Varför en egen frökollektion?

jan 19, 2022 | Frösådd, Inspiration, Sandborgs Trädgård

Fröer | Sandborgs Trädgård

 

De flesta av er som följer mig på sociala medier och som prenumererar på mitt nyhetsbrev vet att jag har en liten frökollektion. Men varför ser frökollektionen ut som den gör, varför har jag valt just dessa frön? Fröna är inte utvalda på måfå utan jag har noga tänkt vilka fröer jag vill ha i mitt sortiment.

Läs vidare så ska jag berätta vilka kriterier jag har utgått ifrån när jag skapade min frökollektion som har växt med flera nya sorter i år. 

 

Vi tar det från början

Det hela började på höstkanten år 2020. Mina vallmon hade blommat över och överallt i rabatterna stod de vackra förställningarna. Jag började samla in fröna för att kunna fröså i nästa år, och efter en runda i trädgården upptäckte jag flera sorter som jag lätt kunde samla frön ifrån. Jag började på kvällarna designa på skoj skull fröpåsar med hjälp av min goda vän AnnaKarin och det blev så bra att jag beslöt att det här kan man erbjuda till andra.

Det blev full rulle på försäljningen, så jag beslöt att utvidga serien med att börja titta efter frön från grossister. Nya sorter tillkom och på den vägen är det. I september i år underlättades det att handla från mig då webbutiken blev fulländad.

 

Det ska vara lätt att odla från frö

Mitt specialområde kan man säga är perenner och det genomsyras också i frökollektionen. De flesta frösorterna är just för perenna växter, men visst finns det en och annan sommarblomma också! Att odla perenner skiljer sig något än då man odlar sommarblommor.

För vissa perennafröer kan grotiden vara mycket lång. Det är något jag tänkt på. I min kollektion har jag sorter som gror snabbt. Aklejan är väl den som tar längst tid på sig, ca 30 dagar, de andra sorterna mycket snabbare.

 

Frösådd | Sandborgs Trädgård

 

Grekvädden är ett exempel på en sort som är lite krånglig att odla från frö. Dels tar det lång tid för den att gro, dels är den den svår att få att gro. Nej den vill jag inte så, då köper jag hellre i detta fall färdiga plantor. Flera av sorterna som finna i kollektionen  frösår sig villigt, och det betyder generellt att de är enkla att driva upp från frö och att grobarheten är stor. Exempel på detta är purpurklätt, anisisop och bolltistel.

Du kan odla perenner från frö från februari till september, du kan göra det inomhus eller så det i krukor utomhus eller gör som jag gjorde; på rad i en pallkrage, ungefär som du så sallad. Det gav ett mycket gott resultat av aklejor och fingerborgsblommor.

 

Fingerborgsblomma | Sandborgs Trädgård

 

Torparväxter och fjärilsväxter

Ett annat kriterium som jag går efter är att växterna ska passa in i en torparträdgård och de får gärna vara vackra fjärilsväxter. Självklart hittar du i stort sett alla frösorter odlade i min torparträdgård. Ett extra plus är om växterna är rådjurssäkra och torktåliga. Jag tror med dagens klimatförändringar måste vi hitta mera tåliga växter. Vi kommer inte i framtiden kunna vattna en trädgård hur mycket som helst.

 

fjärilsväxt | Sandborgs Trädgård

 

Vill du vara mera klimatsmart är perenner ett mycket bra alternativ i stället för sommarblommor. Du behöver inte plantera varje år, sommarblommor kräver mera vatten och gödsel än perenner. Men det är klart, visst är det vackert med sommarblommor! Men jag tror att det är klokt ändå att tänka till. Även perenna växter kan vara bra snittblommor, glöm inte det ni som odlar mycket snittblommor!

Så att knyta ihop säcken; min frökollektion består av fröer som är enkla att fröså och där grotiden inte är allt från lång. Växterna ska passa in i en torparträdgård och många av dem är fjärilsväxter som dessutom tål torkperioder. Jag har provodlat det flesta av fröna och hittills har det blivit ett riktigt gott reslultat. Prova du också!

Vill du kika på hela frökollektionen? I så fall klicka här så kommer du till webbutiken!

Lycka till!

/Kenneth

 

 

Follow

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0