Växtporträtt: Stockros

okt 8, 2022 | Perenner, Växtporträtt

stockros | Sandborgs Trädgård

Alcea rosea – stockros

 

Stockrosen är en klassisk torparväxt. Och har du varit på rundresa i Skåne på sommaren kommer du att se att stockrosen växer nästan överallt. Vackert är det! Bilden ovan är från Ystad där du hittar hur mycket stockros som helst.

Men stockrosen är även en vacker och tacksam växt i trädgården. Jag tror du inte hittar någon högre perenn/bienn än denna, vilket kan vara en fördel men också att den kräver lite arbete med uppbindning. Den får en lång, nästan käppliknande stam och blommorna sitter direkt på den.

 

En kortlivad perenn eller bienn

Stockrosen gillar varmt läge i full sol i väldränerat jord. Den är kortlivad och kan även kallas för bienn. Om du skär ner stockrosen direkt efter blomning, kan du förlänga livslängden på den.

Den blir ca 150 -200 cm hög och bäst trivs den om den får stöd en vägg, mur, staket eller dylikt. Blomningen sker från juli och ända in i september. Stockrosen angrips rätt ofta av malvarost, speciellt om den står för torrt och fått för lite näring. Detta kan du förebygga genom att vattna och ge näring. Blir den angripen; plocka bort bladen manuellt och bränn. Lägg dem inte i komposten.

 

Goda grannar

Stockrosen är vacker att stå ensam som solitär, men även längst bak i en rabatt med andra solälskande växter så som anisisop, bolltistlar eller varför inte himmelspira om du verkligen har ett gynnsamt läge.

Du förökar stockrosen lättast med frön genom att så fröna på friland i maj-juni eller genom förodling inomhus.

Det finns flera olika sorters stockrosor, både med dubbla och enkla blommor. Just nu finns det frön av stockrosor i min webbutik; en sort som är fylld i färgen laxrosa från serien ’Charter’s double’ och en helt ny på marknaden med enklar blommor i purpursvart från serien ’Spotlight’

Klicka här om du vill se närmare på sorterna och även om du vill handla.

Ha det fint,

/Kenneth

 

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0