Maxa din trädgård med höstfärg

okt 8, 2022 | Sandborgs Trädgård

höstfägring | Sandborgs Trädgård

Mina 5 favoritväxter med vacker höstfärg!

 

Jag tycker hösten är en härlig årstid! Luften blir klar och krispig, höstfärgerna lyser upp i trädgården. När du planerar en trädgård, glöm då inte bort att försöka maxa med växter som ger en vacker höstfärg. Här kommer mina 5 favoriter:

 

Trebladspira – Gillenia trifoliata

Den första av växterna är självaste trebladspiran, du ser bilden ovan. På hösten får en vacker orange färg på bladverket innan den vissnar ner helt. Trebladspiran är en perenn, och vill du veta lite mera om denna kan du läsa mitt växtporträtt här.

 

Perukbuske ’Grace’  – Cotinus ’Grace’

 

perukbuske | Sandborgs trädgård

 

Perukbusken lyser just nu i min trädgård! Detta är ett måste enligt mig om du ska maxa höstfärgen i trädgården. Sorten ’Grace’ är rödbladig och ger en fin kontrast till övriga buskar under sommaren. Sorten är också en av de mera härdiga sorterna som finns på marknaden, vilket gör att den är ett mera säkert kort angående övervintring.

 

Ginkgo – Ginkgo biloba

 

ginkgo | Sandborgs Trädgård

Det här trädet är ett annorlunda träd. Man brukar säga att ginkgon är ett av världens äldsta träd som finns. Det klassas som ett barrträd fastän det fäller alla blad till vintern och att ’barren’ liknar mera ett löv.

Det är ett spännande träd att ha i sin trädgård, men man måste ha tålamod. Det är ett långsamt växande träd, så försök hitta så stort exemplar som möjligt om du vill plantera ett ginkgo. Bladen blir klargula på hösten och lyser upp trädgården. Väldigt vackert!

 

Japansk feberbuske – Lindera obtusiloba

 

japansk feberbuske | Sandborgs Trädgård

Detta exempel på höstfägring, är min verkliga raritet. Den japanska feberbusken är en växt som kan vara svårt att få tag i. Busken härstammar från asien, och som namnet säger har den en flammande orangeröd höstfärg. Mycket vackert! Det här är en buske som inte växer så snabbt. Jag vårdar mitt exemplar ömt och den skänker mig glädje varje höst när den börjar skifta i sin höstfärg.

 

Japanskt olvon Mariesii – Viburnum plicatum Mariesii

 

När man pratat om det japanskt olvonet mariesii tänker du först på den fantastiska blomningen på försommaren. De vägräta grenarna är fyllda med vita blommor och på avstånd ser det ut som snö på grenarna. Den vackra höstfärgen gör att just denna buske blir mycket odlingsvärd och du får en ypperlig årstidsdynamik i denna växt. Bladen blir helt karminröda och busken lyser upp som en röd fackla. Magiskt!

Ja, detta var mina 5 favoriter just nu i trädgården som får en vacker höstfärg. Men det finns flera bubblare, så kanske i nästa år kan listan vara lite annorlunda. Exempelvis har jag en japansk lönn som kan platsa in i listan. Vi får se!

Ta hand om er!

/Kenneth

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0