Växtporträtt: Trebladspira

sep 10, 2022 | Torparträdgård, Växtporträtt

Gillenia trifoliata | Sandborgs Trädgård

 

Gillenia trifoliata – Trebladspira

 

De vita stjärnformiga blommorna svävar gracilt över bladverket och följer sakta med vinden. Trebladspiran, eller som man brukar kalla den, gillenian, är en fantastisk perenn som jag verkligen kan rekommendera.

 

Skir och robust på samma gång

Trebladspiran är en robust perenn som har ett stort odlingsvärde. Själva växtsättet är skirt vilket gör att den blir en fin konstrast till mera kompakta växter. Den blommar från juli till augusti och blir ca 80 cm hög. Några större kvar på jorden har den inte, dock inte för torrt. Hos mig trivs den i rätt tung lerjord, kanske inte optimalt men den klarar det. Den trivs i sol till halvsskugga. Jag tycker den är mycket fin i halvskugga då de små vita blommorna kommer fram till sin rätt.

Trebladspiran får också en mycket fin höstfärg, vilket ger den en extra kvalitet när man tänker på årstidsdynamiken i rabatten och trädgården.

 

gillenia trifoliata | Sandborgs TrädgårdTrebladspiran i min vita rabatt i torparträdgården. Här tillsammans med vita rosor. Senare blommar vita flox och vit stormhatt. 

 

Goda grannar

Jag tycker att trebladspiran är mycket fin att kombinera med rödbladiga växter, exempelvis höstsilverax ’Brunette’ eller varför inte en rödbladig perukbuske ’Grace’. Trebladspirans stjälkar är nämligen röda, och på så sätt kan du förstärka det röda. Vill du ha en marktäckare till detta, passar exempelvis liten flocknäva ’Biokovo’ mycket bra.

Även prydnadsgräs, som exempel tuvrör är en bra kombination. Då kan de skira blommorna väva sig in i gräset, vilket är mycket fint. Röd solhatt, bolltistel och silvermartorn är också fina kombinationer.

Trebladspiran är en problemfri perenn. Jag har inte sett att den får några sjukdomar, inte heller några skadeinsekter. Även rådjuren verkar också lämna den ifred. Det enklaste sättet att föröka trebladspiran är genom delning.

 

Handla här!

Läs mera här!

En trädgård växer fram

En trädgård växer fram

Att utveckla en trädgård   Ni som har följt mig på bloggen och på instagram vet redan att vi...

Så lyckas du med vallmo

Så lyckas du med vallmo

Papaver - vallmo   Poppy I love you! Finns det något mera romantiskt än vallmo. Denna skira...

Växtporträtt : Akleja

Växtporträtt : Akleja

Aquilegia vulgaris - Akleja   Akleja, den utlimata torparperennen. Den vanliga aklejan är...

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0