Tips: spara hyacinter och plantera ut dem

jan 8, 2023 | Inspiration, Krönika

hyacinter | Sandborgs Trädgård

Julens hyacinter sprider glädje i trädgården

 

När julen är över, släng inte dina hyacinter! Spara dem och låt dem få ett nytt liv i din trädgård. Detta är ett smart tips både för plånboken och för återvinning. Jag har sparat mina hyacintlökar flera år och planterat ut dem. Och vilken glädje när de kommer ut på våren, för hyacinter är en vårblommande lök!

Så här gör du för att spara och återanvända dina hyacintlökar från julen.

 

Spara hyacintlöken

Vem vill inte ge nytt liv till hyacintlökarna i trädgården? Tänk er den intensiva färgen och doften i trädgården!

När blomstänglarna på hyacinten har vissnat klipper du bort dem så planterar du om hyacinterna i blomjord i en kruka, fat, kartong, ja vad du har, och fortsätt att vattna hyacintlökarna försiktigt då och då så att de inte torkar ut helt. Du vattnar så länge bladverket är grönt. När bladverket har vissnat slutar du att vattna. Låt lökarna vila tills du planterar ut dem. Bäst vilar de i ett svalt och mörkt utrymme.

 

Plantera ut hyacintlökarna

Så fort du kan gräva på våren planterar du ut hyacintlökarna. I normala fall brukar detta vara i mars-april. Hyacinter trivs bäst i soligt läge med mullrik jord. Du gräver ner dem lökens storlek gånger 2.

Räkna inte med blomning det första året. Troligtvis blir det en mindre blomning år två, men därefter kommer de igång. Själva blomkolven kommer inte blir lika tät som den var under julen, men doften är densamma!

 

Lycka till med återvinningen av dina hyacintlökar!

 

/Trädgårdsmästaren!

 

Handla här!

Läs mera här!

En trädgård växer fram

En trädgård växer fram

Att utveckla en trädgård   Ni som har följt mig på bloggen och på instagram vet redan att vi...

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0