Samplantera perenner och rosor

feb 7, 2022 | Inspiration, Torparträdgård

 

Drömmen om en prunkande rosenrabatt

 

Den perfekta rosenrabatten! Det är något vi alla trädgårdsintresserade drömmer om. Det är något speciellt med rosor. Det finns många minnen förknippat med rosor, både från kalas och andra högtider. Vi vårdar rosorna ömt i våra trädgårdar och ser fram emot när knopparna ska spricka och blomningen ska börja.

I detta blogginlägget kommer jag att berätta mera om att samplantera rosorna med perenner. Jag tipsar om mina favoriter, men som allting i trädgård är det fråga om tycke och smak och du har kanske själv dina egna favoritkombinationer.

 

”Plantera aldrig rosor ensamma i en rabatt”

Ja, så sade en av mina lärare i trädgårdsmästarutbildningen. Och jag håller fullständigt med. Tänk på rosens uppbyggnad; både bladverk och blommor kommer högt upp på rosen och du ser hur den nakna rabattjorden blottar sig. Det ser inte så roligt ut. Om du samplanterar med perenner får du både grönska och blommor även nere vid rosens stam.

 

Rosen är rabattens primadonna

När du samplanterar perenner tillsammans med rosor har jag en huvudregel; rosen ska stå i centrum och det är den som ska lyftas fram. Det betyder att perennerna ska komplettera rosen och framhäva rosen. I detta sammanhang väljer jag perenner som är lite näpna och inte har de stora blaffiga blommorna.

 

Locka fjärilar och bin

En tredje orsak till att samplantera rosor och perenner kan vara beroende vilka perenner du väljer, är att locka fjärilar och bin till rosenrabatten. Rosor i sig är inga stora magneter för våra små vänner. Men om du samplanterar med fjärils- och bivänliga perenner blir det mera surr i rabatten.

 

Klassiska kombinationer

Många förknippar lavendel (lavandula angustifolia) och rosor tillsammans och den kombinationen ser man ofta. Men om vi ser närmare på rosens och lavendelns krav på jord och näring är de varandras motsatser. Rosor vill ha mycket näring, mullrik och något lerhaltig jord medan lavendel vill ha mera sandig och näringsfattig jord. Om du planterar lavendel som en kant brukar det funka. Försök bara att inte gödsla lavendeln för mycket.

Två andra fjärils- och bi älskande perenner som är riktiga klassiker tillsammans med rosor är stenkyndel (clinopodium nepeta) och kantnepeta (nepeta x faassenii). Stenkyndeln har ett väldfoftande bladverk och blommar med små blommor i pärlemorliknande färg. Den blommar konstant från någon vecka efter midsommar tills frosten kommer. Färgen och storleken på blommorna gör att du kan kombinera stenkyndeln med nästa alla rosor.

 

Även kantnepetan är mycket vacker till rosor. Jag skulle dock välja en låg sort, exempelvis ’Kit Kat’. De höga sorterna har en tendens att lägga sig efter ett regn och det ser inte så roligt ut.

 

 

Ett par andra fjärils- och biväxter som kanske inte är klassiska men värt att nämna som kompisar till rosor är stäppsalvia (salvia nemorosa) och trädgårdskantlök (allium millenium). Båda dessa är utmärkta till rosor och även locka till sig massor med bin och fjärilar.

 

Marktäckare och rosor

Klassiska marktäckare och rosor är en bra kombination. Då slipper du rensa ogräs med rosorna och det kan vara skönt för rosor är ju som bekant rätt taggiga. Liten flocknäva (geranium cantabrigiense) och lammöra (stachys byzantina) är två bra alternativ. Liten flocknäva finns i många olika färger, och lammörats gråa bladverk blir väldigt fint till exempelvis rosa rosor.

 

 

Fluff fluff och vävare

En kategori med perenner som jag tycker passar bra är de s.k vävarna och de perenner som har en luftigt växtsätt. Rosenslöja (gypsophila ’Rosenschleier’) har ett luftigt växtsätt och blir översållad med små rosa blommor. Helt fantastisk att ha som kantväxt. Mera romantiskt kan det inte bli.

 

 

De s.k vävarna trivs bäst om de kan få stöd av andra växter och kan väva in sig i dem. Exempel här är olika sorter av väddar. Men även purpurklätt (lychnis coronaria) faller under denna kategori, men jag skulle då välja sorterna ’alba’ eller ’oculata’, dvs en vit eller en rosa/vit.

 

 

Klassiska torparväxter

Varför inte använda dig av klassiska perenner till rosorna och göra en lite gammaldags rosrabatt. Använd dig av akleja (aquilegia vulgaris), stjärnflocka (astrantia major), borstnejlika (dianthus barbatus) eller fingerborgsblomma (digitalis purpurea). Fingerborgsblomman används som ett utropstecken lite här och där i rabatten för att skapa mera dynamik. Jag älskar dessa växter och använder dem när jag kan.

 

Rosrabatt | Sandborgs Trädgård

 

Odla dina egna ros-kompisar

Vill du odla perenner från frö? Just nu finns det frön som du kan handla och fröså själv. Ett billigt och bra alternativ om du vill ha många perenner.

Sorter som jag tar upp och som finns i webbutiken är:
Purpurklätt
Fingerborgsblomma
Akleja

Klicka här så kommer du till webbutiken!

Ha det fint vänner!

/Kenneth

 

 

Follow

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0