbla blommor som är klockformade. Denna sort är tidigblommande och blommar på våren.

Även denna klematis är rätt kraftigväxande och kan bli upp till 5 meter hög. Klematis har s.k klängetrådar och behöver stöd för att kunna klättra. Jag har gjort spalje av armeringsmatta som den får klättra i. När du planterar klematis kom ihåg den enkla regeln: sol på blommorna, skugga på fötterna. Klematis vill har skuggigt för rötterna, så samplantera gärna med någon perenn.

 

Klätterros New Dawn

 

 

Men sina svagt doftade, ljust rosa blommor är New Dawn verkligen ett smycke för din trädgård! Denna klätterros är kraftigväxande och kan bli upp till 4 meter hög. Den växer upprätt, har ett mörkt friskt bladverk och kan bli översållad med blommor från högsommar och framåt. Om du klipper bort gamla blommor så kommer nya igen och igen.

Rosor vill har soligt läge. Rosor vill ha näringsrik jord som är lite lerhaltig. Du beskär rosen på våren; gallrar ur grenar och tar bort det som dött. Kom ihåg att gödsla på våren och om din ros är nyplanterad behöver den alltid mycket vatten tills den är väl etablerad.

Klätterrosor behöver bindas upp hjälp för att klättra. Se upp för rådjuren! De vill gärna åt blomknopparna. Ha alltid hemma Tricogarden som du sprejar rosen med regelbundet.

 

Klättervildvin

 

vildvin | Sandborgs Trädgård

Nu går vi från blommande klätterväxter till gröna klätterväxter.  Vildvinet skapa en skön grönska på sommaren och på hösten blir den sprakande röd. Den är mycket lättskött och du behöver egentligen inte göra så mycket. Om du inte beskär den kan den bli upptill 10 meter. Det går bra att klippa den så att den inte blir för stor.

Klättervildvinet kan klättra upp på fasader och är självklättrande, men för att inte fasaden ska bli förstörd med tiden skulle jag använda mig av spaljé. Den vill ha ett soligt läge och inte för torrt.  Den är anspråkslös och mycket tålig.

 

Rosenvial – den perenna luktärten

 

 

Rosenvialen har samma vackra blommor som luktärten, men den doftar inte. Däremot slipper du fröså den varje år, utan den kommer tillbaka år efter år. Rosenvialen kan bli upptill 3 meter hög och blommar rikligt. Den är en bra snittblomma  till dina buketter men som sagt utan doft.  Den lämpar sig till spaljé, pergola eller ett plank.

Sol vill rosenvialen ha. Den klarar även av lite torrare läge!

 

Luktärter

 

luktärter | Sandborgs trädgård

 

Vem vill inte plocka doftande buketter hela sommaren? Alla skulle jag tro! När luktärterna börjar blomma så kommer de ge belöning flera gånger om tillbaka till dig. Ju mer du plockar dessto mera blommar dem. För det gäller att inte låta dem bilda ärtskidor, för då avmattas blomningen.

Luktärten är en ettårig som du måste odla från frö varje år. Jag brukar köpa mina fröer hos Cecilia Wingård, Blomstersafari. Jag har ingen speciellt favoritsort utan brukar testa nya sorter varje år. Jag gillar att variera. Men jag brukar köpa de som lämpar sig i snitt och som har en ljuvlig doft.

Kring vecka 16 är det dags att börja förså dina luktärter, så än hinner du köpa och driva upp dina egna till sommaren! Solig plats gäller för luktärter. Glöm inte att ge näring!

Jag hoppas att jag har gett dig lite inspiration att även plantera in klätterväxter i din trädgård. Det är ett enkelt sätt att får något på höjden snabbt, att dölja något som är mindre fint och du kan få blomning, höstprakt och vackra buketter på samma gång!

Ha det fint vänner!

/Kenneth

 

Follow

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0