Trädgårdskalendern – Maj

apr 29, 2022 | Trädgårdskalendern | 2 Kommentarer

Trädårdskalender | Sandborgs Trädgård

Tips från trädgårdskalendern för maj

 

Ljuva maj! Vad jag älskar dig maj månad. Det spirar i rabatterna, kvällarna blir längre och grönskan är ljus och skir. Och vi har hela sommaren fortfarande framför oss.

Här kommer lite tips vad du kan göra i din trädgård under maj månad

 

Plantera och dela

Det är dags att ta en tur till handelsträdgården och botanisera i deras sortiment. Tidig plantering betyder att växterna får längre tid på sig att etablera sig. Marken är fortfarande fuktig nu på våren, men glöm inte att vattna. För det behövs.

Passa på och dela dina perenner på vårkanten. När de börja växa och sticka upp i rabatten är det dags att dela dem. Perenner mår bra av att delas. Vissa måste du dela för att de ska fortsätta blomma, ex trädgårdsiris. Vid delning får du också mera plantor som du kan fylla i din trädgård med.

 

Fröså på friland

Nu börjar jorden bli varm och du kan ängtligen börja så på friland grönsaker och sommarblommor. Glöm dock inte att hålla koll på temperaturen. Använd gärna fiberduk som håller kvar värme och fukt men samtidigt också skyddar dina små plantor mot de värsta skadeinsekterna.

 

Frösådd | Sandborgs Trädgård

Gödsla trädgården

När trädgården har vaknat ordentligt och både buskar, träd och perenner har kommit igång är det dags att gödsla trädgården. Jag brukar använda hönsgödsel i pelletsform. Det är enkelt att sprida det i lagom doser och hönsgödsel är dessutom både korttids och långtidsverkande. Om du tycker det behövs, kan du ge en omgång gödsel något senare, ex någon gång innan midsommar. En liten tumregel är att du inte ska gödsla efter ca 10:e juli.

Och ja, guldvatten är perfekt. En del eget kiss och 9 delar vatten. Då får växterna en riktigt fin boost. Och jag tror att det håller rådjuren på avstånd också.

 

Gräsmattan

Ge din gräsmatta lite extra kärlek. Fyll igen hål som uppkommit, gödsla och lägg ut dressjord. Försök få bort maskrosor och tistlar. Bäst gör du det manuellt. Och glöm inte att kantskära gräsmattan mot gångar och rabatter. Det ger ett mycket fint intryck.

 

Ohyra

Med värmen kommer även ohyra. Kolla gärna av dina växter med jämna mellanrum. Försök vara så skonsam som möjligt. Ibland räcker det med att spruta med en hård vattenstråle mot ex bladlöss.

 

Ge extra kärlek till dina vårlökar

Gödsla dina överblommande vårlökar med benmjöl att de samlar kraft till nästa års blomning. Låt bladen vissna ner för att näringen ska gå tillbaka till själva löken. Passa på och dela snödroppar om du har sådana i din trädgård. Strö benmjöl runt överblommande lökväxter så kan de samla kraft till nästa års blomning. Låt bladen vissna ordentligt för då går näringen tillbaka ner i löken. Sätt perenner som döljer de nedvissnade bladen så slipper du se dem.

 

Rensa ogräs

Att rensa ogräs får man göra hela tiden mer eller mindre. Men ju tidigare du börjar desto bättre.

 

Dahlior och förodlat inomhus

När risken för nattfrost är över kan du börja avhärda förodlade dahlior sommarblommor som du har förodlat inomhus. Men se upp! Frostnätter kan komma ända in i juni om vi har otur. Så var beredd med fiberduk om en ovälkommen frostknäpp skulle komma.

 

 

Beskär rosor

Det är hög tid att börja beskära dina rosor. När björkens blad är som musöron är det hög tid. Jag tycker att de senaste åren har man fått beskära något tidigare, speciellt buskrosor. Rabattrosor är något ömtåligare så beskär dem sist.

 

Austinros Mary Rose | Sandborgs Trädgård

Jag brukar också beskära lavendel samtidigt som rosorna. Beskär inte för lite, för du vill ha lavendeln tät och fin!

 

Follow

Handla här!

2 Kommentarer

 1. Marie Eklund

  Hej! Jag undrar när jag kan hämta perenner som jag köper i webbshoppen i dag?
  Mvh
  Marie Eklund

  • Kenneth

   Hej Marie,
   Nästa officiella gång att hämta upp växter är lördagen den 11:e juni mellan kl 10-12.
   Men det finns möjlighet att hämta upp dem tidigare i veckan torsdag eller fredag om så önskas. Vi kan komma överens om en tid som passar.
   mvh
   Kenneth

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0