Doftpelargonerna fixar vintern bättre!

dec 25, 2021 | Inspiration, Krukväxter, Sandborgs Trädgård, Växtporträtt

rosendal pelargoner | Sandborgs Trädgård

 

Har ni några doftpelargoner hemma? Det har jag! Och jag är mycket glad över dem, speciellt nu under den mörka vintertiden. Det är nämligen så att doftpelargoner fixar vintertiden mycket bättre än vanliga pelargoner.

När dina zonalpelargoner vissnar och vill gå i vila under vintern, verkar det som om doftpelargonerna får en liten revansch. De ser mycket fräscha ut och visst tappar de ett och annat blad, men inte alls som de andra sorterna. Mina pelargoner bor på torpet under vinter och det gillar dem, de riktigt frodas!

 

Varför doftpelargoner?

 

Du köper inte en doftpelargon för dess rika blomning. Nej, du köper dem för deras doft men också för deras utseende. Vissa doftpelargoner kan ha väldigt annorlunda form på bladen och ett helt annat växtsätt än de mera blommande pelargonerna. Doftpelargoner blommar också men mycket mera sparsamt. Deras blommor är också enkla och anspråkslösa jämfört med en blommande zonalpelargon.

 

Kraftiga doftpelargoner

Generellt är doftpelargonerna mera kraftigt växande så du kan få klippa dem flera gånger på en säsong. Om du vill få den i blom, ska du inte klippa dem på våren som du gör med andra pelargonerna. Då klipper du bort alla blomanlag. Du får klippa dem på hösten i stället om det är blomningen du vill åt.

Dessa pelargoner kan vara riktigt törstiga. Men låt dem torka upp emellan vattningarna, precis som du gör med andra pelargoner. De vill heller inte stå i full sol, utan halvskugga är nog den perfekta platsen för dem. På sommaren kan du ta ut dem så att de får en riktig boost och växer sig stora och frodiga. Placera dem gärna nära en sittplats så att du får njuta av doften som kan komma som små doftpustar i sommarbrisen.

 

Torpets doftpelargoner

Jag har några doftpelargoner på torpet som jag ömt vårdar. Jag kan tänka mig att det blir några flera senare under säsongen, ex Dr Vesterlund har jag inte och det är en doftpelargon som de flesta känner till.

Nedan ser du en kort presentation av mina doftepelargoner och om det blir som jag vill kommer jag kunna erbjuda rotade sticklingar av dessa sorter senare i vår i min webbutik.  Förra säsgonen fick fick jag flera förfrågningar om jag skickar växter på posten. I år kommer jag börja med sticklingar. Så håll utkik!

 

Pelargonium fragans variegated

Växtsättet på denna söta pelargon är väldigt tätt, ja, man kan nästa säga att den är knubbig. Bladen är tvåfärgade, varigerade, och har krämgula bladkanter. Om du tar på bladen känner du doften som kan beskrivas som muskot/pinjedoft. Pelargon fragans blommar med vita skira blommor.

 

pelargon fragans varigated | Sandborgs Trädgård

 

Pelargonium ’Royal Oak’

Du förstår genast varifrån denna pelargon har fått sitt namn. Jo det är formen på bladen. Bladen ser verkligen ut som ekblad. Väldigt effektfullt måste jag säga och en lekman skulle inte gissa att det är en pelargon. Bladen är något sträva och har mörk teckning vid bladnerverna. Den här doftpelargonen doftar absolut inte sött, utan mera stark kryddigt, som exempelvis rosmarin. Kryddigt i alla fall.

 

pelargon royal oak | Sandborgs Trädgård

Det är en kraftigt växande pelargon och den trivs bra utomhus och verkar vara mera tålig än en vanlig zonalpelargon. Blommar gör den och då är det med luftiga blommor i rosa.

 

Pelargonium tomentosum

Det här en av mina absolut pelargon favoriter och jag har skrivit om den i tidigare blogginlägg. Tomentosum hör till vildarter och doftpelargoner. På engelska kallas den för ’Pepparmint’ pelargon. Och det är ett mycket bra namn, för den sammetslena bladen doftar verkligen pepparmint.

 

pelargon tomentosum | Sandborgs Trädgård

Pelargon tomentosum är kraftig växande sort som kan bli upp till 1 meter hör och bred om plantan har en stor kruka som den kan växa och breda ut sig i. Bladen är hjärtformade och alldeles ludna och lena. Den trivs bäst på en skuggigare plats. Den blommar med små vita skira blommor.

 

Jag kanske har lyckats ge lite inspiration till er att köpa en doftpelargon och då satsar mera på bladverket och doften. De funkar också bra som gröna växter inomhus, att lätta att sköta och har sällan ohyra. En perfekt växt som dessutom tål lite torka.

Ta hand om er,

/Kenneth

 

 

 

Follow

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0