Växtporträtt: Stenkyndel

nov 29, 2021 | Perenner, Sandborgs Trädgård, Torparträdgård, Växtporträtt

stenkyndel | Sandborgs Trädgård

 

Clinopodium nepeta – Stenkyndel

 

Den aromatiska och långblommande stenkyndel är en av mina absoluta favoritperenner. Jag har planterat den på flera ställen i trädgården, men jag skulle kunna ha mera av den. Den är lätt att kombinera med andra växter och stenkyndel är ett måste om du vill ha en trädgård för fjärilar och bin.

Stenkyndel har en lång blomning. Den börjar blomma någon vecka efter midsommar och fortsätter att blomma tills frosten kommer. Den vill ha soligt läge, men kan odlas i halvskugga.  Höjden är är ca 25 – 40 cm beroende på hur torrt den står. Ju torrare desto kompaktare blir stenkyndel. För torka tål den. Den är en av trädgårdens mest torktåliga växter. Stenkyndeln blommar med massor med ljust blåvioletta blommor. Jag brukar säga att färgen är som pärlemor. På avstånd kan färgen uppfattas nästan vit. Fjärilar och bin älskar stenkyndel, rådjuren låter den vara ifred!

 

Goda grannar

 

Stenkyndel | Sandborgs Trädgård

 

Stenkyndel är en mycket användbar perenn i trädgården. Den är mycket vacker att plantera tillsammans med rosor. Stenkyndeln ljusa blomskyar  kompletterar mycket bra till de stora och maffiga rosorna. Det buskiga växtsättet fyller också ut rosrabatten väl.

Stenkyndeln är också fin i grusträdgården med andra torktåliga växter och den är lätt att kombinera med andra fjärils- och biväxter. Bolltistel, anisisop, purpurklätt, lavendel och allium millenium är några som är väldigt fin med stenkyndel. Listan på goda grannar kan göra lång.

Du kan plantera stenkyndeln som kantväxt eller i grupp. Ja du ser, du kan använda den till nästan allt, förutom i en skuggrabatt. I handelsträdgårdarna är stenkyndeln en mycket populär växt som snabbt tar slut när den står i blom under högsäsong. I början av säsongen när exemplaren är små och inte blommar är det många som går förbi stenkyndeln utan att märka den. Men det är just då du ska köpa den, för våren är en utmärkt tid att plantera.

Du förökar stenkyndel genom delning på våren eller med frö. Just nu finns det fröpåsar av stenkyndel i min webbutik om du vill odla dina egna plantor. Du får många plantor av en påse. Och det är inte svårt att odla stenkyndel från frö. Klicka här om du vill köpa frön.

Ta hand om er,

/Kenneth

 

 

 

 

 

Follow

Handla här!

Läs mera här!

En trädgård växer fram

En trädgård växer fram

Att utveckla en trädgård   Ni som har följt mig på bloggen och på instagram vet redan att vi...

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0