Växtporträtt: Kaukasisk förgätmigej

dec 12, 2022 | Växtporträtt

Brunnera macrophylla | Sandborgs trädgård

Brunnera macrophylla ’Jack Frost’ – Kaukasisk förgätmigej

 

Låt mig presentera ej av mina absoluta marktäckar-favoriter! Kaukasisk förgätmigej har många kvaliteter som du inte vill missa. Den hör hemma i skuggrabatten eller i trädgårdens lund. Detta är nämligen en marktäckare för lite skuggigare växtplats och den vill ej heller ha för torrt.

Vackra blåa blommor

 

brunnera macropylla Jack Fros | Sandborgs Trädgård

Kaukasisk förgätmigej blommar på våren från sent april till maj, kanske in i början av juni,  beroende lite på var du bor i Sverige och hur mycket skugga de får. Färgen är klar blå och  lyser upp i skuggan. Blommorna påminner såklart med den vanliga förgätmigej och även om ormögas blommor. Blommorna är samlade i luftiga korgar/knippen.

Ett tips är att efter blomning putsar du bort blomställningarna. På så sätt kommer de se prydliga ut även efter blomningen. Men de viktigaste syftet att putsa är att då kommer det vackra bladverket till sin rätt och det är något du vill.

Silverfärgade blad

 

Brunnera macrophylla jack frost | Sandborgs Trädgård

Bladen är otroligt vackra. Stora och silverfärgade med gröna nerver. Färgen lyser också upp i skuggan och det blir väldigt effektfullt. Kaukasisk förgätmigej blir ca 40 cm hög, bildar tuvor och den sprider sig med rhizomer. Du behöver inte vara orolig att den skulle bli ett problem, den är en snäll marktäckare. Du kan använda den som marktäckare, kantväxt eller som lundväxt.

Kombinera gärna kaukasisk förgätmigej med ormbunkar, hostor eller varför inte med spetsmössa. Silverfryle är också vackert med kaukasisk förgätmigej.

Det finns olika sorter av denna perenn och de vanligaste är:
Brunnera macrophylla – den rena arten, har gröna blad och blommar med blåa blommor

Brunnera macrophylla ’Jack Frost’ – har sliverfärgade blad med gröna nerver och blommar med blåa blommor

Brunnera macrophylla ’Mr Morse – har silverfärgade blad med gröna nerver och blommar med vita blommor

Brunnera macropylla variegata – har variegerade blad och blommar med med blåa blommor

Så glöm inte kaukasisk förgätmigej när du ska kombinera en rabatt i skuggigare läge!

/Kenneth

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0