Växtporträtt : Bolltistel

feb 16, 2022 | Perenner, Sandborgs Trädgård, Torparträdgård, Växtporträtt | 2 Kommentarer

bolltistel | Sandborgs trädgård

 

Echinops bannaticus – Bolltistel

 

Bolltisteln har vunnit mitt hjärta. Den har vuxit i mina ögon och idag är den en klar favorit i trädgården. Förra hösten anlade jag en ny rabatt just med bolltistel och solbrudar. Jag tror att kombinationen blir häftig. Jag lär återkomma med bilder, eller så kan ni komma på Öppen trädgård och se själva.

Bolltistelns blommor är enastående. Stålblåa, futuristiska runda blommor som ser ut som om de kommer från en rymdfilm. Ändå är detta en gammal torparväxt som även har hittat hem till de moderna trädgårdarna.

 


Använd kontrastfärger och plantera solbrudar och bolltistlar tillsammans. 

 

Fjärilsväxt

Det surrar kring bolltisteln. Massor med fjärilar och bin samlas runt de blåa bollhuvuden. Tänkt vilken lycka; fjärilar gillar bolltistel, men rådjuren visar inget större intresse för den. Bolltistel är en tistelliknande växt med ett kraftigt växtsätt och ett djupt rotsystem. Bladen är flikiga och grågröna och den blommar med med runda blomkorgar. Blomningstiden är juli-aug och den vill ha full sol.

Bolltisteln är lättodlad. Helst vill den ha en lätt, väldränerad jord, men de flesta jordar duger. Du förökar den med delning och den kan även producera en mängd fröplantor. Bolltistel är en problemfri växt och drabbas sällan av skadedjur eller sjukdomar.

 

orangeri | Sandborgs Trädgård
Bolltistlar i en fjärilsrabatt vid orangeriet i Mariefred.

 

Goda grannar

Bolltistel trivs med andra växter som gillar full sol och torrare växtplats. Det finns mängder av växter; stenkyndel, anisisop, lammöron, lavendel, kantnepeta, brudslöja osv. Även röd solhatt och prydnadsgräs är fint till denna kraftiga perenn som behöver lite svängrum i rabatten.

 

bolltistel | Sandborgs trädgård
Bolltistel, anisisop och martorn

 

Det finns olika sorter av bolltistel:
’Blue Glow’ stålblå, 100 cm hög
’Veitch’s Blue’ lysande blå, 80 cm hög
’Taplow Blue’ klarblå, 100 cm

Bolltisteln kan bilda en bra stomme i rabatten eftersom den är kraftig och kräver lite svängrum. Testa bolltisteln i din trädgård, och du kommer att märka att mera fjärilar och bin hittar till dig.

Vill du odla upp dina egna bolltistlar? Nu finns det frön av bolltistel i webbutiken, klicka här!

Kombinera bolltistel med andra perenner, klicka här så kommer du till hela frösortimentet.

Ha en fin dag!

/Kenneth

 

Follow

Handla här!

2 Kommentarer

 1. Maya

  Hej! Blev inspirerad av er bild på den fina planteringen med bolltistel, anisisop och silvermartorn, så vackert, så tänkte testa nåt liknande i min torra soliga problemrabatt. Funderar nu över sortnamn på de två förstnämda för att få en lagom höjd på dem. Kan du hjälpa mig med detta så vore det supersnällt.

  • Kenneth

   Hej, roligt att du blev inspirerad! Sortnamn: bolltistlarna är enligt mig rätt snarlika, de kan variera lite i höjd och lite i den blåa nyansen. Men det kan vara svårt att se skillnad på den. Men ex ’taplow Blue’ eller ’Blue Glow’ är ett par exempel. Anisisop är sorterna ’Black Adder’ och ’Blue Fortune’ fina sorter och silvermartornet ’Silver Ghost’ är toppen.
   lycka till!
   /Kenneth

Läs mera här!

En trädgård växer fram

En trädgård växer fram

Att utveckla en trädgård   Ni som har följt mig på bloggen och på instagram vet redan att vi...

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0