Trädgårdskalendern – December

dec 1, 2022 | Trädgårdskalendern

Trädgårdskalender | Sandborgs Trädgård

 

Tips från trädgårdskalendern för december

December. Juletider. Vi dukar upp fest och pyntar vårt hem till jul. Men vi pyntar även trädgården och vi köper hem blommor som aldrig förr. Trädgården är nu i vila, men det finns skäl ändå att titta till den. Tiden är inne att börja summera trädgårdsåret och blicka mot ett nytt.  

 

Titta till skydden på buskar och träd och borsta bort snö från buskar

Kontrollera att skydden du lade runt dina buskar och träd fortfarande är på plats. Detta gör du med jämna mellanrum under hela vintern. Passa på att borsta och ruska bort snö från buskarna. Risken är att grenar kan brytas under den tunga snön eller att de blir deformerade och tappar sin form.

 

Extra skydd om ingen snö kommer

Snö isolerar och skyddar växterna mot frost. Kommer ingen snö och det är barmark vid långvarig frost och minusgrader är det läge att skydda växterna med lite extra granris, torra löv, skyddsväv eller täckbark. Försök också att undvika att gå på gräsmattan i onödan om det är snö på den.

 

Vattna dina krukväxter försiktigt och pimpa med julblommor

De flesta krukväxter dör av att vi vattnar dem för mycket. Så var försiktigt just på vintern när de får så lite ljus. När dina krukväxter inte är i sin fulla prakt kan du köpa in julblommor för att skapa julstämning.

Kom ihåg att du kan spara dina julblommor. Exempelvis julrosen kan du plantera ut om det inte finns någon frost och du kan gräva. Spara hyacinter torrt och svalt och plantera ut dem när tjälen gått ur jorden. De kommer att blomma fint i trädgården året därpå.

 

 

Julkärve åt småfåglarna

Sätt upp en julkärve till småfåglarna så att de får extra gott till julen. Men sätt även upp talgbollar. Jul kallare väder desto mera energi går åt för småfåglarna och då är det bra med fetare mat.

 

Summera och planera

Vad var det som gick enligt plan och blev perfekt i trädgården denna sommar? Blev sommarblommorna bra, fick jag bra skörd i trädgårdslandet, växte buskar och träd som de skulle? Frågorna är säkert många. Börja planera trädgården nu för nästa sommar. Behöver jag flytta några växter, kompletteringsplantera, gräva en ny rabatt eller behövs en ny plats för en sittbänk?

Det är dags också att börja beställa frön om du inte redan gjort det. Kanske det har kommit någon ny sort som är värt att prova? Utforska gärna min egen frökollektion med många fina perenn-frön och en och annan sommarbloms-frön, klicka här!

Ha en skön julhelg!

kram

Kenneth

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0