Trädgårdskalendern – Februari

jan 31, 2022 | Trädgårdskalendern

Trädgårdskalender | Sandborgs Trädgård

 

Tips från trädgårdskalendern för februari

Februari. Månaden då vi oftast har kallast väder och mycket snö. Nu kan vi också få de där härliga vinterdagarna med blek vintersol som börjar värma något, speciellt i slutet av månaden. Trädgården sover under snötäcket och i väntan på våren kommer här lite tips vad du kan göra för att förbereda dig för odlings- och trädgårdssäsongen.

 

Planera för sådd

Det är dags att börja köpa såjord, krukor, perlit, sticketiketter och allt annat du behöver för att så. Jag brukar ha massor med krukor sparade så då är det viktigt att diska dem ordentligt. För att undvika sorgmyggor ’bakar’ jag jorden i ugn i ca 100 grader en ca halvtimme på en gammal ugnsplåt. På så sätt gör jag jorden steril.

Omkring vecka 6 när ljuset börjar märkas är det dags att börja så de första fröna. Vissa frön ska sås nu, andra ska du vänta med. Exempelvis luktärter brukar jag så ca vecka 12. Läs på fröpåsarna så ser du när det är bäst att så.

 

Skaka bort tung snö från buskar och häckar

Mycket snö är vackert och lyser du den annars så mörka vintern. Men se upp med för mycket snö på buskar och häckar. Vill det sig illa kan grenar brytas av och häckar och buskar kan deformeras. Jag brukar ta en tur i trädgården och skaka av snön på buskarna.

Samtidigt kontrollerar jag att gnagskydden på stammarna och näten kring buskarna sitter som de ska så att inte rådjur, harar och andra djur kommer åt mina växter. Jag trampar även ner snön kring fruktträdsstammarna runt de yngre träden för att undvika sork och mössangrepp.

 

 

Beskära fruktträd och gallra buskar

Om vädret tillåter kan du börja beskära fruktträden och även gallra buskarna. Men det får inte vara för kallt. En liten tumregel att det ska vara varmare än minus 10 grader.

Fruktträd som kan beskäras denna tid är päron och äpple (kärnfrukter) medan stenfrukter (körsbär och plommon) ska beskäras på hösten. Äpple och päron kan naturligtvis också beskäras på hösten.

Att beskära fruktträd är en vetenskap i sig. Men är du osäker hur man ska göra; anlita en trädgårdsmästare som kommer och hjälper dig.

 

 

Fortsätt mata fåglarna

Småfåglar tar tacksam emot din hjälp för de har fortfarande svårt att hitta mat på egen hand.  Frön, äpplen är populärt, likaså brödsmulor. Talgbollar är utmärkt, eftersom de innehåller fett som småfåglarna behöver denna tid.

 

Plantera och ge krukväxterna kärlek

Ljuset kommer tillbaka och det märker krukväxterna. Börja så smått redan nu att plantera om vissa av dem och fortsätt att plantera om in i mars. Jag brukar byta ut den gamla trötta jorden till ny fräsch och ibland behövs det en större kruka.

När krukväxterna börjar åter piggna till brukar jag också sakta med säkert öka på vattningen, och likaså gödningen.

 

Håll koll på!

Om februari månad är mild i södra och mellersta Sverige kan du hitta blommande julrosor i din trädgård. Läs mera om julrosen i mitt blogginlägg, klicka här!

 

 

 

Follow

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0