Växtporträtt: Röd solhatt

sep 7, 2022 | Perenner, Torparträdgård, Växtporträtt

Echinacea purpurea – Röd solhatt

 

Humlor och bin surrar frenetiskt i sensommarrabatten. Fjärilarna flyger runt runt i rabatten. Den röda solhatten har slagit ut och insekterna är som galningar runt denna vackra och trendiga sensommarperenn.

 

Fjärils- och biväxt

Den prästkrageliknande perennen är verkligen en av pollinatörernas favoritblomma. Blomman är ca 10 cm stor med lite hängande kronblad, disken är gyllenbrun och väldigt dekorativ. Solhatten blommar från juli in i september och blir ca 80 – 100 cm hög. Den är en stabil växt och du behöver inte stödja upp den. Soligt läge vill den ha.

Röd solhatt trivs bäst i väldränerad plats med mullrik jord. Det finns otaliga sorter av röd solhatt. Odlarna älskar tydligen är korsa fram nya sorter. Men var uppmärksam på att många av sorterna är inte så härdiga och ofta händer det att de inte klarar av vår vinter. Men sorter som klarar sig bäst och som återkommer år från år är sorterna ’Magnus’ (uppkallad av trädgårdsmästaren Magnus B. Nilsson) och ’Alba’. Satsa på dem om du vill vara helt säker.

 

 

Goda grannar

Min åsikt är att det är enkelt att kombinera växter tillsammans med röd solhatt. Andra fjärilsväxter är en självklarhet som t.ex. kransveronika (bilden), anisisop, bolltistlar eller stäppsalva ’Caradonna’. Även prydnadsgräs såsom tuvrör eller glansmiscanthus är vackert tillsammans med röd solhatt.

Trivs solhatten bra i din trädgård frösår den sig gärna. Den kan också förökas med delning och rotsticklingar.  I handelsträdgårdarna brukar det finnas två sorters ’Magnus’ till salu; en fröförökad och en förökad med sticklingar. Den som är förökad med sticklingar är färgen exakt lika på alla exemplaren, den som är fröförökad kan det variera något.

Röd solhatt verkar också vara en perenn som rådjuren låter vara ifred, åtminstone hemma hos mig.

Testa gärna att plantera in röd solhatt i din trädgård. Du får en fin färgklick som kommer att gillas av både dig och dina små vänner insekter.

Vill du odla dina egna plantor av röd solhatt? Då kan du köpa fröer från min webbutik genom att klicka här!

Ha det fint!

/Kenneth

 

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0