Trädgårdskalendern – Oktober

sep 27, 2022 | Trädgårdskalendern

Trädgårdskalender | Sandborgs Trädgård

 

Tips från trädgårdskalendern för oktober

Oktober. Dagarna blir bara kortare, kvällarna länge och temperaturen sjunker sakta men säkert. Det första frostnätterna brukar komma i oktober. Än finns det jobb i trädgården. Att vårda och skydda din trädgård på hösten gör att du blir belönad när våren kommer.

 

Sista gräsklippningen

Klipp inte gräsmattan för kort till vintern. En regel brukar vara att låta den vara ca 5-7 cm lång. Har du inte räfsat upp alla löv kör gärna över dem med gräsklipparen så att de flisas till mindre bitar. De sönderkörda löven blir till mat åt mikrolivet och en gratis gödsling.

Plocka även bort fallfrukt från gräsmattan. Fallfrukten kan innehålla sporer av olika svampsjukdomar. Genom att plocka bort dem kan angrepp av svampsjukdomar minskas till nästa år. Fallfrukt som ligger kvar på gräsmattan kan även locka till sig vildsvin, älgar och andra djur som kan göra stor skada i din trädgård.

 

Trädgårdskalender | Sandborgs Trädgård

 

Låt rabatten vara ostädad

Klipp inte ner perenner som har vissnat, utan låt det vara kvar i rabatten. På så sätt blir de gamla växtdelarna ett automatiskt skydd för växterna under den kalla vintern. Även löv som fallit ner i rabatten kan vara kvar. Vissa perenner är direkt dekorativa under vintern med sina gamla fröställningar, som exempelvis temynta.

Att klippa ner prydnadsgräs på hösten kan vara direkt skadligt. Du öppnar då gräsrören och fukt kan komma in i rören och hela plantan kan ruttna. Nej, låt prydnadsgräsen stå i fred. Vissa av dem, exempelvis tuvrör och miskantusgräsen har en mycket vacker vintersiluett som du inte vill missa.

Rensa rabatten en sista gång från ogräs. På så sätt har du ett bättre ingångsläge på våren.

Rosorna i rabatten kan blomma länge, ibland tills första frosten. Skydda dem genom kupa upp jord eller skydda dem med granris, kompost eller löv.

 

Dina känsliga växter i kruka måste vinterskyddas

Om du inte har tagit in dina pelargoner, agapanthus och andra medelhavsväxter är det hög tid. Vänta inte för länge för den första frostnatten kan komma plötsligt. Dessa växter måste stå frostfritt, så ljust som möjligt och ca 10 grader varmt och väldigt sparsamt med vatten under vintermånaderna.

Dock kan du låta olivträdet stå ute så att den får en frostknäpp. Då är det större chans att olivträdet komma att blomma nästa sommar, och kanske du får några små oliver.

 

Gräv upp dina dahlior och vinterförvara knölarna

Dahlior älskas av många och de finns i de flesta trädgårdar idag. Men kommer alla ihåg att gräva upp dem till vintern? Jag tror inte det. Dahlian är inte härdig hos i Sverige utan du måste gräva upp knölen för vinterförvaring. En frostknäpp klara den, men sen kan det vara kört om du inte hunnit ta upp dem.

Rensa bort jord och blast, glöm inte att märka dem så att du vet vilken sort det är på våren när du tar fram dem igen. Undvik att förvara dem i plastpåsar, för då är risken att de ruttnar. Ta och vira in dem i papper eller använd papperspåsar, gärna med lite spån och ställ dem svalt och frostfritt. Titta gärna till dem ett par gånger under vintern. Ser de torra ut kan du spreja försiktigt lite vatten på dem.

 

Gå på rea

Handelsträdgårdarna brukar rea ut sitt sortiment i slutet av sin säsong och det infaller oftast i oktober. Passa på och handla billigt. Vet du inte var du ska plantera växter i trädgården kan du alltid gräva ner dem med kruka och allt i en pallkrage och plantera dem på deras rätta plats på våren.

Hösten är annars en väldigt bra tid att plantera. Det är lättare att bearbeta jorden, fukten håller sig kvar och du har inga problem med att det skulle torka ut. Dock tycker jag att du ska undvika att plantera växter som är trögetablerade som ex höstanemoner, japanska lönnar, magnolia och även städsegröna växter. Dessa växter mår bäst av att planteras på våren och då har de hela säsongen på sig att hinna etablera sig.

Även vårlök kan du nu hitta väldigt billigt på rea. De allra flesta av vårlökarna ska vara planterade nu, men tulpaner hinner du plantera. Tulpaner kan planteras sent, ja så länge du kan gräva helt enkelt. Glöm inte att köpa Tricogarden så att du har det till hands som skydd mot rådjuren när dina tulpaner börja växa och komma upp på våren.

 

Fixa trädgårdslandet inför vintern

Innan du vänder trädgårdslandet, skörda det som finns kvar i landet, som exempelvis morötter, grönkål, lök och kryddor.

Tillsätt gärna kompost i trädgårdslandet när du har vänt det.

 

Trädgårdskalender | Sandborgs Trädgård

 

Plocka undan i trädgården

När frosten kommer frysen vattnet och då är det dags att tömma dina vattentunnor och töm och städa undan vattenslangen. Ställ in trädgårdsmöblerna, men behåll gärna ett par stolar ute under hela säsongen om det möjligt. Under vackra vinterdagar kan det vara riktigt mysigt att sitta i solen och fika bland snödrivorna.

Plocka undan krukor och andra saker. Sniglar kan lägga ägg och övervintra under skyddet av krukor, och ju mindre sniglar och ägg som övervintrar, desto färre problem har du nästa år.

 

Höstfägring vid entrén

Sommarblommornas tid är förbi. Byt ut sommarblommorna till höstfägring och gör en inbjudande entré. Ställ gärna flera krukor i grupp så ser det fylligare ut. Ljung är en klassiker i höstkrukan, men även cyklamen, prydnadskål och alunrot i höstfärger är mycket fint.

Åk till en välsorterad handelsträdgård och plocka ihop höstväxter som passar ihop. Höstblommorna tål frostknäppar. Köp även samtidigt dina jullökar som ex amaryllis och hyacinter. Tänker du driva upp dem själv så är det dags att sätt dem till drivning.

 

Glöm inte våra vänner småfåglarna

Våra fina vänner småfåglarna behöver hjälp med mat till vintern. Mata gärna småfåglarna med fröer, nötter och talgbollar. Det kommer att bli mycket uppskattat och du får också glädje av besöken i din trädgård.

 

Lycka till!

/Kenneth

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0