Digital trädgårdsrådgivning

nov 17, 2021 | Perenner, Sandborgs Trädgård, Trädgårdskonsultation, Trädgårdsprojekt

 

Att komponera en rosa rabatt

 

Tidigare i höstas blev jag kontaktad av en följare på instagram som undrade om jag kunde hjälpa till med att designa och välja växter till en perennrabatt. Kunden bor lite väl långt från mig, men vi beslöt att göra en digital trädgårdsrådgivning och det funkade alldeles utmärkt. Det blev något mera arbete för kunden, som i detta fall bor i Nyköpingstrakten. Kunden måste hjälpa till med bilder, mått, vädersträck och jordmån.  Här berättar jag om hur processen gick till när allt gjordes på distans och digitalt.

 

1 Frågeformulär

 

Jag började med att skicka ett frågeformulär till kunden där svaren var en grund för intervjusamtalet. Exempel på frågor är: vilken känsla ska rabatten förmedla, vilken färg, har du några speciella favoritväxter, läget, jordmån, hur stor är rabatten osv. I det här fallet var det en rätt stor böjd rabatt på 6 meter och 2,5  meter bred. Fonden till rabatten är en stenmur. Huset ligger lantligt till. Läget är soligt/halvsoligt, och det är en fin trädgårdsjord. Kunden ville ha traditionella gammeldags växter ’med en twist’. Vad twisten blev återkommer vi till. Stjärnflocka och akleja var kundens favoriter.

 

2 Den rosa färgen

 

Varje färg förmedlar något speciellt, och den rosa färgen är kanske den färg som mest förknippas med romantik. Vissa kan tycka att den rosa färgen kan bli alldeles för sött. Rosa finns i många varianter, från blekt rosa till den mera mättad djuprosa.

För att bryta av det rosa kan du blanda in lite blått som passar bra till den rosa färgen. Blandar man dessutom in lite vitt kommer den rosa färgen att kännas mera sofistikerad. Efter en diskussion med kunden kom vi fram till att vi blandar in lite blått och vitt för att bryta av allt det rosa och göra rabatten mera livfull. Viktigt också att hitta växter som blommar på olika tider så att du får en lång blomning i rabatten.

 

3 Inspriationskollage

 

 

Här ser ni vilka växter som jag valde och och kunden blev mycket nöjd med förslaget.
Växterna är från vänster högst upp:
– Monarda ’Beauty of Cobham – temynta
– Aquilegia vulgaris ’Grandmother’s garden – akleja
– Digitalis purpuea ’Alba’ – fingerborgsblomma
– Papaver orientalis ’Königin Alexandra’ – jättevallmo
– Sidalcea ’Elise Hugh’ – axmalva
– Miscanthus sinensis ’Malepartus’ – japangräs
– Nepeta x faassenii ’Kit Cat’ – Kantnepeta
– Astrantia major – stjärnflocka
– Echinops bannaticus ’Veitch’s Blue’ – bolltistel

De flesta av växterna är traditionella mormorsväxter som fingerborgsblomman, stjärnflockan, jättevallmon och aklejan. Axmalvan tillför romantik och kantnepetan och bolltisteln bryter av med sin blåa färg. ’Twisten’ i rabatten är Miscanthusgräset. Jag vill ha något högt i rabatten, något med ett helt annat bladverk och så ger det en lite modern stil till de övriga växterna, vilket jag tycket kan bli en spännande kombination. Dessutom är prydnadsgräset mycket vackert även vintertid.

 

3 Trädgårdsritningar

 

Nu ska växterna också placeras i rabatten. Jag ritade ett par olika trädgårdsritningar till kunden:
– illustrationsplan
– planteringsplan med växtförteckning

Illustrationsplanen är en inspirerande skalenlig ritning där jag ritar in de olika växterna och du kan få en uppfattning tillsammans med inspirationskollage hur rabatten kommer att bli. Denna ritning är även färglagd.

Planteringsplanen är en avskalad ritning där varje växt får sin plats och hur många växter som ska planteras. Växtförteckningen kan med fördel användas som inköpslista för kunden. Även planteringsplanen är skalenlig. Ritningarna kan även kompletteras med en skötselplan om så önskas. 

 

4 Kompletterande lökplantering

 

 

Jag föreslog att att man skulle komplettera rabatten med ett lökprogram, vilket kunden tyckte var en strålande idé. Lökarna kommer att planteras först nästa höst. Jag har valt lite olika lökar, men färgskalan är densamma som på perennerna utom på allium.
Lökarna som jag valde är uppifrån vänster:
– Allium aflatuense ’Purple sensation’ – allium
– Tulipa viridiflora ’Spring Green’ – tulpan
– Tulipa viridiflora ’Groenland’ – tulpan
– Lilium martagan – krollilja

Alliumbollarna ska planteras som små utropstecken i rabatten. De ska även samplanteras med den rosa jättevallmon, vilket kommer att bli mycket effektfullt. Krolliljan blommar senare än de övriga lökväxterna. De ska också planteras så att de sticker upp lite här och där i rabatten.

 

5 Design på distans

 

Den här kunden ville ha en mera gammaldags rosa rabatt. Vi kunde lösa hela designbiten på distans, vilket kändes skönt för kunden i dessa Corona-tider. Dessutom sparade vi en hel tid att göra det på distans, och det betyder förstås att göra ett uppdrag digitalt blir något billigare.

Samma koncept kan förstås göras om du vill ha en blå rabatt, en skuggrabatt, en vit rabatt, en rådjurssäker rabatt osv. Att gör ritning på distans tycker jag passar alldeles utmärkt när det gäller design av rabatter eller delar av trädgården. Vill du ha hjälp med hela trädgården rekommenderas fysiska möten på plats. Då måste jag få känna av tomten på plats för att uppfatta känslan.

Behöver du också hjälp inför trädgårdssäsongen 2022? I så fall hör av dig!

Ha en fin dag,

/Kenneth
kenneth@sandborgstradgard.se

 

 

Follow

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0