Växtporträtt: Borstnejlika

mar 6, 2022 | Perenner, Torparträdgård, Växtporträtt

dianthus barbatus | Sandborgs Trädgård

 

Dianthus barbatus – borstnejlika

 

Låt mig får presentera en gammal och traditionell rabatt- och kantväxt. Den doftande borstnejlikan är ingen nykomling i våra trädgårdar, utan den har funnits med ett tag. I en torparträdgård är borstnejlikan ett naturligt inslag och den är lätt att kombinera med andra växter.

 

Den doftande biennen

 

Borstnejlika | Sandborgs Trädgård

 

Borstnejlikan är en kortlivad växt, en bienn. Precis som fingerborgsblomman blommar den andra året och därefter frösår den sig rikligt. Du behöver inte vara orolig; trots att den är kortlivad kommer borstnejlikan finnas i din trädgård.

Den blommar med fyllda blommor som är samlade i en korg. Borstnejlikan blir ca 20-60 cm hög beroende på var den växer. Blomningen sker i juli-september och den vill ha soligt läge. Borstnejlikan tål torka och är härdig i praktiskt taget hela landet.

Jag har den rena arten i torparträdgården och det är en blandad samling av färger. Borstnejlikan är verkligen som färgglada karameller i rabatten. Den finns även sortnamn, ex ’Sooty’ som är riktigt mörkt karminröd och kan uppfattas som nästan svart.

 

Goda grannar

 

Sommarbukett | Sandborgs Trädgård

 

Borstnejlikan är också trevlig att ha i bukett. På bilden ser ni en borstnejlika som samsas i en bukett med bl.a. malva, ormbunkar och finnslide.

Fint är att samplantera borstnejlikan med rosor, eller varför inte med lavendel eller kantnepeta. Att samplantera med en växt som blommar med ax gör att du får en mera dynamisk kombination.

Du förökar borstnejlikan med basalsticklingar och genom att fröså den. Det är mycket lätt att odla upp borstnejlikan från frö. Då får du massor med plantor och du lär inte bli besviken.

Ha det fint!

/Kenneth

 

 

Follow

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0