Helleborus niger – Julros

 

Det nalkas mot jul. Handelsträdgårdarna och blombutikerna är fulla med blommande hyacinter och amaryllis. Men också julrosor. Många känner inte till att julrosen är en perenn som du kan plantera ut i din trädgård och som kommer att förgylla dina rabatter under en period på året då nästan ingenting annat blommar än just julrosen.

 

Blommar när allt annat är visset

När trädgården är i vila börjar livet för julrosen. Julrosen blommar från november – april lite beroende på vädret och kylan. Blomman är vit och tefatsformad med gula ståndare. Bladen är läderartade och vintergröna. Man blir alltid lika förundrad och glad när man ser julrosen blomma; hur i hela världen kan den blomma när det är fortfarande vinter och man gläds åt att julrosen är det första tecknet att en ny trädgårdssäsong snart är här. Julrosen trivs bäst i lätt eller vandrade skugga och den vill ha kalkrik jord. Julrosen blir ca 15-40 cm hög.

I dag finns det även hybridjulrosor som är större och blommar något senare. Hydbridjulrosor finns i flera färger från blåviolett till ljust rosa, dubbla och enkla.

 

Goda grannar

Julrosen är vackrast i woodland och då kan den lätt kombineras med cyklamen, vivor, nunneört, revsuga, lungört, ormöga, myskmadra. I rabatt är den fin tillsammans med med funkia och olika sorter av ormbunkar. Du förökar julrosor enklast med frö. Har du julrosor i din trädgård kommer du förr eller senare upptäcka små små fröplantor. Att dela plantan är svårare, och försöker du göra det ska det ske efter blomning.

Tråkigt är att julrosen kan drabbas av svampsjukdomar som ex svartfläcksjukan. För att förebygga svampangrepp håller du rent och torrt under plantan.

 

Julrosen som julblomma inomhus

Om du köper hem en julros till advent eller jul är det mest lämpligt att välja exemplar som är avlövade, dvs plantan har endast knoppar och/eller blommor. Försök att hålla jämn fukt, den gillar inte torka. Klimatet inomhus är egentligen för varmt och luften för torr för att julrosen, så försök ställ den så svalt och ljust som möjligt. Efter julhögtiden plantera ut julrosen direkt i trädgården om vintern när mild  så kommer den att finnas i din trädgård många många år.

 

Viktig matkälla för tidiga bin och fjärilar

Om du vill gynna våra små vänner bin och fjärilar, plantera julrosor! I början av säsongen kan det vara skralt med mat i trädgården, men det problemet kan lösas med julrosen.

Är du intresserad av fjärils- och biväxter och vill odla upp från frö? Fröpåsar av fjärils- och biväxter finns i webbutiken, klicka här!

Ha en bra dag!

/Kenneth

 

Follow my blog with Bloglovin

Handla här!

Läs mera här!

En trädgård växer fram

En trädgård växer fram

Att utveckla en trädgård   Ni som har följt mig på bloggen och på instagram vet redan att vi...

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0